Linux ja Logitech

perjantai, tammikuu 5, 2007 5:09 | Kategoria(t): linux, ubuntu, webcam | 2 kommenttia
Avainsanat:

Kirjoitin marraskuun alkupuolella englanninkielisessä blogissani perusteellisesti minua koko syksyn vaivanneista ongelmista jokapäiväisessä tietokoneen ja Internetin käytössä. Tiedossani oli jo monta kuukautta ennen Windows 98:n lopullista kaatumista, että jotain tarttis tehdä, mutta tyypillisesti en kiirehtinyt tekemään mitään ennen kuin oli pakko. Niinpä keplottelin pari kuukautta 80 megan muistin varassa olevalla konevanhuksella, jossa pyöri ainoastaan Linux Ubuntun kevytversio CD’ltä, joka puolestaan kaiken huipuksi juuttui romppuasemaan kiinni. Se on siellä vieläkin; kone syömänsä rompun kanssa vetelehtii ikkunan alla odottaen joko romuttamista tai sopivaa uusiokäyttöä.

Marraskuun alussa Verkkokauppa teki tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä: Acer Aspire T136-T87Z ilman näyttöä esiasennetulla Linux Linpus-käyttöjärjestelmällä ja 256 Mb muistilla. Kun rahaa ei pyydetty enempää kuin 289,90 €, en ollut erityisen huolissani graafisen käyttöliittymän puuttumisesta. Kyllähän sellaisen saa joko ilmaiseksi tai pienellä rahalla (rompun hinnalla), kun viitsii vähän etsiä ja nähdä itse asentamisen vaivaa.

Sainkin Kontupisteestä Tomilta Linux Ubuntu 6.06 eli Dapper Draken asennusrompun ja joukon hyviä neuvoja pelkän kiitoksen hinnalla. Kuten kirjoitin vironkielisessä blogissani, sujui asentaminen yskähdellen, mutta vauhtiin päästyään kuitenkin nopeasti ja mukavasti. Kuten postituksesta ilmenee, olin heti alusta alkaen positiivisesti yllättynyt kivuttomuudesta, jolla uuteen käyttöjärjestelmään siirtyminen sujui.

Aikaisempi Linuxin käyttökokemukseni oli vähäinen eikä kovinkaan syvällinen. Minulla oli vain kalpea aavistus siitä, miten hienoja ohjelmia Linux-ympäristössä on saatavissa ilmaiseksi. Vaikka niiden käyttöönotto joskus aiheuttaa ongelmia, on käyttäjien itsensä kehittämä ympäristö varsin kannustava. Jos minulla on ongelma, voin olla varma, että jollakulla toisellakin on se minua ennen ollut. Useimpiin murheisiin löytyy ratkaisu pienellä guuglaamisella.

Jos olisin yhtä rikas kuin olen köyhä, olisin tietysti uudistanut koko tietokonearsenaalini kerralla. Gigan verran lisämuistia kuluisi varmasti, ja tältä vuosisadalta peräisin oleva näyttökin olisi ihan mukava olemassa, alkaahan ikä jo tehdä tehtävänsä näkökyvyllenikin. Loppusyksystä tärkeysjärjestykseni kuitenkin oleellisesti muuttui, kun heräsi kiinnostus audio- ja videotiedostojen näpelöimiseen.

Skypen asentaminen koneeseen ja sen aiheuttamien audio-ongelmien ratkeaminen herätti havaitsemaan, että Skypen starttipakkauksessa oleva nappimikrofoni on kyllä ihan riittävä puheluita varten, mutta sillä ei saa kovinkaan kummoista tasoa olevia mp3-tiedostoja aikaiseksi, vaikka esimerkiksi Audacityn avulla voi hiukan ääntä vahvistaa. Kun samanaikaisesti kokeilin erilaisia videon editoimisohjelmia, heräsi ajatus monen kärpäsen lyömisestä yhdellä iskulla: webkameranhan minä tarvitsenkin. Maailmanlaajuinen puskaradio tiedotti, että ystävälliseen hintaan olisi saatavilla minulle monessa mielessä hyödyllinen kamera, Logitech QuickCam Connect.

Kameralla saa aikaiseksi kolmea kokoa videota, 1,3 megapikselin still-kuvia ja mikrofonikin on ihan kohtalainen. Kun minulla ei ole vähään aikaan ollut minkäänlaista kameraakaan, tuntui tämä laite todellakin ratkaisevan useita ongelmia kerralla.

Vuodenvaihteeseen mennessä mielenkiintoni oli kasvanut suorastaan ostopäätökseksi. James Bondin vuoden (kakkonen ja 007) ensimmäisenä arkipäivänä marssin Itäkeskukseen, koska sieltä tavallisesti saa kaiken, mitä Helsingissä on myytävänä. Tämän nimenomaisen tuotteen hintahaitari eri kauppojen välillä oli melkoinen. Kalleimmassa paikassa (Expert) siitä pyydettiin 54 €, kun edullisin (Citymarket) suostui myymään webkameran hintaan 39,90 €. Vertailun vuoksi mainittakoon, että amerikkalainen ystäväni osti saman kameran hintaan 39,90 US$. No sen verran varmaan minkä tahansa tuotteen hinnassa on ns. Suomi-lisää.

Olin kyllä etukäteen tietoinen siitä, että Logitech-kameraa ei saa ihan helpolla toimimaan Linuxin alla, mutta en sentään osannut aavistaa, että se olisi näin vaikeaa. Monet suuret firmat vaalivat lähdekoodejaan ja protokollaansa kuin valtiosalaisuutta ikään, mikä estää vapaaehtoisilta uurastajiltakin tarvittavien ajureiden kirjoittamisen. Pitkän surffaamisen jälkeen sekä yrityksen ja erehdysten metodia käyttäen olen onnistunut ratkaisemaan Logitech-ongelmani osallisesti. Samalla on kuiternkin ilmennyt joukko uusia murheita.

Paras löytämistäni ajureista ja konfigurointiohjeista mahdollistaa still-kuvien ottamisen keskinkertaisen laatuisina. Tämän kuvan postitin eilen kirjoituspöytämeemiin. Mainittakoon erikseen, että jätin tarkoituksella pöydän siivoamatta ennen kuvan ottoa. Meemin aikaisemmissa kommenteissa on nimittäin keskusteltu siitä, kenellä on sotkuisin kirjoituspöytä. Saas nähdä löytyykö haastajaa. 😛

Camoraman ja Gqcamin avulla siis pystyn ottamaan still-kuvia ja näen tarvittaessa naamani liikkuvassa kuvassa koneeni näytöllä. Sen sijaan erilaiset messengerit ja muut videota käyttävät ohjelmat eivät vielä tunnista webkameraa. Varsinainen katastrofi on kuitenkin siinä, että tähän saakka tehdyt asennukset ovat sotkeneet huolella rakentamani äänijärjestelmän.

Skype ei enää tunnista koneeni audiota lainkaan, ei myöskään Thunderbird. Tästä syystä en pysty tällä hetkellä puhumaan puheluita. Sähköpostini ei myöskään toista omalla äänelläni nauhoittamiani ilmoituksia saapuvasta postista. Myös muut käyttöjärjestelmän piippauksia korvaamaan äänittämäni selkeäsanaiset ilmoitukset toimivat vain osittain.

Erilaiset mediasoittimet ja Firefoxin liitännäiset sentään vielä toistavat ääniä. Kameran sisäänrakennettua mikrofonia ei tunnista esimerkiksi Audacity, joka on tähän asti kokeilemistani ehdottomasti paras audiotiedostojen editointiohjelma. Onneksi sentään Ubuntun kylkiäisenä oleva ääninauhuri ajurin löytää. Näin ollen voin nauhoittaa wav-tiedostoja, jotka Audacity aukaisee ja muuntaa mp3-muotoisiksi. Esimerkiksi tämä viiden sekunnin mittainen ”uudenvuodenpuhe” on Logitechilla äänitetty. Ei aivan parasta laatua, mutta selvästi parempi kuin Skypen räkätappimikrofonilla.

Itse Logitechin kamera on hinta/laatusuhteeltaan aivan mainio. Linux-ajurin kustannukset olisivat suurfirmalle marginaaliset ja toisivat varmaan hintansa takaisin tyytyväisten asiakkaiden muodossa. Jostain syystä vaan pingviiniraha ei tunnu Logitechille kelpaavan.

Parafraseeritakseni tunnettua tarinaa menee kamelikin helpommin neulansilmästä läpi kuin suurten korporaatioiden jääräpäisyydestä löytyy pingviinin mentävä reikä. Olen äärimmäisen kiitollinen Michel Xhaardille ja monille muille, jotka jaksavat uurastaa väsymättä paikaten Logitechin ja toisten suurten firmojen järjenjuoksun aukkoja. Jos jollakulla on konkreettisia vihjeitä, miten minä saisin webkamerani toimimaan ja äänet palautettua koneeseeni, olisin toki – mikäli mahdollista – vieläkin kiitollisempi.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] puudust kurta, seevastu aega on tohutult järjekordse arvutijama tõttu raisku läinud, nagu siit ja siit lugeda võib. Asi on lühidalt selles, et mu selle aasta esimene sisseost, Logitech […]

  2. […] Tappeluni Logitech QuickCam Connect webcameran kanssa on nyt edennyt sellaiseen vaiheeseen, että koneeni ohjelmisto on jälleen sillä […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: