Mistä vaaleissa on kysymys?

tiistai, tammikuu 16, 2007 9:50 | Kategoria(t): politiikka, suomi, vaalit | 2 kommenttia
Avainsanat:

Hesarin mukaan tulevissa eduskuntavaaleissa kaikki puolueet haastavat kaikkia toisia puolueita. Koko sirkusta kuvaa osuvimmin Kepun puoluesihteerin Jarmo Korhosen kommentti:

”Päävastustajiamme ovat kaikki, jotka pyrkivät siihen, että keskusta ei olisi suurin puolue”

Hallituspuolueet kehuvat itseään työllisyyden parantamisesta. Näin ollen pitkäaikaistyöttömien syrjäytyminen ei liene kenenkään syy. Vasemmistoliitto näyttää huomanneen tämän:

”Meidän tehtävämme on kertoa ihmisille, että teitä bluffataan,” puoluesihteeri Aulis Ruuth sanoo.

Vihreät ratsastavat energiahevosella päin tuulimyllyjä ja demareiden mielestä ilmastomuutos ei ole taktinen kysymys. Kokoomus julistautuu muutosvoimaksi, mutta jättää kertomatta, mitä pitäisi muuttaa ja miten. Kristilliset tekevät tiukkapipoisuudesta hyveen, kun taas perussuomalaiset (ällöttävä nimi puolueelle, mutta ällöttävä on toki puoluekin) vastustavat EU:ta ja lietsovat muukalaisvihaa.

Internetin käyttö vaalikampanjoissa on ihan kokonaan oma lukunsa:

”Myös vaalisivuilla pitää voida viihtyä”, sanoo Sdp:n vaalipäällikkö Vesa Mauriala.

Esimerkiksi kristillisdemokraattien sivuilla voi pelin avulla testata, onko tiukkapipo vai ei.

Rkp:n sivulla voi puolestaan katsoa suorana ehdokkaiden vaalikeskusteluja eri puolilta Suomea.

Hetkinen! Jos minä haluan pelata nettipelejä tai etsiä Internetistä viihdettä, en varmasti mene hakemaan sitä puolueiden sivuilta. Vaalikeskusteluja taas en katso televisiostakaan, jota tosin en juuri muutenkaan katso. Vielä vähemmän haluan käyttää nettiä sen jäpittämisen kuuntelemiseen, mitä ehdokkaat toisistaan ohi puhuen ja pulputtaen harrastavat.

Ehdokkaiden blogeja saattaisin kyllä lukea, jos he älyäisivät esittää niissä sanomansa suoraan ja venkoilematta. Lisäksi tulisi osata seurustella lukijoiden kanssa. Sallimalla kommentit ja reagoimalla niihin ehdokas näyttää, että vuorovaikutteisuus on jotain muutakin kuin pelkkä iskulause.

Toinen Viron Isamaa ja ResPublica Liidun kahdesta puheenjohtajasta, Tõnis Lukas, käynnisti hiljattain videoblogin, jossa hän vastaa kansalaisten kysymyksiin. Vastaukset ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Niitä voi myös blogissa kommentoida. Kun vielä saisi RSS-syötteen, olisi asia viimeisen päälle hieno. Tästä kannattaa suomalaispoliitikkojen ottaa mallia!

Vaalit ovat tulossa ja äänestää pitäisi. Äänestämättä jättäminen on huono ratkaisu, koska joku tulee joka tapauksessa valituksi. Se, joka ei vaivaudu vaaliuurnalle, luovuttaa päätösvallan äänestävälle naapurilleen, totesi aikanaan mm. edesmennyt Lennart Meri. Miksi muuten viisaita ihmisiä kehutaan julkisesti viisaudestaan vasta sitten, kun he eivät enää ole kuulemassa kehuja?

Äänestää pitäisi, mutta ketä tai mitä puoluetta? Minulla niitä on tällä hetkellä harkinnassa neljä. Yhdenkään ohjelma ei tyydytä minua sellaisenaan. Jokaisella on jotain hyvää, mutta samassa jotain semmoistakin, mikä minulle ei suurin surminkaan kelpaa. Tee siinä sitten valistunut ratkaisu!

Jannen ajatus kaksipuoluejärjestelmästä on mielenkiintoinen. Se tosin jättäisi ongelman siltä osin ratkaisematta, että tuskin kumpikaan kykenisi tarjoamaan minulle täysin hyväksyttävää pakettia. Kaksipuoluejärjestemässä puolueiden pitäisi kuitenkin jo kilpailusyistä profiloitua niin selkeästi, että vähintäänkin pienemmän pahan kuvittelisin pystyväni valitsemaan helpommin kuin nykyisin.

Sitä paitsi kaksipuoluejärjestelmä toisi äänestäjälle todellista vaikutusvaltaa, koska jokainen ääni vaikuttaisi suoraan seuraavan hallituksen kokoonpanoon. Demokratia ei todellakaan lisäänny verrannollisesti puolueiden määrään nähden. Puolueita on oltava enemmän kuin yksi, mutta nykymäärällä äänestäjällä ei oikeastaan ole mitään sanomista kaikkein tärkeimpään eli siihen, kuka on vallassa ja millaista politiikka harjoitetaan. Ja juuri siitähän vaaleissa ainakin pitäisi olla kysymys!

Puolueet tuskin vapaaehtoisesti yhdistyvät. Kaksipuoluejärjestelmän saavuttamiseksi luonnollista tietä pitäisi muuttaa vaalijärjestelmää. Minua miellyttää brittiläistyyppinen enemmistövaali, jossa kustakin vaalipiiristä valitaan yksi kansanedustaja. Se ei anna suhteellisesti ihan tarkkaa tulosta, mutta karsii pikkupuolueet pois pelistä ja selkeyttää siten koko hommaa.

Ikävä kyllä järjestelmää ei muuteta järkevämpään suuntaan, koska päätösvalta asiassa on puolueilla. Niiden voimasuhteet taas ovat sellaiset, että yksikään ei voisi olla varma siitä, että systeemin muuttaminen olisi sille eduksi. Ja varmasti pois karsiutuvilla puolueilla on yhteensä riittävän suuri edustus torpedoimaan koko idea.

Näin ollen ei äänestäjäparalle jää muuta vaihtoehtoa kuin yrittää entiseen tapaan seuloa tästä sekametelisopasta vähiten epämiellyttävä vaihtoehto. Miten ihmeessä kaikki puolueet ovatkin onnistuneet tekemään itsestään niin luotaantyöntäviä? Vaaleissahan pitäisi loppujen lopuksi olla kysymys demokratian toteuttamisesta.

Edit: Lue myös Demokratia ei toimi

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Demokratia ei toimi

    Hesari uhraa kohtuullisen paljon palstatilaa tutkimukselle, jonka mukaan äänestysprosentti vaaleissa saattaa laskea, tai sitten ei. Suomen Gallup on ilmeisesti nähnyt paljon vaivaa ja kuluttanut rahaa selvittääkseen, minkä ikäiset eri puolueita …

  2. […] Demokratiavaje Kansanedustaja Jyrki Kasvi kirjoittaa suomalaisesta kolmipuoluejärjestelmästä ja toteaa siitä seuraavan, että politiikka on Suomessa tylsää. Kun kolmesta suurimmasta puolueesta kaksi on automaattisesti hallituksessa, toteuttaa uusi hallitus suurin piirtein edellisen politiikkaa, jota seuraavakin voi pienillä fiilauksilla jatkaa. Itse olen toistuvasti kirjoittanut samasta asiasta. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: