Odotukset ja todellisuus

tiistai, helmikuu 13, 2007 22:21 | Kategoria(t): suomi, työelämä | Jätä kommentti
Avainsanat:

YLE:n TV-uutisissa kerrottiin tyttöjen suosiossa olevan Demi-lehden teettämästä kyselystä 12-19 vuotiaille tytöille. (Panisin toki linkin YLE:n uutissivuille, mutta se ei kannata, koska sieltä näköjään poistetaan uutiset parissa päivässä.) Kyselyn mukaan viidesosa tytöistä uskoo jossain vaiheessa elämäänsä olevansa johtotehtävissä.

Tässä postituksessa en kommentoi asiaa sukupuoli- vaan sukupolvikysymyksenä. Lienee nimittäin kohtuullista olettaa, että vähintään yhtä suuri osa pojista suhtautuu tulevaisuuteensa yhtä optimistisesti. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos kaikkien odotukset toteutuisivat, työelämässä olisi neljää duunaria ja toimihenkilöä kohden yksi pomo.

Tilastokeskuksen nettisivuilla on tutkimus (pdf-tiedostona), jossa esitetään tilastolukuja julkisen ja yksityissektorin mies- ja naisjohtajista. Taulukoista (kuviot 1a ja 1b) ilmenee, että johtajien osuus kaikista työllisistä ylittää 20 % ainoastaan julkisella sektorilla suurinpiirtein ikäryhmissä 45-60 vuotta, naisten osalta noin 55 vuoteen saakka. Muissa ikäryhmissä ja yksityissektorilla kaikissa ikäluokissa johtajien osuus on selvästi pienempi kuin 20 %.

Koska ei liene odotettavissa, että Suomi olisi nopeasti pomoistumassa, joutuu varsin suuri määrä nuoria sopeuttamaan tulevaisuudenodotuksiaan karuun todellisuuteen. Jonkun täytyy tehdä työtäkin, varsinkin kun ennustetaan, että Suomessa olisi lähivuosikymmeninä suorastaan työvoimapula. Johdettavia ei näyttäisi riittävän kaikille johtajiksi haulaville.

Odotusten sopeuttaminen todellisuuteen on osa elämää, joka opitaan vain elämällä. Käsi sydämelle, kuinka moni meistä keski-ikäisistä voi vilpittömästi vakuuttaa, että elämämme tänään vastaa sitä, mitä siltä teini-ikäisinä odotimme? No, sentään muutama käsi näyttää nousseen. 😉

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: