Oikeus hyvään yhteiskuntaan

sunnuntai, helmikuu 25, 2007 23:04 | Kategoria(t): lainsäädäntö, säätely, suomi | 3 kommenttia

Zepander kiroaa kauppojen aukiolon säännöstelyä ja syystäkin kiroaa. Tulin käsitelleeksi kauppojen aukioloa perusteellisesti viime huhtikuussa, kun asia oli Eduskunnassa esillä. En malta olla uudestaan siteeraamatta demareiden ryhmäpuheenvuoroa, jonka luki pöntöstä Miapetra Kumpula-Natri:

Arvoisa puhemies! Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä pitää oikeana ratkaisuna, että nykyinen kauppojen aukiololainsäädäntö pidetään nyt voimassa. Sopivalla säätelyllä voidaan rytmittää niin myyjien kuin kuluttajienkin elämää.

Edustaja Kumpula-Natrilta, (jonka Vaasan vaalipiirin äänestäjät toivottavasti pudottavat Eduskunnasta), tuntuu jääneen huomaamatta yksi oleellinen piirre nyky-yhteiskunnassa. Zepander mainitsee sen blogipostitukseensa lisäämässään kommentissa:

Se kun on vaan silleen, että toimivassa yhteiskunnassa v. 2007 kaikkien ei ole tarkoituskaan jähmettyä koomaan sunnuntaiksi. Lisäksi, joillekin (kuten mulle) se on ainoa päivä jolloin ehtisi hoitaa ns. huoltoja.

Juuri näin! Enää emme elä kaikki yhden ja saman aikataulun mukaan, jossa kaikki olivat töissä kahdeksasta neljään viitenä päivänä viikossa. Ihmisillä on sekä työn että vapaa-ajan suhteen yksilöllisiä rytmityksiä. Sen tähden emme tarvitse Eduskunnan neuvoja elämämme rytmittämiseen.

Hyvä yhteiskunta on sellainen, jossa lainsäädännöllä puututaan vain niihin asioihin, joista on ehdottomasti pakko säätää lakeja. Hyvä yhteiskunta antaa kansalaisen itse päättää henkilökohtaiseen elämäänsä kuuluvista asioista, kunhan kansalainen näin tehdessään ei loukkaa toisten oikeutta päättää omista asioistaan. Esimerkiksi kauppoihin näyttäisi olevan tulossa ihan riittävästi sunnuntaityöläisiä vapaaehtoisestikin.

Minun haluni käydä kaupassa vaikkapa sunnuntaina ei loukkaa kenenkään oikeutta olla käymättä. Miksi siis ”lepopäivän pyhittäjät” haluavat loukata minun ja Zepanderin oikeuksia? Me ansaitsemme oikeuden hyvään yhteiskuntaan.

Edit: Lue myös Huono tuuri 

Mainokset

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] ei ollut vaihtolamppua kotona. Hehkulamppujen ostaminen sunnuntaisin on tähän aikaan vuodesta jyrkästi kielletty. Näin ollen jouduin elämään maanantaihin saakka puutteellisen valaistuksen varassa. Tosi huonoa […]

  2. […] Viimeksi kirosin kauppojen aukiolopolitiikkaa helmikuussa kuten kirosi myös Zepander. Talviaikaanhan sunnuntaisin […]

  3. […] paheksunut tässä blogissa kauppojen aukiolon mieletöntä sääntelyä, esimerkiksi tässä ja tässä. Tämä teema tuntuu Suomessa olevan varsinainen ikiliikkuja, johon voi aina silloin tällöin […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: