Kirkkoa ja teatteria

tiistai, maaliskuu 13, 2007 13:29 | Kategoria(t): uskonnonvapaus | 4 kommenttia

Eduskunta käy kirkossa, koska tänään on vaalikauden viralliset päättäjäiset. Käytännössähän kausi päättyi jo pari viikkoa sitten. Myös uusi Eduskunta aloittaa sitten aikanaan työnsä kirkonmenoilla.

Kirkosta kansanedustajat siirtyvät eduskuntataloon, jossa heille puhuvat sekä puhemies Lipponen että presidentti Halonen. Tämän jälkeen presidentti julistaa vaalikauden muodollisesti päättyneeksi. Juridisesti tämä tarkoittaa sitä, että jos ennen vaaleja sattuisi jotain odottamatonta, joka vaatii Eduskunnan päätöstä, niin presidentin olisi kutsuttava Eduskunta ylimääräisille valtiopäiville. Kun semmoinen odottamaton tapaus ei varmuudella merkitsisi mitään hyvää, on syytä toivoa, että ylimääräisiä valtiopäiviä ei tarvitse pitää.

Vaikka luteraisella kirkolla vielä on jonkunlainen valtionuskonnon asema, ei valtioelinten seremoniallinen kirkossa käyminen enää kuulu nykyaikaan vaan on pikemminkin muinaisjäänne. Seuraava Eduskunta tekisi hyvin, jos lopettaisi valtiolliset uskonnonharjoittamisen tavat. Vielä paremmin tekisi, jos katkaisisi kaikki muodolliset siteet kahden virallisen kirkon kanssa. Se olisi sopusoinnussa nykyaikaisen uskonnonvapauden kanssa.

Muuten, illalla Eduskunta menee Kaupunginteatteriin katsomaan näytelmää Mestariluokka. Toisin sanoen teatteria koko päiväksi: Tuomiokirkossa, Eduskunnassa ja Kaupunginteatterissa.

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Aika napakka oivallus. Teatteria kaikki tyynni.

  2. Niitä Paavon ja Tarjan puheita en viitsi lukea, puhumattakaan päivän ensimmäisestä numerosta. Sen sijaan Mestariluokan voisin joskus käydä katsomassakin.

  3. Luepa se S-L Anttilan puhe. Siinä Paavo sai kiitosta, ja ihan oikeutetusti.

  4. Lukaisin sekä Paavon jäähyväispuheen että Anttilan vastauksen. Molemmissa oli niin paljon tavaraa, että täytyy sulatella ja palata niihin erillisessä postituksessa lähiaikoina, varmasti kuitenkin ennen vaaleja. Täytyy ensin kirjoittaa pois alta monta pienempää teemaa sekä tänne että varsinkin muihin blogeihini.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: