Puolueet rikkovat vaalirauhaa

keskiviikko, 14 maaliskuun, 2007 22:59 | Kategoria(t): moraali, vaalit | 3 kommenttia

Kaikissa pienissä tai suurissa kokouksissa, joihin olen liki neljän vuosikymmenen ajan osallistunut, on henkilövalintojen päättämisessä suunnilleen samanlaiset kirjoitetut ja kirjoittamattomat säännöt. Ensin keskustellaan ja asetetaan ehdokkaita. Keskustelu voi olla kiivastakin, mutta kun puheenjohtajan nuija kolahtaa ja keskustelu päättyy, niin se myös päättyy.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja tekee yhteenvedon asetetuista ehdokkaista ja selvittää vaaliin liittyvät käytännön kysymykset. Sitten kun kellään kokouksen osanottajista ei ole enää mitään kysyttävää vaalijärjestykseen liittyen, puheenjohtaja julistaa vaalirauhan. Vasta tämän jälkeen ryhdytään suorittamaan vaalitoimitusta, jonka kuluessa kaikenlainen ehdokkaita koskeva keskustelu on kielletty aina siihen saakka, kun puheenjohtaja kysyy, ovatko kaikki äänestäneet ja julistaa vaalirauhan päättyneeksi.

Eduskuntavaalit ovat tavallaan valtava kokous, johon jokaisella täysi-ikäisellä kansalaisella on oikeus osallistua. Se ei tapahdu fyysisesti yhdessä tilassa kuten varsinainen kokous, vaan kokoussalit ovat hajallaan ympäri maata. Siitä huolimatta olen tiukasti sitä mieltä, että vaalipäivän aamuna alkaa vaalirauha, jonka aikana propagandaa ei tehdä. Vaalirauha päättyy vasta iltakahdeksalta, kun kaikki ovat äänestäneet.

En ole tämän mielipiteeni kanssa yksin. Sitä noudatetaan hyvänä tapana lähes kaikissa maailman demokraattisissa valtioissa. Joissakin maissa, kuten esimerkiksi Virossa, asia on suorastaan kirjoitettu lakiin. Vaalipäivänä on kaikenlainen mainonta ja propaganda kielletty. Myös kansainväliset vaalitarkkailijat huomioivat ja raportoivat tämän hyvän tavan rikkomisia.

Niinpä olin aivan Äimän käkenä lukiessani YLE:n uutista Kampanjointi jatkuu loppuun asti:

Puoluesihteerit ovat sopineet, että vaalityötä jatketaan vielä sunnuntaina vaikka vaalihuoneistot ovatkin jo auki.

Puoluesihteerit ovat siis keskinäisellä sopimuksella päättäneet romuttaa vaalirauhan. He tosin hurskaasti vakuuttavat, että mainoksia jaetaan ”kaukana vaalihuoneistoista”. Kuinkahan kaukana se mahtaa olla? Varmasti tästä syntyy sekaannusta, kun puolueiden vaalityöntekijöiden ja äänestäjien käsitys sanan ”kaukana” merkityksestä ei ole joka puolella aivan sama.

Käytännön kysymystä merkittävämpi on asian periaatteellinen puoli. Kun olen matkalla vaalihuoneistoon, vaikka sitten vielä ”kaukanakin” siitä, olen varmasti jo päätökseni tehnyt. Jos joku politrukki siinä vaiheessa ui liiveihin ja yrittää vaikuttaa jo tekemääni päätökseen, saatan vetäistä turpaan. Vähintäänkin teen valituksen vaalirauhan rikkomisesta.

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Yllätyin minäkin korkea-arvoisten puoluesihteereiden päätöksestä. Saattaa tulla houkutus koetella tuota vaalipaikan läheisyyden astetta.

  Viime maanantaina, ennakkoäänestyksen ollessa käynnissä oli äänestyspaikan eteen parkkipaikalle pysäköity auto niin, että takaikkunan suuri vaalijuliste Keskustan ehdokkaasta varmasti näkyi sisäänmenijöiden silmiin.

  Oli lähellä, että olisin tehnyt ilmoituksen.

 2. Et kuitenkaan tehnyt?

  Esimerkiksi minulla on noin viiden minuutin kävelymatka vaalihuoneeseen. Toisessa suunnassa on vaalihuone 10 minuutin kävelyn päässä. Oman tulkintani mukaan siis asun paikassa, joka on riittävän lähellä vähintään kahta vaalihuoneistoa.

  En suosittele testaamaan, jos nyt sitten et halua ehdokkaallesi negatiivista julkisuutta. Ihmiset eivät yleensä tykkää siitä, että heihin yritetään vaikuttaa. Äänestämään matkalla oleva ihminen on jo päätöksensä tehnyt eikä todennäköisesti sitä muuta.

 3. Mites jos rakentaa vaan kyltin jossa on totuus, kuten ”Rahoitusmarkkinavero syö veronmaksajalta 100m EUR vuodessa eläkerahastosta. Elä äänestä vasemmistoja tai sosialisteja.”

  Edellisen johdosta:

  Postitan vastaukseni poikkeuksellisesti tällä tavalla, koska erillisen kommentin postittaminen jostain tuntemattomasta syystä epäonnistui.

  Käsitys hyvistä tavoista ei ole aivan yksiselitteinen. Vaalihuoneiston ovella tuommoinen kyltti olisi paitsi hyvän tavan vastainen, niin suorastaan laiton. Sen mielekyyden juuri vaalipäivänä voi asettaa kyseenalaiseksi siitäkin syystä, että vaalihuoneistoon matkalla oleva äänestäjä useimmiten on jo päätöksensä tehnyt.

  Ei sekään ihan hyvien tapojen mukaista ole, että ujutit ”havaintoesimerkin” varjolla blogiini konkreettisen poliittisen iskulauseen, jonka asiasisältö ei millään tavalla liity tähän postitukseen. Jääköön tämä kuitenkin omantuntosi varaan! Ei iskulauseesi juuri kunnallisvaaleihinkaan liity, vaikka todennäköisesti niiden läheisyyden johdosta teit temppusi juuri nyt.

  Larko


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggaajaa tykkää tästä: