Ei Hesarin ehdoilla

lauantai, Tou 19, 2007 23:10 | Kategoria(t): media | 3 kommenttia
Avainsanat:

Janne Saarikko kirjoittaa Hesarin kuvapalvelusta (sekä viittaa myös Skrubun ja Peter Forsgårdin blogipostituksiin). Olen kaikkien kolmen kanssa samaa mieltä, että tuommoisilla ehdoilla eivät kuvani ole Hesarin käytettävissä:

Uutisen yhteydessä julkaistusta kuvasta tai videosta maksetaan kertapalkkio. Muunlaisesta kuvan/videon käytöstä ei makseta palkkiota.

Lähettäjä luovuttaa Helsingin Sanomille vapaan, ikuisen ja rajoittamattoman oikeuden (edelleenluovutus- ja muunteluoikeus mukaan luettuna) käyttää lähettämäänsä materiaalia valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla sen yleisön saataviin parhaaksi katsomallaan tavalla tunnetuilla ja toistaiseksi tuntemattomilla liiketoiminnan alueilla, jakeluteillä ja -tavoilla nyt ja tulevaisuudessa.

Lisäksi lähettäjä luovuttaa HS.fi-verkkopalvelun muille käyttäjille oikeuden käyttää ja luovuttaa materiaalia yksityishenkilönä, ei-kaupalliseen tarkoitukseen.

Jos joku otokseni (vastoin todennäköisyyttä) olisi niin hyvä, että se läpäisisi Hesarin julkaisukynnyksen, olisin valmis tekemään siitä normaalin julkaisusopimuksen normaalein ehdoin. Niihin ei luonnollisesti kuulu ikuinen ja rajoittamaton käyttöoikeus, ei myöskään oikeus muunnella luomaani teosta. Hesari yrittää saada kuvaajia luopumaan täydellisesti kaikista tekijänoikeuksistaan ja niihin rinnastettavista oikeuksista, mikä on lievästi sanoen röyhkeä yritys hyötyä kansalaisten tietämättömyydestä. Lisäksi Hesari rahastaa kännykällä lähetettävistä kuvista 50 senttiä kappale, vaikka niitä ei julkaistaisikaan.

Kansalaisjournalismi on hyvä asia, mutta sitä ei tule harrastaa tavalla, joka syö journalismista elatuksensa tienaavien ihmisten leipää. Hesari on toki arvovaltainen julkaisu, mutta ei niin mainio, että sen tulisi saada kuvallista tai sanallista materiaalia käyttöönsä orjakontrahdin ehdoilla.  Toivottavasti edes hävettää noin törkeän välistävedon yrittäminen!

Mainokset

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Larkon havaintoja -blogissa siteerattu Helsingin Sanomien kuvia koskeva sopimus sai ainakin minut nikottelemaan. Erityisesti kohta, jossa kuvan myyjä luovuttaa ostajalle kuvien vapaan muunteluoikeuden, on todella arveluttava. Käytännössä se tarkoittaa, että mikä tahansa kuva voidaan käsitellä millaiseksi tahansa ja se voidaan tulevaisuudessa julkaista missä tahansa, sillä sopimuksessa mainitaan myös toistaiseksi tuntemattomat liiketoiminnan alueet ja jakelutavat. Huh-huh! Jos tämä ei ole villiä kuvankäyttöä, mikä sitten? […]

  2. […] Larko ruotii maksupolitiikkaa […]

  3. […] lukijakuvapyydyksensä, käytiin sen ehdoista blogosfäärissä kriittistä keskustelua, johon minäkin osallistuin. Rajoittamatoman ja ikuisen käyttöoikeuden luovuttamista Hesarille pidettiin kohtuuttomana […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: