Hulluntai

sunnuntai, Touko 27, 2007 23:37 | Kategoria(t): lainsäädäntö, säätely, suomi | 8 kommenttia

Viimeksi kirosin kauppojen aukiolopolitiikkaa helmikuussa kuten kirosi myös Zepander. Talviaikaanhan sunnuntaisin saavat olla auki taajamissa vain alle 400 neliömetrin puodit. Nyt toukokuussa ollaan juuri tottumassa kaikkien kauppojen kesäiseen sunnuntaiaukioloon, mutta kapuloita rattaisiin viskovat erilaiset tekopyhät.

Minulle tämän päivän ei pitänyt olla millään tapaa erillinen, olihan se työpäiväkin. Niinpä ajattelinkin käydä kaupassa töihin mennessäni, jottei sinne tarvitsi mennä huomenna tai tiistaina. Vapaapäiville olisi ollut mielekkäämpääkin käyttöä. Ei tullut edes mieleen, että tänään voisi olla joku niin antiikkinen pyhä kuin hulluntai. Vielä vähemmän tuli mieleen, että kaupat tästä syystä ovat kiinni.

En ollut ainoa, jolle asia tuli yllätyksenä. Kontulankaaren Alepan edessä kävi runsaasti ostohaluisia kansalaisia kääntymässä, kun puoli seitsemän aikaan illalla olin tulossa kotiin. Nykyaikana ihmiset kertakaikkiaan eivät vietä hulluntaita, tokkopa edes tietävät, mikä se on. Minullakin on siitä varsin hatara käsitys enkä suoraan sanottuna haluakaan tietää tästä tekopyhästä mitään.

Voisiko nuo uskonasiat siirtää sinne kirkon puolelle ja antaa sekulaarisen yhteiskunnan elää omaa elämäänsä? Ja kauppojen aukioloaikojen sääntelystä olisi jo korkea aika luopua. Yksikään kauppias ei pidä ovia turhaan auki silloin, kun asiakkaat eivät halua tulla ostoksille. Näin ollen markkinat voivat ihan ilman säätelyäkin määritellä aukioloajat.

Mainokset

8 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Semmoseksi se meni taas tänään. Mutta NYT pitäis taas pelittää jonkin aikaa!

 2. Joo, noin juhannukseen saakka.

 3. Minä olen myös melko vapaan aukiolon kannalla. Markkinat hoitavat milloin kannattaa pitää ovet säpissä. Joulun ja Juhannuksen ehkäpä Pitkäperjantainkin suon mieluusti vapaaksi jokaikiselle ihmiselle. Vaan eihän se koskaan näin mene, vaikka Helena kuinka suo. Aina pitää jonkun sairaanhoitajan ja lääkärin, palomiehen ja poliisin olla töissä. Jopa paperimiehenkin.

 4. Pitäisiköhän, tasapuolisuuden vuoksi, ryhtyä vaatimaan kirkkoja ainakin talvisunnuntaisin kiinni? Pitäähän nyt kirkonmiestenkin saada pyhittää vapaapäivänsä.

 5. Juhannuksen suhteen voi olla, että esimerkiksi juhannuspäivänä ei olisi asiakkaitakaan, mutta jos niitä on (kuten varmaan pätkäperjantaina on), riittää kaupoissa kyllä vapaaehtoisiakin töihintulijoita. Kaupankäynnin a ja o on siinä, että kauppaa tehdään silloin, kun ostaja haluaa eikä myyjän tai kolmannen osapuolen diktaateilla.
  Janne, kirkkokin voisi ehkä siirtyä vapaaseen aukioloon ja pitää palvoksensa silloin kun uskovaisille sopii eikä se välttämättä ole sunnuntaiaamupäivä. Joka tapauksessa kirkon olisi jo aika lopettaa sekaantuminen maalliseen elämään.

 6. Yrittäjän näkökulmasta vapaaseen aukioloon siirtymisen pitäisi tarkoittaa myös ylisuurten sunnuntaipalkanlisien poistamista. Ylityökorvauksia en ole poistamassa mutta ei pitäisi olla eroa siinä, minä viitenä päivänä työntekijä sen 37,5 viikkotyötuntia tekee.

  Tiedän, ei onnistu ainakaan niin kauan kuin demarit eivät ole hallituksessa.

  Hassuahan nykytilanteessa on mm. se, että ainakin asematunnelissa ruokakaupat ovat auki klo 22 saakka 365 päivää vuodessa. Samoin jos pihalla on bensapumppu, saa elintarvikkeita myydä ympäri vuorokauden ja vuoden.

 7. Siihen suuntaan ollaan kyllä menossa, mutta hitaasti. Ideaalivisiossani kaikkea työtä tehtäisiin kaikkina viikon seitsemänä päivänä kiertävin vapain, esimerkiksi 4 työtä ja 2 vapaata on ihan hyvä systeemi. Kokeilin sitä joskus 1980-luvulla ollessani töissä Liikennelaitoksen lippukassassa.

  Pankit, virastot, kaupat ja yleensä kaikki paikat, joissa asioidaan, voisivat olla periaatteessa auki 365 päivää aamuvarhaisesta iltamyöhään. Systeemi pyörisi siten, että ollaan kolmessa ryhmässä, joista yhdellä on vapaa, yksi on töissä aamusta iltapäivään ja yksi iltapäivästä sulkemisaikaan. Uskonasiat jokainen hoitaisi ulkopuolella sekulaariyhteiskuntaa.

  Jos näin pitkälle joskus päästään, putoaa tietysti peruste sunnuntailisillekin itsestään. Niin kauan niitä kuitenkin tarvitaan, kun sunnuntaipäivän kyljessä on ylimääräistä stigmaa. Minä muuten en saa sunnuntaitöistä rahallista korvausta, mutta tunnit toki lasketaan tuplana viikkokiintiöön.

 8. […] tällöin paheksunut tässä blogissa kauppojen aukiolon mieletöntä sääntelyä, esimerkiksi tässä ja tässä. Tämä teema tuntuu Suomessa olevan varsinainen ikiliikkuja, johon voi aina silloin […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: