Vanhasella puurot ja vellit sekaisin

torstai, kesäkuu 14, 2007 1:37 | Kategoria(t): demokratia, pöyristyttävää, politiikka | 2 kommenttia

Illansuussa kirjoitin salamielipiteistä hallituksessa Sipoon alueliitosasiassa. Nyt pääministeri Matti Vanhanen lausuu Hesarissa, että hallituksen päätös ei olisikaan poliittinen vaan ”hallinnollinen”:

Syynä on se, että Sipoo-päätös ei ole puhtaasti poliittinen, vaan myös hallinnollinen päätös.

”En ota sitä riskiä, että tehtäisiin valitus siitä, että jäävi henkilö on osallistunut päätöksentekoon”, Vanhanen sanoi keskiviikkona. Vanhasen mukaan Sipoo-asiassa hallitus toimii tuomioistuimen roolissa. ”Siitä tämä jääviys lähtee.”

Normaalissa tuomioistuimessa tuomari ei voi etukäteen ottaa kantaa asiaan, josta on päättämässä.

No voi herrajestas! Kai nyt pääministeri sentään on kuullut länsimaisesta vallan kolmijaosta? Jos ei ole, hänen ei missään tapauksessa pitäisi olla pääministeri.

Lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta ovat tiukasti erossa toisistaan. Lainsäädäntö- ja toimeenpanovalta ovat poliittisia vallanhaaroja. Hallitus käyttää nimeomaan toimeenpanovaltaa. Se ei ole tuomioistuin.

Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet. Jos tämä asia olisi hallintovalitus, ratkaisisi sen lopullisesti Korkein hallinto-oikeus. Siinä tapauksessa olisi sopimatonta, että asian käsittelyyn osallistuisi tuomari, joka on ilmaissut mielipiteensä asiasta etukäteen.

Poliittisessa päätöksenteossa sen sijaan on välttämätöntä, että asioista keskustellaan julkisesti ja avoimesti valmisteluvaiheessa. Olisi perin outoa, jos ministerit eivät osallistuisi yhteiskunnalliseen keskusteluun. Mutta ei kai tässä mitään enää pidä hämmästellä, kun hallituksen jäsenillä pääministeriä myöten tuntuu olevan puurot ja vellit sekaisin omasta asemastaan päättäjinä.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] kusee demokratian päälle Tämä ei ole ensimmäinen kerta, pääministeri Vanhanen oli jo Sipoon alueliitosasiassa sitä mieltä, että ministerien tulee pitää suunsa supussa. Jari Lindholm kysyy aiheellisesti, […]

  2. […] jääväämään itseänsä aikaisempien kannanottojensa tähden eikä pääministerikään osannut erottaa toisistaan tuomioistuimille kuuluvaa tuomiovaltaa ja hallitukselle kuuluvaa […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: