Vanhanen kusee demokratian päälle

maanantai, heinäkuu 23, 2007 16:53 | Kategoria(t): demokratia, pöyristyttävää | 4 kommenttia
Avainsanat: , ,

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, pääministeri Vanhanen oli jo Sipoon alueliitosasiassa sitä mieltä, että ministerien tulee pitää suunsa supussa. Jari Lindholm kysyy aiheellisesti, tukkiiko pääministeri toisten ministerien suuta. Salailusta on Vanhasen johtamassa kabinetissa tehty maan tapa.

Ymmärrän kyllä Vanhasen esikunnan näkemystä, että hallituksella pitää olla asioihin yksi yhteinen mielipide eikä joka ministerillä omansa. Tähän asti tämän on kuitenkin tulkittu koskevan niitä asioita, joista hallitus on yhteisesti päättänyt. Ministereiden tulee voida edellyttää toisiltaan lojaalisuutta. Jos ministeri ei halua kantaa vastuuta hallituksen kannanotoista ja päätöksistä, ei ole muuta mahdollisuuta kuin se, että ministeri harkitsee asemaansa.

Kun tuo Vanhasen paimenkirje näytää kuitenkin keskeisesti koskevan asioita, joista ei ole vielä päätetty vaan niitä vasta valmistellaan, on se ymmärrettävä pääministerin pyrkimyksenä tukahduttaa yhteiskunnallista keskustelua. Hallitusta ei saa häiritä, kun se valmistelee päätöksiään suljettujen ovien takana. Ministerit älkööt osallistuko julkiseen keskusteluun! Avoimuutta ei tarvita, kansalaisille kyllä tiedotetaan päätöksistä, kunhan ne ensin on hyväksytty.

Vanhanen on huuhtomassa demokratian viimeisetkin rippeet vessanpöntöstä alas! Pääministeri siis kusee demokratian ja avoimuuden päälle.

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jäämme odottelemaan selittely-osuutta… 😉

 2. Sehän suurinpiirtein tiedetään: väärin siteerattu, tätä ei tarkoitettu ja sitä paitsi mitä se kansalle kuuluu. 😛

 3. Kaipa tuollaisella voi yrittää peitellä esimerkiksi hallituksen täydellistä linjattomuutta tai hallituksen sisäisiä vakavia eripuria – molemmista tosin noin äänestäjänä varmaan moni haluaisi olla tietoinen.

  Suurin ongelma kai tuossa on Vanhasen selkeästi puutteellinen ymmärrys demokratiasta ja avoimuudesta – mikä on heijastunut myös Kanervan puheissa eduskunnan roolista.

  Periaatteessa tämä tendenssi on ollut nähtävissä alusta alkaen jo Vanhasen järjestelmällisessä kieltäytymisessä kommentoida yksityisasioitaan (joka on järjestelmällisesti johtanut niiden päätymiseen lööppeihin – joskus sitä ajattelee että tämä on toki salailun tarkoituskin, eihän mikään ole niin mielenkiintoista kuin täysin arkinen asia jota salaillaan). Eihän Vanhanen tietystikään voi mitenkään kieltää ministereitään kertomasta mielipidettä.

  Järjestelmässämme noin teorian puolesta eduskunta päättää käyttäytyykö joku ministeri soveliaasti vai ei, ei pääministeri. Eikä se Paavo Väyrynen tuki turpaansa kuitenkaan vaikka Vanhanen sanoisi mitä, aivan turha kuvitella.

  Jos muutaman vuosikymmenen kuluttua kaikki tämä paljastuu Keskustan puoluesihteerin muistelmissa suureksi vedätykseksi, en syö hattuani.

 4. Vanhasen yksityiselämä ei minua juurikaan kiinnosta, sen sijaan kiinostaisi kyllä oleellisten asioiden valmistelu ja nimenomaan valmisteluvaiheessa. Varmasti niillä seksi- ja perunajutuilla on oma imagollinen tarkoitushakuisuutensa. En olisi yllättynyt, jos selviäisi, että niitä osaltaan käytetään huomion suuntaamiseen ohi tärkeistä asioista. Näin ollen hattu kannattaa säästää jonkun muun aterian ainekseksi.

  Totta kyllä, että ministerien tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Toisaalta ei käytännössä voi kauaa olla ministeri, jos menettelee siten, että pääministerin kipukynnys ylittyy. Väyrysen osalta se tosin on niin korkealla, että edes Vanhasen pää ei siihen kolahda.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: