Viinaveron rukkaamisesta

keskiviikko, elokuu 1, 2007 2:18 | Kategoria(t): alkoholi, eu, viinavero | 2 kommenttia

Hallitus aikoo korottaa alkoholiveroa 10-15 %. Asiantuntijoiksi kuuluttautuvat ovat varsin yksimielisiä, että tämä ei juurikaan vaikuttaisi kulutukseen. Se pitää varmasti paikkansa, mutta on samassa korotusvaran ehdoton maksimi.

15 % korotus nostaisi kirkkaan viinan hintaa puolen litran pulloa kohti noin eurolla. Suunnilleen saman verran nousee viinapullon hinta ensi vuonna Virossa, kun siellä nostetaan alkoholivero EU:n minimitasolle. Näin ollen hintaero Suomen ja lähimmän EU-naapurin välillä pysyisi ennallaan eli viinan rahtaaminen kannattaa edelleen.

Käsittelin viinaveroa perusteellisesti postituksessani helmikuun alussa. Totesin tuolloin, että alkoholihaittojen äkillinen kasvu on täysin EU-jäsenyyden aikana virassa olleiden hallitusten aiheuttama:

Eriväriset hallitukset vuodesta 1994 alkaen voivat syyttää pelkästään itseään viinaveron laskemisesta aiheutuneesta alkoholihaittojen lisääntymisestä. Suomi jätti nimittäin EU:n liittymissopimukseen kuuluneen tuontirajoitusten siirtymäajan hyödyntämättä.

Yhdeksän vuotta kestäneen siirtymäajan puitteissa viinan hintaa olisi pitänyt laskea asteittain, jolloin haitatkin olisivat jakautuneet pidemälle ajalle. Niitä olisi ollut jopa mahdollista torjua. Mitään ei kuitenkaan siirtymäaikana tehty ja tämä laiminlyönti kostautui ensin koko ongelman räjähtämisenä silmille kerralla ja kostautuu nyt olemattoman pelivaran muodossa.

Jos siis nykytilanteen säilyttäminen on tavoitteena, käy 10-15 % veronkorotus hyvinkin laatuun. Jos taas halutaan vähentää juomista sekä siitä aiheutuvia haittoja, olisi syytä ohjata kulutusta miedompiin juomiin alentamalla olutveroa. Suomalaisen oluen rahtaaminen meritse edestakaisin ei ole lainkaan järkevää, sitä voisi mieluummin myydä halvemmalla Suomessa.

Pitkän aikavälin tavoitteita voisi tarkastella esimerkiksi näin. Jos R-kioskista tai Alepasta saisi haluamanaan aikana kohtuuhintaisen viinapullon, voisi sen ostaa silloin kun tekee mieli ja todennäköisesti juominen jäisikin yhteen pulloon kerrallaan. Jos pullo on haettava lähimmästä Alkosta, ostetaan niitä tavallisesti varmuuden vuoksi ainakin kaksi. Jos taas viina on oleellisesti halvempaa meren takana, tuodaan sitä sieltä laatikollinen.

Kaikissa tapauksissa kaikki kotiin tuotu viina yleensä juodaan. Mikähän olisi paras tapa vähentää juomista?

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Larkon havaintoja Muistin tueksi merkittyä « Viinaveron rukkaamisesta […]

  2. […] hiljattain viinaveroa koskevassa postituksessani, että ei ole millään muotoa järkevää rahdata suomalaista olutta edestakaisin laivoilla […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: