Paasikiveläiseen olutveroon!

sunnuntai, elokuu 12, 2007 1:16 | Kategoria(t): alkoholi, eu, olut, viinavero | 2 kommenttia

Panimoliitto vastustaa odotetusti olutveron korottamista. Sekä odotetusti että oikeutetusti: perustelut ovat täyttä asiaa. Suomesta on tulossa EU:n kallein olutmaa, jossa ohrapirtelöä verotetaan raskaammin kuin viiniä. Liitto toteaa myös, että veronkorotus ei vähentäisi oluen todellista kulutusta vaan pikemminkin lisäisi oluen tuontia Virosta.

Totesin hiljattain viinaveroa koskevassa postituksessani, että ei ole millään muotoa järkevää rahdata suomalaista olutta edestakaisin laivoilla Suomenlahden yli. Järkeenkäypää olisi laskea olutveroa sellaiselle tasolle, että kosteat meritetket eivät olisi ainakaan tästä syystä kannattavia. Laivalipun hinnan saa nykyisellään takaisin jo parin laatikon hintaerolla.

Menkää, hyvät päättäjät, joku kerta Tallinan satamaan ja katsokaa laivoille ahtautuvien suomalaisturistien kärryjä. Ne ovat enimmäkseen täynnä suomalaispanimoiden tuotteita, jotka voisi aivan hyvin myydä halvemmalla Suomessa. Olutveron kokonaistuottoon hinnan alentamisella ei olisi suurta vaikutusta puoleen eikä toiseen. Sen sijaan alkoholin kulutustilastot muuttuisivat uskottavammaksi, koska heijastaisivat paremmin todellista kulutusta.

Maata ei voi loputtomiin hallita siten, että tehtävillä päätöksillä on vähän tai ei lainkaan yhteyttä todellisuuteen. Paasikivikin sanoi aikanaan jotain viisasta tosiasioiden tunnustamisesta, vaikkakin toisessa yhteydessä. Oluen verotus tulisi viivyttämättä paasikiveläistää.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Järki ja faktat hukassa

    Muutama viikko sitten suosittelin peruspalveluminitseri Paula Risikolle faktojen kertaamista ja järjen käyttöä tupakkaveron tasosta puhuessaan. Hesaria lukiessa selviää, että ministeri tuntee faktat, mutta kieltäytyy järjenkäytöstä:

    VM va…

  2. […] vaatii johdonmukaisesti epärealistisia korotuksia, kun veron alentaminen mitä todennäköisemmin vähentäisi todellista kulutusta, vaikkakin tilastollinen kulutus kasvaisi. Myymällä olutta realistiseen hintaan Suomessa […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: