Totta vai tarua Karjalasta?

keskiviikko, elokuu 22, 2007 15:32 | Kategoria(t): historia, suomi, venäjä | 5 kommenttia
Avainsanat:

Kalle Kniivilä tarkastelee Kainuun Sanomien (15.8.2007 ja 16.8.2007) Karjala-uutisoinnin taustoja ja päätyy tulokseen, että kyseessä lienee uutisankka:

Men om man inte utgår ifrån att också Finlands före detta president, utrikesminister och Moskvaambassadör ingår i samma konspiration, får man nog medge att det här handlar om en äkta tidningsanka.

Kalle toteaa, että Kainuun Uutiset ei ilmoita lähteikseen muita kuin Jaakko Blombergin, joka kuitenkin jo ensimmäisen jutun ilmestymispäivänä YLE:lle ja STT:lle antamissaan lausunnoissa kiisti tietävänsä mitään väitetystä Koiviston salaisesta työryhmästä. Julkisuudessa asian ovatkin kiistäneet suurin piirtein kaikki, joilta mediat ovat älynneet kysyä. Esimerkiksi entinen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie sanoo Hbl:ssä:

Jag hör nu för första gången att Karelen erbjudits oss. Med 99 procents säkerhet kan jag därför säga att uppgiften inte stämmer. En procent kan vi spara för den möjligheten att förhandlingar fördes trots att ingen upplyste ambassadören om det. – Spekulationerna om vad Koivisto gjorde för Karelen och vad han kunde eller borde ha gjort är bara spekulationer och känns inte fruktbara.

Vilhelm Konnander sen sijaan tuntuu epäilevän, että asiassa olisi voinut olla perää, mutta Suomessa halutaan perinteiseen tyyliin vaieta hankalaksi koettu kysymys kuoliaaksi:

Perhaps, the right thing to do – instead of continued denial – would simply be to proudly confess that this was the only responsible thing to do given the historical circumstances. This would though not be in line with Finnish tradition, which perhaps is the reason why it is good that this affaire now comes out into the open. As Russia is returning to the past it parted with in 1991, Finland may need to part with a past it never totally left behind. As long as this is not the case, Finland will continue to walk a thin line in its relations with Russia.

Vilhelmin ajatuksenjuoksu on sikäli oikea, että asian voisi ihan hyvin julkistaa siinä tapauksessa, että siinä olisi perää. Ongelma on siinä, että jos kyseessä todella onkin ankka eikä salailu, niin millä sen pystyy niin vakuuttavasti todistamaan, että epäilystä ei jää? Kaikki ne, joiden pitäisi asiasta tietää, vakuuttavat uutisen perättömyyttä yhdestä suusta, mutta varmasti asian voisi todistaa vain siinä tapauksessa, että uutinen olisikin totta.

Gennadi Burbulis kuuluu niihin, joiden Venäjän puolelta pitäisi olla asiasta tietoinen, jos Karjala olisi ollut kaupan. Ei liene yllätys, että Burbulis kiistää asian YLE:lle antamassaan YLE:n välittämässä kommentissa:

Burbulis sanoo, ettei Venäjän johdosta kukaan eikä koskaan ole luvannut Suomelle Karjalaa takaisin. Hän arvioi väitteissä olevan kyse Suomen sisäisestä keskustelusta, mutta sanoo olevansa myös valmis haastamaan Kainuun Sanomat oikeuteen, jos hän arvioi, että lehti loukkaa Venäjän kansallista kunniaa.

Kansallisen kunnian loukkaaminen tosin ei liene Suomen lain mukaan rangaistava teko, Burbuliksen kunnian loukkaaminen sen sijaan olisi. Tuskin mahdollinen oikeudenkäyntikään vettäpitävästi selvittäisi itse uutisen paikkansapitävyyttä. Se kysymys taitaa jäädä itse kunkin henkilökohtaisen harkinnan varaan. En nimittäin usko, että todisteita mahdollisista osto- ja myyntineuvotteluista koskaan ilmenee riippumatta siitä onko niitä todellisuudessa käyty vai ei.

Mainokset

5 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Burbulis ei sanonut lakituvasta mitään ennen kuin Komsomolskaja Pravda suoraan kysyi häneltä, eikö hän tosiaankaan aio haastaa Kainuun Sanomia oikeuteen. Vastaus oli aika mitäänsanomaton:

  – Täytyy miettiä, kuinka todenmukaisia nämä väitteet ovat. Jos ne loukkaavat maamme kunniaa, olen valmis kääntymään tuomioistuimen puoleen.

  Komsomolskaja Pravdan juttu on muuten hieman kummallinen, lehden tunnettuun tyyliin: kiltti Stalin-setä yritti hyvällä ostaa Suomelta alueita, joilta käsin Suomi ”raskaiden patteristojensa tykkitulella täysin sulki osan Suomenlahtea, motittaen näin (NL:n) Itämeren laivaston sen tukikohtaan Kronstadtiin” – ihan kuin Suomesta tosiaan olisi ammuskeltu merelle. Ja niin edelleen.

  Novyje Izvestija on vakavammin otettava lehti, ja sen päivää aikaisemmin ilmestyneessä haastattelussa Burbulis ei puhu oikeusjutusta mitään, kunhan sanoo että ”tällaiset puheet alkavat jo vähän ärsyttää”.

 2. Ehkä tässä näkyy jo etukäteen seuraavan historian uudelleenkirjoituksen kehitetty versio Mainilan laukauksista. 😛

 3. Niin varmaan. Siksi ihmetyttääkin, että YLE siteeraa Komsomolkaa eikä Novyje Izvestijaa. YLE ei näemmä itse ole Burbulikselta lausuntoa saanut, lieneekö pyytänytkään? Kainuun Sanomat sentään oli pirauttanut Moskovaan.

  Komsomolkan tyylistä lisää tässä.

 4. Piti okein tsekata YLE Areenasta eilisiltainen uutislähetys. Burubulis-juttu (noin 6 minuuttia videon alusta) näyttää todellakin perustuvan KP:n tietoihin, vaikka sen on tehnyt Moskovan kirjeenvaihtaja. Kuvituksena on vanhaa arkistomateriaalia. Täytyypä rukata postitusta siltä osin.

 5. Karjala takaisin kaikukoon kaikissa vuonoissa ja rotkoissa sekä tunturipuroissa halki Pohjolan ja miehittäjän Ryssänmaan

  Luonto on vielä meidän Petsamossamme, Salla-Kuusamossa, Paanajärvellämme, Laatokallamme ja Karjalassakin vaikka miehittäjä-Ryssä siellä loisiikin

  Sitä luontoa vain harva suomalainen pääsee toistaiseksi katselemaan

  Turha kai lienee näitä pikkukiviä Silvotussa tynkä-Suomessakaan katsella ;)? .. jospa nekin ovat Ryssän huomenna? … logiikkahan kansaltamme unohtunut vuoden 1944 jälkeen

  Kysyn olisiko aika vaihtaa suuntaa?

  Vastaan: Perkele tottakai Karjala takaisin ja miehittäjä-Ryssä suksikoon Moskovaan naimaan kapisia koiriaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: