Kuka päättää Stasi-listasta?

keskiviikko, syyskuu 5, 2007 4:28 | Kategoria(t): politiikka | 2 kommenttia
Avainsanat: , , ,

Hesari kertoo eduskuntaryhmien puheenjohtajien olevan liikuttavan yksimielisiä siitä, että Tiitisen lista tulee julkaista. Aste-eroja löytyy vain ryhmäjohtajien sanamuodoissa. Näin ollen julkaisemiselle on sekä sosiaalista tilausta että poliittista tahtoa.

Tämä ei tietenkään riitä, koska viranomaisten ja varsinkin poliisiviranomaisten on kaikessa toiminnassaan noudatettava lain kirjainta. Poliisiylijohtaja Markku Salminen toteaakin, että ”listan julkistaminen ei kuulu hallitukselle eikä presidentille, vaan asia on Supon”. Samaan hengenvetoon Hesari kuitenkin viittaa Kepun ryhmyrin Timo Kallin lausuntoon:

Keskustan Kallin mielestä asia on myös poliittinen, ja hallituksen on sovittava, kuinka siinä edetään.

Jotenkin tästä syntyy vaikutelma, että kattilassa on samalla tavalla puurot ja vellit sekaisin kuin oli Sipoon kuntaliitosta käsiteltäessä. Siinähän ministerit tuppasivat jääväämään itseänsä aikaisempien kannanottojensa tähden eikä pääministerikään osannut erottaa toisistaan tuomioistuimille kuuluvaa tuomiovaltaa ja hallitukselle kuuluvaa toimeenpanovaltaa.

Tuossa Salmisen lausunnossa on kyllä yksi seikka, jota sietäisi miettiä tarkemmin. Mistä alkaen Supo on hallituksesta riippumaton, ikään kuin valtio valtiossa? Tietääkseni se on edelleen Sisäministeriön alainen laitos.

Poliitikkojen kannalta on tietysti mukavaa lausua yhteen ääneen, että lista tulee julkistaa, jos samalla tiedetään, että Supo ei tule sitä julkistamaan. Voidaan ikään kuin pestä kasvoja kansalaisten edessä ja sysätä kuuma peruna pois omalta lautaselta.

Kun kerran listan julkaisemiselle on sekä sosiaalinen tilaus että puolueiden yksimielinen tuki, mikä estää säätämästä siitä erikoislakia, jos julkaiseminen ei ole mahdollista nykyisen lainsäädännön puitteissa? Kukaa päättää Suomessa asioista? Viimeksi peruslaista katsoessani siellä ei muistaakseni sanottu, että valta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa Ratakadulle linnoittautunut turvallisuuspoliisi.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. En minä mitään mistään tiedä, mutta luulen, että Supo on riippumaton laitos Sisäministeriön alaisuudessa. Samaan tapaan riippumaton kuin Korkein oikeus.

    Siksi kait ne nyt odottavat uutta johtoa putsaamaan pöydän, kun nämä entiset Nevalat ja Knapet eivät halua kaappiaan aukaista.

    Ihmettelen kyllä, että poliisiylijohtaja on mennyt samaan kelkkaan.

  2. Ei Supoa ihan Korkeimpaan Oikeuteen voi verrata. Vallan kolmijaon opin mukaan riippumaton oikeuslaitos käyttää tuomiovaltaa, kun taas toimeenpanovalta kuuluu hallitukselle. Toki Supolla on esim julkisuuden suhteen rajoitteita johtuen valtakunnan turvallisuudesta, mutta ei se sentään voi sisäministerin ja hallituksen tahdosta viis veisata. Sikäli Kalli on lähempänä totuutta kuin Salminen, joskin hallituksenkin täytyy luonnollisesti noudattaa lakia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: