Uusi Suomi ei halua lukijoita

maanantai, lokakuu 15, 2007 20:49 | Kategoria(t): internet, media | 2 kommenttia
Avainsanat: ,

Tällaisia virheilmotuksia sain, kun yritin lukea uutisia Uudesta Suomesta. Ensimmäisessä tapauksessa puolilta päivin julkaistu uutinen on jo iltakahdeksalta siivottu arkistoon. Toisessa on muuten vaan päätetty liikuttaa juttu muualle.

Bloginkirjoittajan kannalta tällainen menettely on äärimmäisen harmillista. Kun Usarin juttuihin ei voi linkittää, ei niitä voi myöskään käyttää blogipostitusten lähdeaineistona. Hyperlinkit ovat internetin suola. Jokainen sisällöntuottaja, niin suuri kuin pieni, hyötyy siitä, että toiset linkittävät aineistoon.

Uudella Suomella voi olla joku tähän asti tuntematon viisaus mediastrategiansa taustalla. Vanhanaikaisen käsityksen mukaan aloittava nettijulkaisu haluaa pitää lukijansa ja vielä sen lisäksi houkutella uusiakin. Usari näyttää valinneen toisen taktiikan: älkää missään nimessä lukeko! Saa nähdä miten tämä vaikuttaa kannattavuuteen.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Terve,

  Asiaa selventääkseni kirjoitan pari juttua havainnoistasi, jotka sinänsä ovat oikeita ja hyviä.

  1) STT:n uutisten vanheneminen
  Valitettavasti sopimuksemme STT:n kanssa on juuri sellainen kuin se on. Saamme näyttää kirjautumattomille lukijoille 30 uusinta STT:n kautta tullutta uutista (mikä tosiaan saattaa tarkoittaa alle vuorokauden satsia) ja kirjautuneille uutisia saa näyttää viikon. Tämän jälkeen meidän on piilotettava uutiset saitilta pois. Tämä on valitettava ja ehdoton rajoitus. STT:n mukaan tilannetta ei voi mitenkään parantaa, sillä heillä on uutistoimistoalalla Suomessa monopoli eivätkä he voi tehdä yksilöllisiä sopimuksia yhdenkään median kanssa.

  Miksi siis paperisten sanomalehtien saiteilla näkyy ikivanhoja STT-uutisia.?
  – Ne ovat paperilehtiä. STT:llä on epäilemättä paperilehdille paperilehtien julkaisusopimusmalli. Uusisuomi.fi on verkkolehti.

  2) HTTP 404 -ilmoitus keskellä sivua.
  Epäilemättä sama ilmoitus on ihmetyttänyt monia viime viikolla julkaisun jälkeen. Teknisesti ilmaistuna paikalla on mainosboksin näyttöä varten IFRAME-ikkuna, josta tuo ilmoitus tuli. Ilmoitus taas tuli julkaisupäivänä (noin 1-5h julkaisun jälkeen) kun yhteistyökumppanillamme sijaitsevat mainospalvelimet menivät valtavasta kuormasta tukkoon ja lakkasivat toimittamasta mainosta. Tässä tapauksessa kyseessä on siis ollut kolmannesta osapuolesta johtunut käynnistysvaiva. Jos jollakin on näkynyt tuo ikkuna vielä julkaisupäivän (10.10.) iltapäivän jälkeenkin, ikkunan päivittäminen palvelimelta selaimen välimuistin sijaan (eli esimerkiksi Firefox-selaimella CTRL+SHIFT+R) on korjannut puutteen.

  3) Uusisuomi.fi:hin ei voi linkittää
  Kaikkeen sisältöön, mikä meillä on omaa ja arvokasta eli kaikki omat uutiset ja blogit, voi linkittää ihan vapaasti. STT-uutisiin linkitys (jonka toimimattomuudelle emme voi mitään) ei toisi kellekään mitään arvoa, mitä ei muualta saisi. Sen sijaan kaikki uusisuomi.fi:n oma sisältö on vapaasti luettavissa ja linkitettävissä aina ja ikuisesti – kirjautumisella tai ilman. Tässä kohtaa havaintosi on puhtaasti virheellinen – en usko, että blogia kirjoittaessasi aiot linkittää palvelussamme olevaan viiden kappaleen pituiseen STT-uutiseen.

  Korostan vielä, että emme yritä toimia mitenkään ”internet-hengen” vastaisesti ja rajata sisältöämme lukijoiden, syöteaggregaattorien tai hakukoneiden tavoittamattomiin. Rajoittuneisuutemme pätee vain STT-uutisiin ja pääsemme siitä eroon vasta seuraavan kerran, kun STT tekee uuden sopimusmallin nettilehdille.

 2. Kiitos selvennyksestä! Ongelmaksi muodostuu se, että tulee olla tarkkana, mikä runsaasta materiaalista on US:n omaa ja mikä taas STT:n. No sehän on toki merkitty eli ehkä tämän kanssa oppii elämään. Toivottavasti se sopimusmalli tulee joskus.

  Ne mainokset voisivat muuten sijaita jossain muualla kuin jutun keskellä. Ja oli sitten omaa tai vierasta materiaalia, olisi hyvä jos RSS-lukija näyttäisi koko postituksen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: