Vainajien perusoikeudet

keskiviikko, marraskuu 21, 2007 3:23 | Kategoria(t): kansalaisoikeudet | Jätä kommentti
Avainsanat:

Kansalaissodassa kuolleiden oikeuksia ei ole loukattu, kertoo YLE:

Kansalaissodassa menehtyneiden, kirkkoon kuulumattomien ja joukkohautoihin haudattujen vainajien siunaaminen jälkikäteen ei loukkaa uskonnonvapautta, katsoo apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt. Hänen mukaansa vainajien siunaaminen ei loukannut uskonnonvapautta, sillä vallitsevan tulkinnan mukaan vainajat eivät ole perusoikeuksien kohteita.

Niinpä! Vainajilla ei varmaankaan ole esimerkiksi sananvapautta. Toisaalta heillä mitä ilmeisimmin on kokoontumisvapaus, koska ovat tavallisesti kokoontuneena hautausmaille. Apulaisoikeusasiamies (voisiko tuon sanahirviön muuten korvata ytimekkäämmällä tittelillä) Jukka Lindtedt näyttää siis olevan sitä mieltä, että vainajilla ei myöskään ole uskonnonvapautta.

Todellakin, jos vainaja haluaa liittyä johonkin uskontokuntaan tai erota siitä, johon eläessään mahdollisesti kuului, ei liene helppoa todeta hänen tahdonilmaustaan, koska useimmat vainajat eivät osaa puhua eivätkä kirjoittaa. Sitäpaitsi totesin jo edellä, ettei vainajilla ole sananvapautta.

Vakavasti puhuen en ymmärrä, miksi joku katsoi tarpeelliseksi kannella joukkohaudassa lepäävien kollektiivisesta siunaamisesta. Jos nyt oletetaan, että kaikkien omaiset tavoitettaisiin liki 90 vuotta teloitusten jälkeen ja he tietäisivät kertoa vainajan toivomuksesta, niin miten tällaisessa kollektiivitapauksessa tulisi menetellä? Pitäisikö järjestää äänestys omaisten kesken? Mutta silloinhan loukattaisiin väistämättä vähemmistön oikeuksia. Vai pitäisikö siunaus toimittaa jokaisen sitä halunneen nimi erikseen mainiten?

Ymmärrän kyllä sen, että kanneltaisiin selkeässä tapauksessa, jossa hiljattain kuollut ateisti olisi siunattu ilmaisemansa tahdon vastaisesti. Sellaistahan silloin tällöin omaisten toivomuksesta tapahtuu. Sellaisissa tapauksissa katsoisin, että vainajalla on ainakin uskonnonvapaus.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: