Itsepäisyyspäivä

torstai, joulukuu 6, 2007 0:01 | Kategoria(t): suomi | 1 kommentti
Avainsanat: ,

Tänään tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun Suomen Eduskunta suuressa viisaudessaan hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. Siellä sanotaan mm. seuraavaa:

Suomen Eduskunta on 15 päivänä viime marraskuuta, nojaten maan Hallitusmuodon 38 §:ään, julistautunut korkeimman valtiovallan haltijaksi sekä sittemmin asettanut maalle hallituksen, joka tärkeimmäksi tehtäväkseen on ottanut Suomen valtiollisen itsenäisyyden toteuttamisen ja turvaamisen. Tämän kautta on Suomen kansa ottanut kohtalonsa omiin käsiinsä, ja nykyiset olot sekä oikeuttavat että velvoittavat sen siihen. Suomen kansa tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä muuten kuin täysin vapaana. Vuosisatainen vapaudenkaipuumme on nyt toteutettava; Suomen kansan on astuttava muiden maailman kansojen rinnalle itsenäisenä kansakuntana.

Päätös tehtiin juuri oikeana aikana, koska myöhemmin se ei enää olisi mennyt läpi. Jos se olisi jätetty tekemättä, olisimme nyt Putinlandin asukkaita. Osaisimme venäjää paremmin kuin suomea ja kävisimme hallituksen käskystä äänestämässä Isä Putinia.

Eduskunta on sittemmin moneen kertaan unohtanut velvollisuutensa toimia Suomen kansan parhaaksi, mutta tuolla kerralla se teki ainoan oikean ratkaisun. Sitä sietää tänään muistella sekä kunnioittaa ottamalla muutamakin malja.

Hyvää itsepäisyyspäivää!

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Itsenäisyyspäivän postituksessani siteerasin 6.12.1917 hyväksytyn itsenäisyysjulistuksen keskeistä kohtaa: Suomen Eduskunta on 15 päivänä viime marraskuuta, nojaten maan Hallitusmuodon 38 §:ään, julistautunut korkeimman valtiovallan haltijaksi sekä sittemmin asettanut maalle hallituksen, joka tärkeimmäksi tehtäväkseen on ottanut Suomen valtiollisen itsenäisyyden toteuttamisen ja turvaamisen. Tämän kautta on Suomen kansa ottanut kohtalonsa omiin käsiinsä, ja nykyiset olot sekä oikeuttavat että velvoittavat sen siihen. Suomen kansa tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä muuten kuin täysin vapaana. Vuosisatainen vapaudenkaipuumme on nyt toteutettava; Suomen kansan on astuttava muiden maailman kansojen rinnalle itsenäisenä kansakuntana. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: