Lentomatkojen korvaamisesta

keskiviikko, tammikuu 2, 2008 17:17 | Kategoria(t): liikenne | 1 kommentti

Jannen tämänaamuinen postitus lentomatkojen korvaamisesta jollakin mukavammalla ja ympäristöystävällisemmällä käynnisti laadukkaan keskustelun tarjolla olevista vaihtoehdoista. Janne heitti provokatiivisen koepallon kysymällä, voisiko meidän oloissamme nopea junayhteys olla ilmailun varteenotettava haastaja:

Onko se sitten juna? Jos juna Helsingistä Ouluun kulkisi vaikka kahdessa tunnissa ja palvelut olisivat paikallaan, se olisi merkittävä vaihtoehto monelle. Kokonaismatka-aika olisi varmastikin lyhyempi.

Helsingistä Ouluun on noin 600 kilometriä. 300 kilometriä tunnissa kulkeva juna ei sietäisi samoilla kiskoilla hitaampaa liikennettä. Nopea juna ei myöskään voisi pysähtyä kovin monella väliasemalla, koska sitten se ei enää olisi nopea.

Tarvittaisiin siis erillistä rataa ja sen vaatimaa maa-alaa sekä sähkölinjaa, jotta nopea juna voisi kulkea. Muussa tapauksessa reitin varrelta pitäisi lakkauttaa paikallisempia yhteyksiä, mistä Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla luultavasti ei oltaisi kovin innostuneita. Kun lasketaan tähän vielä uusien junien hinta, ulottuisi luotijunayhteyden hinta miljardeissa laskettavaan eurokasaan.

Tuollaisilla nopeuksilla ja suunnilleen yhtä suurilla etäisyyksillä kulkee nopeita junia mm. Keski-Euroopassa ja Japanissa. Siellä on kuitenkin linjan molemmissa päissä miljoonakaupunki. Suomessa ei ole yhtään niin suurta kaupunkia eli matkustajamäärä jäisi liian pieneksi, jotta miljardi-investointi oikeuttaisi itseään.

Jannen postituksen kommenteissa on korostettu asian toista puolta. Liikematkoista suuri osa voidaan korvata luovuudella. Oman työpöydän ääressä istuen voi olla yhteydessä ihmisiin, joita tapaamaan ennen vanhaan lennettiin Oulusta Helsinkiin tai päinvastoin.

Asian ydin kiteytyy hienosti Kyselijän kommentissa:

Miksi tarvitsisi aina matkustaa? Trendiksi voi nousta juuri paikallaan pysyminen ja oman itsen löytäminen ennen muuta maailmaa. Ja tekniikka voi korvata 70-90% kaikesta siitä, että pitäisi työn merkeissä päästä aina johonkin fyysisesti, ainakin ns. tietoaloilla.

Minä muuten olen intohimoinen rautatiefriikki. Luotijunalla matkustaminen on yksi unelmista, joiden toivon toteutuvan ennen kuin vaihdan alaa ja ryhdyn kasvattamaan koiranputkea. Mutta Suomessa se ei taida kuitenkaan tapahtua.

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. ympäristöystävällisyyttä koetaan hakea aivan väärin keinoin. keskitytään energiasäästölamppuihin ja biopolttoainepitoisuuksiin.

    järkevämpää olisi todella pitää enemmän internet-tapaamisia, tai ehkä jopa pitää vähemmän tapaamisia.

    yksi keino vähentää päästöjä olisi keinot joilla kaupunginsisäisiä logistiikkajärjestelmiä parannettaisiin. tiedän, että kaupungissa kulkee suuria määriä eri yritysten ja järjestelmien paketti ja kuorma-autoja jotka kuljettavat tavaroita, sen lisäksi kaupungissa kulkee vielä tuhansia 4/5 tyhjiä henkilöautoja jatkuvasti. mutta silti minun on mentävä itse joko bussilla tai henkiöautolla keskustaan ostaakseni pelmeneitä. voi minun kallista aikaani joka siinä tuhlaantuu.

    voin saada lähikirjastooni saman päivän aikana haluamani kirjan mistä tahansa kaupungin kirjastosta, mutta tiettyjä tuotteita minun täytyy henkilökohtaisesti käydä ostamassa valtavin kustannuksin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: