Seinien töhrintä ei ole kansalaistoimintaa

tiistai, tammikuu 8, 2008 22:35 | Kategoria(t): helsinki | 4 kommenttia
Avainsanat: , , , , , ,

Janne näyttää aamulla lukeneen samaa uutista ja surffanneen samoilla sivuilla kuin minäkin aamuyöstä. Havaintommekin osuvat harvinaisen hyvin yksiin: guuglatessa K-Town Supporters saattoi ennen tämänaamuista uutisointia päätellä kyseessä olevan FC Kaiserslauternin faniklubi, mutta samaa nimeä näyttää nyt käyttävän Kööpenhaminan talonvaltaajiin enemmän tai vähemmän liittyvä ryhmä.

Janne ihmettelee, mitä Suomen valtiolla ja sen ulkomaanedustustolla on loogisesti tekemistä helsinkiläisten talonvaltaajien kanssa. Ei tietysti olekaan mitään tekemistä, mutta tämänkaltainen ilkivaltainen ”aktivismi” noudattaa harvoin tavanomaisen logiikan rationaalisia lainalaisuuksia. Eikä tässä liene tarkoituskaan konkreettisesti auttaa Elimäenkatu 15 talon vallanneita nuoria vaan yksinkertaisesti saada aikaan lisää hässäkkää.

Oletan, että kyseessä on jonkinlainen vieraantuminen: ei jakseta uskoa, että normaalin kansalaisvaikuttamisen keinoilla saadaan mitään aikaan tai sitten aikaansaaminen kestää tuskastuttavan kauan. Tästä syystä sitten turhaudutaan ja turvaudutaan omankädenoikeuteen ja käytetään sanoman vahvistamiseksi itsessään epäloogista ilkivaltaa. Rehellisesti sanoen legitiimi kansalaisaktiivisuuskin johtaa sangen harvoin toivottuun tulokseen eikä juuri koskaan pääse Hesarin otsikoihin.

Jannen viittaamassa Modkraft-foorumissa on samasta asiasta myös tanskankielinen sivu, jossa kerrotaan itse lähetystörakennuksen tuhrimisen lisäksi helsinkiläisvaltaajien muista tempauksista. Sivun kuvitus on paljon puhuva: osaako kukaan kuvitella Nuorisoasiainkeskuksen pyörittämää nuorisotaloa, jossa myytäisin kahdella eurolla kaljaa ja vieläpä ilman anniskelulupaa? Nuorisoasiainkeskuksella ja Helsingin kaupungilla kokonaisuutena ei yksinkertaisesti voimassa olevan lainsäädännön puitteissa ole mahdollisuutta tarjota nuorille sellaista itsehallinnollista toimintamallia, mitä he tavoittelevat, ei ainakaan ilman oleellisia myönnytyksiä sen suhteen, mitä halutaan tehdä.

Olen usein sanonut, että demokratia on huono hallintomalli, mutta parempaakaan ei ole toistaiseksi keksitty. Demokratia toimii hitaasti ja lähes poikkeuksetta demokraattisen prosessin lopputuloksena on jotain, mihin kukaan ei ole tyytyväinen. Yleensä siitä syntyy kyllä jotain, vaikka sitten vesitettynäkin. Seiniä töhrimällä saa kyllä aikaan uutisotsikoita, mutta varsinaista tulosta siitä ei juuri synny.

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. ”Monia valtiomuotoja on kokeiltu ja kokeillaan tässä synnin ja murheen maailmassa. Kukaan ei väitä, että demokratia olisi täydellinen tai kaikkitietävä. Itse asiassa, on sanottu, että demokratia on huonoin hallintotapa, ellei mukaan lasketa kaikkia muita hallintotapoja, joita aika ajoin on kokeiltu.”

  Taitanee Larko tietää, kenen puheesta kyseinen sitaatti on.

 2. minä en usko, että syynä olisi erityisesti mikään turhauma, kunhan on vain kiva keppostella ja tehdä ilkivaltaa, ja kun siihen leikkiin lisää fantasiaelementin, että tässä tehdään joku tärkeä poliittinen kannanotto ja taistellaan asian puolesta niin mikäs siinä.

  lehtiotsikot kruunaavat huvin.

  ilkivallan lisäksi paheksun semmoista kansalaistoimintaa, joka ei pyri omaehtoisesti järjestämään haluamiaan palveluita ja jutskia, vaan vaatii kaupunkia rahoittamaan. tokihan se on turhauttavaa kerätä rahaa ja nähdä vaivaa ja paljon kivempi on vain kiukutella poliisille ja jos hyvin käy niin pääsee marttyyriksi kun poliisi käyttää putkassa yön.

  kansalaisaktivismi ei tunnu enää ikinä tarkoittavan sitä, että yrittäisiin parantaa asioita vaan vaaditaan muita parantamaan asioita. Nuoret tuntuvat ainakin omaksuneen täysin ajatuksen, että julkinen talous on niin vahva ja kaikkialle tunkeutuva, ettei mikään ole mahdollista ilman kunnan tai valtion apua.

 3. Winston Churchillilehän tuo sitaatti näyttää kuuluvan, mutta en minä sitä olisi muistanut. Guuglasin.

  Stadillahan on nuorisotaloja melkein joka nurkalla, mutta ne eivät nuorille kelpaa. Enkä minä heitä siitä moiti, kyllähän ne aika steriilejä ovat. Lisäksi niissä on sellainen nuoria kiusaava puoli, että pitäisi noudattaa sääntöjä. Niillä on kiinteät aukioloajat eikä esimerkiksi kaljaa ja siideriä myydä sitä haluaville. Pikku pierussa tai tötsässä ei edes pääse sisään. En minäkään sellaisessa talossa viihtyisi.

  Mikään ei tietysti estäisi täysi-ikäisiä nuoria ostamasta tai vuokraamasta itselleen toimitilaa ja hankkimasta sinne tarvittavat anniskelu- ja muut luvat ja järjestämästä toimintaa tasan haluamallaan tavalla. En minäkään suhtaudu suopeasti siihen, että kaupungin pitäisi se lysti rahoittaa. Ainakaan en hyväksy sitä niin kauan kun pitkäaikaissairaiden vanhusten hoito on rahapulan takia retuperällä, terveyskeskuksiin ei pääse kohtuullisessa ajassa, milenterveyspotilaita heitetään sairaaloista kadulle sekä sosiaalitoimi, kirjastot, koulut jne valittavat ikuisesta resurssipulasta.

 4. […] Mielenosoitusoikeus on demokratiassa korvaamattoman arvokas asia, mutta sitä on käytettävä laillisessa järjestyksessä. Tällaiset “spontaanit” hulabaloot vahingoittavat myös niitä kansalaisia, jotka järjestävät laillisia ja organisoituja mielenosoituksia ja kansalaistapahtumia. Katujen omavaltainen tukkiminen ei ole kansalaistoimintaa kuten ei ollut tammikuinen seinien töhriminenkään. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: