Poliisi kadotti avaimia

torstai, tammikuu 17, 2008 9:17 | Kategoria(t): kansalaisoikeudet, pöyristyttävää, suomi | Jätä kommentti
Avainsanat: ,

Poliisi on kadottanut yleisavaimia (YLE) Oulussa. Noin spontaanisti ihmetyttää, miksi ne avaimet ylipäänsä ovat olleet poliisin hallussa:

Poliisi oli saanut kotietsintää varten kerrostaloasuntoja vuokraavalta yritykseltä avainnipun, jolla pääsee kaikkiaan kuuden kerrostalon asuntoihin.

Siis hetkinen! Kiinteistöyhtiö on noin vaan antanut poliisille nipun avaimia, joilla pääsee vuokralaisten asuntoihin. Ihan vaan siltä varalta, että poliisilla olisi tarve tehdä kotietsintä jonkun kiinteistössä asuvan vuokralaisen luona.

Kotietsintä on vahva pakkokeino. Sitä varten poliisin on hankittava lupa tuomioistuimelta kussakin yksittäistapauksessa ja lupa heltiää vasta siinä tapauksessa, että tuomioistuimelle esitetään todisteita painavasta rikosepäilystä. Etsintä ei ole mikään läpihuutojuttu tai ainakaan ei pitäisi olla.

Minun käsitykseni mukaan vuokraisäntä saa päästää poliisin asuntoon vain siinä tapauksessa, että poliisi esittää oikeuden päätöksen kotietsinnästä. Tässä on kysymys kaikkein alkeellisimmasta oikeusturvasta. Jos jotain epävirallista sopimuskäytäntöä on mahdollista käyttää väärin, niin ennemmin tai myöhemmin sitä joku myös väärin käyttää. Poliisitkin ovat vain ihmisiä ja ihminen on altis kiusaukselle.

Kalevassa pohditaan lukkojen vaihtamisesta ja asuntojen ylimääräisestä vartioinnista johtuvien kustannusten maksajaa. Lehti on haastatellut komisario Risto Viippolaa Limingan poliisista:

Asuntoja vuokraava Walo-asunnot oy arvioi lukkojen vaihtamisen ja vartioinnin kokonaiskustannusten nousevan jopa 150 000 euroon. ”Ensisijainen korvausvelvollinen on mahdolliseen rikokseen syyllistynyt henkilö. Jos syyllistä ei löydy, jää lasku vakuutusyhtiölle. Jos vakuutus ei korvaa, on Oulun poliisi vastuussa”, sanoo Viippola.

Niinhän siinä tietenkin käynee. Mutta kukapa korvaa Walo-asunnot Oy:n vuokralaisille kiinteistöyhtiön ja poliisin välisen hiljaisen sopimuksen aiheuttaman moraalisen vahingon? Voiko sitä edes korvata? Eikö kenenkään virkapalli tämän takia heilu?

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: