JSN jääköön vapaaehtoiseksi

perjantai, tammikuu 25, 2008 5:40 | Kategoria(t): kansalaisoikeudet, kirjallisuus, media, sananvapaus | Jätä kommentti
Avainsanat:

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja Pekka Hyvärinen näyttää ensi töikseen lausahtaneen, että kirjat tulee saada hänen johtamansa neuvoston itsesääntelyjärjestelmän piiriin (HS):

Hyvärisen mielestä oikeus ei ole oikea taho päättämään sananvapauden ja yksityisyyden suojan rajoista. Hän pitää kuitenkin hyvänä asiana, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk) lähti hakemaan oikeudessa sananvapauden ja yksilön suojan rajoja.

”Jos Vanhanen tunsi itseään loukatuksi Susan Ruususen kirjassa, eipä hänellä paljon muuta mahdollisuutta ollutkaan”, Hyvärinen toteaa.

Onkohan Hyvärinen nyt miettinyt tuon asian ihan loppuun saakka? Sananvapaus on perustuslaissa säädetty kansalaisoikeus, jonka käyttöä voidaan rajoittaa vain lailla ja erityisen painavasta syystä. Lakia taas tulkitsevat riippumattomat tuomioistuimet joten sananvapauden käyttöön liittyvät kysymykset ovat mitä suurimmassa määrin yleisten tuomioistuinten toimialaa.

Julkisen sanan neuvosto puolestaan on vapaaehtoisuuteen perustuva media-alan itsesääntelyelin. Se ei ole tuomioistuin eikä jonkun asian käsitteleminen neuvostossa sulje pois mahdollisuutta, että sama asia käsiteltäisiin myös toimivaltaisessa tuomioistuimessa. Merkittävimmät mediatalot ovat tosin vapaaehtoisesti sitoutuneet noudattamaan JSN:n päätöksiä, mutta tämä seikka ei anna neuvostolle oikeutta toimia tuomioistuimena eikä omimaan itselleen tuomioistuimen roolia.

Onko Hyvärinen aivan tosissaan, että esimerkiksi kaunokirjallisuuden tuottajien pitäisi vapaaehtoisesti alistua Julkisen sanan neuvoston säätelyyn?

Matti Vanhanen tuskin olisi voinut antaa Susanna Ruususen kirjaa neuvoston käsittelyyn, jos Ruusunen ei tunnusta neuvoston toimivaltaa. Vapaaehtoisuus kun merkitsee myös oikeutta olla liittymättä torvisoittokuntaan.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: