Sisältöä kunnallisvaalikamppailuun

perjantai, tammikuu 25, 2008 3:23 | Kategoria(t): helsinki, kaupunkikuva, liikenne, politiikka, vaalit | 1 kommentti
Avainsanat: ,

Noin viikko sitten kaupunginvaltuuston demariryhmä päätti vastustaa Helsingin keskustatunnelia ja toissa päivänä uutisoitiin demareiden muuttaneen mieltään ja kannattavan ruuhkamaksuja. Ensinmainittua uutista blogissa kommentoidessaan Hesarin kaupunkitoimittaja Kimmo Oksanen pohtii, onko demareiden ja Kokoomuksen perinteinen aseveliakseli hajoamassa vai onko kyseessä vaalikalastus. Ruuhkamaksuista blogatessaan Oksanen jo suorastaan epäilee, että demarit ja kokkarit ovat tehneet diilin jymäyttääkseen vihreitä:

Ovatko demarit ja Kokoomus tavanneet Pitkänsillan puolivälissä ja sopineet keskenään, että ottakaa te nuo, niin me jymäytämme näitä!
Demareille tärkeintä on Vihreiden kylvettäminen. Paras keino on varastaa näiden omimmat aseet. Vihreät ovat profiloituneet muun muassa tietullien kannattajina.
Viime viikolla demarit ilmoittivat vastustavansa keskustatunnelia. Tarkkaan ajoitettu takinkääntö sekin?

Ulkopuolisen tuota on tietenkin mahdoton varman päälle tietää. Epäilemättä kunnallisvaalien läheisyydellä on asiassa merkitystä, mutta demareilta olisi tosi lyhytnäköistä politiikkaa kalastella vihreiden ääniä keskustatunnelin vastustamisella ja ruuhkamaksujen puoltamisella, jos vaalilupaukset olisi annettu harhauttamistarkoituksessa eikä niitä sitten aiottaisikaan pitää. Kansan polittinen muisti voi olla lyhyt ja hatara, mutta ei se sentään kahta elefantinkokoista petosta niele eikä unohda. Kyllä siinä rytäkässä menisi luottamus demareihin ja monilla kaupunkilaisilla jopa koko edustukselliseen demokratiaan.

Kun vihreät ja Vasemmistoliitto jo vanhastaan kannattavat ruuhkamaksuja ja vastustavat keskustatunnelia, on nykyisessä valtuustossa sillä kannalla enemmistö. Vaaleihin on vielä yhdeksän kuukautta. Sinä aikana valtuuston enemmistö ehtisi hyvinkin tehdä näistä asioista vähintään periaatepäätöksen.

Jos demareiden uusi kanta olisi kirjattuna valtuuston päätökseksi, olisi sitä huomattavasti vaikeampi pyörtää vaalien jälkeen verrattuna siihen, että rikottaisiin jotain sellaista, mikä on ollut ”vain” vaalilupaus. Demareiden uskottavuutta ennen vaaleja päättäminen pikemmin lisäisi kuin vähentäisi.

Keskustatunnelista päättäminen on yksinkertaisempaa, koska negatiivinen päätös ei vaadi erityistä valmistelua. Osmo Soininvaara pohdiskelee sen päätöksen erilaisia muotovaihtoehtoja perjantaisessa postituksessaan. Kaavan voi joko hylätä kokonaan tai tehdä siihen kaukaista tulevaisuutta silmälläpitäen tunnelivarauksen. Tuon asian nykyinen valtuusto ehkä jaksaisi ennen lokakuuta pohtia valmiiksi ja päättää siitä.

Ruuhkamaksuissa ehkä riittää fiilaamista ja höyläämistä, vaikka mallia toki voisikin katsoa vaikkapa Tukholmasta. Ruuhkia maksu on Tukholmassa vähentänyt rajusti, kokeiluvaiheessa ruuhka-ajan liikenne väheni 20-25 %. Kyllä niillä eväillä saisi aikaan periaatepäätöksen jatkovalmistelun suunnasta.

Olipa tuon demareiden vilpittömyyden suhteen niin taikka näin, väriä tämä takinkääntö varmasti tuo vaalikampanjoihin. Näillä ratkaisuilla on niin oleellinen merkitys tulevaisuuden kaupunkikuvaan, että valistuneen kaupunkilaisen kannattaa tentata tarkkaan eri puolueiden ehdokkaita olipa sitten itse asioista mitä mieltä tahansa. Olisi kaikin puolin hyvä asia, jos vaalien alla käytäisiin todellista keskustelua tavanomaisen lässyttämisen asemesta.

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Perjantaina kirjoitin demareiden kannanpyörteestä ruuhkamaksukysymyksessä ja totesin, että olisi hyvä, jos demarit […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: