Tupakanvastustajat paheksuvat elokuvatupakointia

maanantai, tammikuu 28, 2008 13:24 | Kategoria(t): terveys, tupakka | 4 kommenttia

Minun lapsuudessani Paavo Salmensuu poltti piippua telkkarissa sääennustusta esitellessään. Muistan myös mm. Jörn Donnerin tv-ruudussa raapimassa itseään ja polttamassa savukkeita ketjussa. Vaikka aloitin säännöllisen tupakanpolton nuorena, jo 12-vuotiaana, en missään tapauksessa ole sitä mieltä, että telkkarissa ja elokuvissa nähty olisi minua siihen innostanut.

Paljon suurempi vaikutus oli lähiympäristön aikuisten ja ”isojen poikien” esimerkillä, mutta ennen kaikkea sillä, että savuttelu oli ankarasti kielletty. Kaikkea kiellettyähän pojankoltiaiset ovat aina tehneet. Jos vanhempani olisivat heti kättelyssä sanoneet, että polta ihmeessä, mutta polta kotona, en ehkä olisi tuntenut asiaan niin suurta vetoa. Sen sijaan he tekivät näin vasta vuoden kuluttua jäätyäni kiinni polttamisesta noin 20 kertaa. Silloin olin kuitenkin jo jäänyt koukkuun.

Hesari kertoo tänään, että Suomen Syöpäyhdistyksen ja Suomen Ashin raportissa paheksutaan tupakointia nuorisoelokuvissa. Tupakanvastustajat väittävät tutkimusten osoittavan, että elokuvia katsovat nuoret, joita mielenkiintoisesti kutsutaan ”tupakoinnille altistuneiksi”, olisivat ikätovereita ”herkempiä” aloittamaan tupakoinnin. Samaa sanoo myös alla olevassa Hesarin videossa Suomen Ashin toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Tutkimusmetodeja ei kuitenkaan Hesarissa paljasteta, ei ole edes selkeitä viitteitä yhdellekään tutkimukselle. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon nuoren on katsottava elokuvia, jotta häntä voidaan pitää ”tupakoinnille altistuneeksi”. Selvittämättä jää sekin, mitkä muut tekijät ovat vaikuttaneet tupakoinnin aloittamiseen.

Jos itse saisin valita uudestaan, en tietenkään nykyisten tietojeni ja kokemusten valossa tupakointia aloittaisi. Siihen ei kuitenkaan elokuvilla ole mitään vaikutusta ja rohkenen epäillä, onko nykynuortenkaan tupakointiin tarkoituksenmukaista hakea syyllistä valkokankaalta.

Vodpod videos no longer available. from www.hs.fi

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Samasta artikkelista:
    ””Tämä on ollut yksi tupakkayhtiöiden strategisista tavoitteista elokuvamarkkinoinnissa – pitää yllä mielikuvaa tupakoinnin yhteiskunnallisesta hyväksyttävyydestä”, raportin kirjoittajat sanovat”

    Jotain vaikutuksesta kertonee tupakkayhtiöiden into rahoittaa elokuvia ja saada tuotteensa esille. Ei kai kukaan väitä vaikutuksen olevan niin suora, että nuori alkaisi tupakoida nähdessään valkokankaalla tupakoitavan. Tupakanvastaisessa toiminnassa on osin kyse tupakoinnin ”epänormaalistamisesta” (denormalize) kun taas tupakkayhtiöt haluavat osoittaa sen olevan osa normaalia elämäntapaa.

    Tupakointi on harvoin ”aikuisen ihmisen oma vapaa valinta” kuten kuulee sanottavan. Tupakkayhtiöt pyrkivät koukuttamaan nimenomaan lapsia ja nuoria, harva 3-kymppinen aloittaa tupakoinnin jos ei ole aikaisemmin sitä harrastanut. Tämähän oli Larkonkin kokemus. Tämä seikka tekee tupakkateollisuuden toiminnasta vastenmielistä semminkin, kun terveyshaitat ovat kiistattomat.

  2. Tuotesijoittelua kyllä harrastetaan ihan yleisesti ja luulenkin, että tupakkateollisuus tekee sitä nimenomaan brändimainonnan kannalta. Esimerkiksi Phillip Morris näkisi mieluummin minun polttavan Marlboroa kuin Norttia, koska viimeksimainitusta voitot menevät BAT:lle.

  3. Meinaatko Larko että tupakkateollisuus pyrkii lisäämään oman merkkinsä menekkiä vain jo tupakoivien keskuudessa eikä saamaan uusia kuluttajia houkuteltua tupakoinnin pariin?

  4. Pyrkimyksistä en tiedä, mutta vaikutukset saattaisivat olla juuri tuollaiset. Kyllä silloin skidinäkin oli Marlborolla ja Coltilla korkeampi brändistatus kuin esimerkiksi Bostonilla ja Smartilla. Kun minä poltan Norttia, niin Phillip Morrisille siitä on yhtä paljon hyötyä kuin siitä, etten polttaisi ollenkaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: