Vihdoinkin alkoholikyselyn tulokset

keskiviikko, helmikuu 6, 2008 14:51 | Kategoria(t): alkoholi, olut | 4 kommenttia
Avainsanat: ,

En suinkaan ole unohtanut alkoholikyselyäni, sen tulosten julkaiseminen on vain syystä tai toisesta venynyt. Free Online Surveys kylläkin ilmaisversiossaan hävittää tulokset kymmenen päivän jälkeen, mutta minäpä kävin tallentamassa ne kovalevylleni heti ilmoittamani vastausajan päätyttyä. Sun äitis kertoi oman kyselynsä vastauksista, että ensimmäiset 50 menevät huomaamatta lukkoon ilmaisversion rajamäärän täytyttyä ja niihin pääsee käsiksi vasta lisenssin ostamalla.

Tuloksista todettakoon, että tästä ei mitään yleisömenestystä tullut eikä se ollut tarkoituskaan. Halusin etupäässä kokeilla tätä ilmaista tutkimustyökalua. Otanta ei ole edustava eivätkä vastaukset oikeuta johtopäätöksiin yhtään minkään suhteen.

Vastauksia tuli tasan 10 kpl joten oheisissa grafiikoissa 10 % edustaa yhtä vastausta.

Ensimmäinen ja toinen kysymys koskivat oluen ja viinan (vahvojen alkoholijuomien) verotustasoa Suomessa:

Vastausvaihtoehdot olivat kumpaankin kysymykseen samat:

A) aivan liian korkea
B) hiukan liian korkea
C) sopivalla tasolla
D) hiukan liian matala
E) aivan liian matala

Oluen verotusta piti selvä enemmistö liian korkeana, mutta vain kaksi vastaajaa aivan liian korkeana. Viinan suhteen mielipiteet jakautuivat tasaisemmin niiden välillä, joiden mukaan verotus on aivan liian korkea sekä niiden, joiden mielestä olisi vielä varaa kiristääkin.

Kolmannessa ja neljännessä kysymyksessä kysyttiin sopivaa hintaa olutpullolle (1/3 l) sekä puolen litran kossupullolle. Näissäkin esiintyi runsasta hajontaa.

Olutpullon hinnaksi kaksi vastaajaa tarjosi tasan yhtä euroa. Yksi muotoili mielipitieensä näin: ”Nykyinen alle euro on käypänen.” Yksi tarjosi sopivaksi hinnaksi 70-80 senttiä, yhden mielestyä 60 senttiä sisällöstä olisi sopiva ja kahdessa vastauksessa oli mainittu sopivaksi hinnaksi 50-60 senttiä. Kolme jätti tähän kysymykseen vastaamatta.

Kossupullon hinnaksi kaksi vastaajaa tarjosi 12 euroa, samoin kaksi 10 euroa. Kympin kannattajista toinen tosin lisäsi kommenttina: ”Tästä sortista minulla ei ole kokemusta!” Yksi vastaaja kannatti 7 euroa ja kahdessa vastauksessa tarjottiin 5 euroa. Tähänkin kysymykseen kolme jätti vastaamatta.

Viidennessä kysymyksessä tiedustelin mielipiteitä alkoholijuomien vähittäismyyntipaikoista. Kukaan ei ollut nykymääräysten tiukentamisen kannalla. Yhden mielestä nykykäytäntö on hyvä ja loput halusivat eriasteista liberalisointia:

Vastausvaihtoehdot viidenteen kysymykseen olivat seuraavat:

A) Kaikkia alkoholijuomia pitäisi myydä ruokakaupoissa

B) Olutta, lonkeroa ja viiniä (miedot juomat) ruokakaupoissa

C) Olut (nelonen, keskari ja lonkerot) ruokakaupoissa

D) Nykykäytäntö on hyvä (4,7 %:iin saakka ruokakaupoissa)

E) Keskarikin pitäisi siirtää Alkoon

F) Alkoholinmyynti pitäisi kieltää kokonaan (kieltolaki)

Kuudes kysymys koski oluen pääasiallisia ostopaikkoja. Koska tässä oli mahdollista valita useampi kuin yksi vaihtoehto, tuli tähän vastausvaihtoehtoja peräti 15. Näin jälkikäteen huomaan, että olisi ollut selvempää näyttää grafiikassa vastausten absoluuttisia lukuja kuin prosentteja:

Vaihtoehdot olivat seuraavat:

A) Alkosta
B) Ruokakaupasta
C) Kioskista
D) Laivalta tai lentokentältä
E) Ulkomailta
F) Other

Ruokakauppa esiintyi kaikkiaan yhdeksässä vastauksessa kymmenestä. Kolme ilmoitti ostavansa olutta ulkomailta, kaksi laivalta tai lentokentältä ja yksi Alkosta.

Seitsemänteenkin kysymykseen saattoi valita useamman vaihtoehdon joten siihenkin tuli useampia vastauksia kuin 10:

Vaihtoehdot olivat seuraavat:

A) Kotona
B) Kylässä
C) Baarissa, pubissa tai ravintolassa
D) Matkoilla
E) Kokouksissa, seminaareilla tai huvitilaisuuksissa
F) Missä milloinkin
G) Joka paikassa
H) En juo olutta lainkaan
I) Other

Kahdeksannen kysymyksen vastausvaihtoehdot ovat samat (toki siten että H-kohdassa ei juoda lainkaan vahvoja alkoholijuomia). Vastaukset olivat tällaiset:

Yhdeksänteen kysymykseen tuli vastaus kaikilta kymmeneltä:

Vaihtoehdot olivat:

A) Rapajuoppo (hallitsematon jatkuva hillitön juominen)
B) Tuurijuoppo (harvoin mutta hartaasti)
C) Joskus mopo karkaa
D) Kohtuukäyttäjä
E) Satunnaiskäyttäjä
F) Raivoraitis eli absolutisti
G) Other

Vaihtoehtoon ”Muu” tullut vastaus kuuluu seuraavasti: ”mopokarkaileva viininlipittäjä”.

Itse kyselytyökalusta totean vielä, että todesta otettavaan tutkimustyöhön siitä ei ole ainakaan ilmaisversiona. Esimerkiksi tässä tutkimuksessa joudun nyt sunnuntain keskiyöhön saakka väijymään, ettei 50 vastauksen raja pääse huomaamatta ylittymään; lisenssiä en nimittäin aio ostaa. Eipä tuosta juuri maksaa kannata, varsinkaan sitä korkeampaa summaa. Jos tarvitsee työkalua tosisempaan tutkimukseen, ei noin huonosta kannata maksaa 360 euroa vuodessa. Joku näppärä opiskelijanörtti vääntää paljon halvemmalla paremman ja omiin tarpeisiin räätälöidyn koodin.

Kiitokset kailkille vastanneille!

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hienot, oikein kauniit ovat ympyrät, mutta nyt on sanottava, etten osannut sijoittaa helposti ympyröitä ja selostetekstejä.

    Mutta hieno on tulos, minä en saanut aikaiseksi minkäänlaisia käppyröitä eikä värejä.

  2. Kieltämättä niiden kanssa liioittelinkin, jotta näkisin, millainen mihinkin on sopivin. Tuossa viittaamassani toisessa kyselyssä on vain yksi kysymys kolmella vastausvaihtoehdolla joten sieltä otan ilmeisesti absoluuttisia lukuja näyttävän pylväsgrafiikan mahdollisimman silmäystävällisillä väreillä.

  3. Heips!
    Ennen Sun äitis -kyselyä olin ehtinyt tehdä oikealla nimelläni olevilla tunnuksilla yhden työhön liittyvän kyselyn. Oli siksens hyvä tuuri, että Sä-kyselyn avulla opin, että ilmaisversion kanssa kannattaa olla tarkkana, etteivät tulokset mene lukon taakse. Niinpä minäkin väijyin sitä toista kyselyä viimeisenä iltana, että ehdin napata tulokset, ennen muin ne katoavat.

    Sinä olit tosiaan viitsinyt kokeilla monta erilaista graffia! Itsekin niitä kurkkasin ja totesin, että valikoima on tosi laaja.

  4. Valikoimaa riittää, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei käy niinkuin minulle tuossa yhdessä kysymyksessä, josta prosenttiosuudet antavat sangen huonon käsityksen. Se tuossa grafiikassa vähän mättää, että se ei kuvaa vastausvaihtoehtoja vaan ne täytyy kopioida tekstiin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: