Clinton, Obama tai McCain

sunnuntai, helmikuu 10, 2008 23:13 | Kategoria(t): politiikka, usa, vaalit | 1 kommentti
Avainsanat: , ,

Harri Alfred Sieppi käsittelee bloginsa 101. postituksessa mm. USA:n presidentinvaaleja. Harrin Facebook-kavereista puolet kuulemma on McCainiä tukevassa naamakirjaryhmässä. Minä kuulun siis siihen toiseen puoliskoon; en ainakaan vielä kannata sen paremmin John McCainiä, Hillary Clintonia kuin Barack Obamaa.

Näistä kolmesta joku kuitenkin mitä suurimmalla todennäköisyydellä USA:n seuraavaksi presidentiksi valitaan. Yllätyksen voisi aiheuttaa lähinnä joku multimiljardööri, joka lähtisi omalla rahallaan riippumattomaksi ehdokkaaksi. Useimmin yllättäjäksi on tarjottu New Yorkin pormestaria Michael Bloombergia, mutta en jaksa uskoa hänen haluunsa polttaa rahaa noissa talkoissa. Todennäköisempää olisi jopa se, että McCain pyytäisi ja saisi hänet varapresidenttiehdokkaakseen.

Mutta takaisin tuohon Harrin postitukseen! Harri näyttää sekä kannattavan että ennustavan Obaman valintaa. Saattaapi mennä niin päin, mutta voipi mennä toisinkin.

Jos jäisin uskolliseksi savolaisten esivanhempieni perinteille, en koko asiasta enempää kirjoittaisikaan: savolaisethan ovat siitä tunnettuja, että liikuttavat vääriksi väitettyjä leukojaan suoltamatta niiden välistä yksiselitteisesti ymmärrettävää sanomaa. Kun minussa on savolaisuutta kuitenkin vain verenperimän verran, ryhdyn tässä leikkimään ennustajaeukkoa. Kysessä on siis ennustaminen eikä suinkaan kannanotto. Näiden kahden välillä on vissi ero, jota ei kannata unohtaa.

En usko Hillary Clintonin valintaan. Hän saattaa voittaa demokraattien esivaalit, mutta McCainiä vastaan hän ei pärjää. Clinton saattaisi toki lisätä naisten äänestysaktiivisuutta marraskuun vaaleissa, mutta ei läheskään samassa suhteessa kuin Obama mustien. McCainillä on siten kaikki syy toivoa Clintonin voittoa demokraattien jäsentenvälisissä: hänen mahdollisuutensa pärjätä Clintonia vastaan ovat paremmat kuin Obamaa.

Obamalle saattaa olla huomattavasti suuremmaksi kompastuskiveksi Clinton kuin McCain. Allaoleva video kertoo hänen menestyksellisestä varainkeruustaan, mikä on amerikkalaisessa vaalikampanjassa A ja O. Clintonia tukee kuitenkin väkivahva puolekoneisto, jonka merkitystä ei myöskään voi aliarvioida. Viikonlopun uutiset kertovat Obaman uusista voitoista, mutta kisa on vielä kaukana loppusuorasta.

Vodpod videos no longer available. from watchedbylarko.vodpo

Harrin postituksessa panen mielenkiinnolla merkille viittauksen ehdokkaiden ideologiseen sopivuuteen:

Vaikka kannatan oikeistolaisten edustajien valintaa, en pysty pistämänä rahojani tällä kertaa likoon konservatiivisen ehdokkaan eteen. Toisaalta en edes halua. Minun mielestäni demokraatit ovat jopa lähempänä Suomen Toivoa kuin jopa Perussuomalaisilta arvelluttavasti kuulostavat konservatiivit.

Tässä yhteydessä kannattaa pitää mielessä, että Suomen Kokoomus olisi USA:ssa sangen epäilyttävästi vasemmistolainen puolue, suorastaan kommareiksi haukuttaisiin kotikokoomuslaisiamme äärikonservatiivisessa etelässä. Havainnollistaakseni asiaa panen tähän näkyviin jo marraskuussa tekemäni nelikenttätestin, johon olen lisännyt silloin mukana olleiden ehdokkaiden tulosten joukkoon oman skoorini:

Obama ja varsinkin Clinton sijoittuvat tässä silmiinpistävän lähelle Kokoomusta, McCain jopa siitä selvästi oikealle. Gravel ja Kucinich ovat ainoat vähänkin vaaleanpunertavat koko porukassa ja kuten ennustettavissa olikin, ei kumpikaan näissä kekkereissä pärjännyt. Tuo kompassitesti on muuten sangen universaali, millä tarkoitan sitä, että kysymykset eivät ole liian amerikkalaissävytteisiä. Suosittelen kokeilemaan ja sijoittamaan itsenne tuolle kartalle.

Harrille toivotan onnea sadannen postituksen johdosta: siitä se vasta alkaa. Minulla tulee alkavalla viikolla tässä blogissa 400 täyteen, mutta tuntuu siltä, että olen vasta kohtapuoliin pääsemässä vauhtiin. 🙂

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. wau, olen näemmä päässyt sun postaukseen. Mahtavaa. Edelleen täällä päässä jännätään USA:n presidentinvaaleja, eikä tilanne ole edellistä postauksesta mitenkään muuttunut. Obama ja Clinton ovat tiukoilla ja tilanne voi kääntyä kumman tahansa eduksi.

    Kiitokset onnitteluista ja mukavaa kevään odotusta toivottaen,
    Harri S.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: