Kraanat vaihtoon

keskiviikko, helmikuu 13, 2008 16:43 | Kategoria(t): työelämä | 6 kommenttia

Helena ja Sun äitis kirjoittavat putki- ja sähkömiesten ammattien arvostuksesta. Palkkaa noissa hommissa saadaan vähintään riittävästi ja tekijöistä on huutava pula. Maalla on putkiasennuksia jonotettu jopa vuosiakin.

Meidän talossa tehdään tänään ja huomenna saniteettitöitä. Kiinteistöyhtiön viikko sitten lähettämän tiedotteen mukaan asumismukavuuteni tulee kaikin mahdollisin tavoin kohentumaan, kun suihkuletkut ja kraanansuuttimet vaihdetaan. Vuototarkastuksiakin piti tehtämän.

Koska minulla oli tänään pilvin pimein kaupungilla hoidettavia asioita, en sattunut juuri sillä hetkellä olemaan kotona, kun minun luonani käytiin. Noin silmämääräisesti arvioiden olisin ehkä itsekin onnistunut nuo suuttimet ja ruiskuletkun vaihtamaan, vaikka yleisesti ottaen olenkin varsinainen poropeukalo. En tiedä, mitä se vuototarkastus sisällään piti, mutta silmämääräisesti sanoisin, että kraanani eivät vuoda.

Kaupasta tullessani näin näitä korkeasti koulutettuja vuototarkastajia ja letkunvaihtajia pihalla ja rappukäytävässä. Totesin, että koko porukka on tuotu tätä hommaa tekemään Ruotsista, ruotsalaisia kaikki tyynni. Ilmeisesti lähempää ei löytynyt pätevää henkilöstöä tähän työhön.

Ei siinä mitään, EU-aikana työ ja palvelukset liikkuvat yli rajojen ja niistä piittaamatta, siinä ei ole nurisemista. Mutta pitääkö ihan Ruotsista saakka tuoda ryhmä putkimiehiä tekemään hommaa, joka minun käsittääkseni ei edellytä minkäänlaista ammattitaitoa? Tai sitten tässä on jotain niin viisasta, että minun ymmärrykseni ei siihen riitä.

Menen nyt suihkuun todetakseni, kuinka asumismukavuuteni koheni. Pitää siinä uudessa suihkuletkussa joku juju olla; ehkä se selviää kokeilemalla.

Mainokset

6 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Valmistaudu Larko siihen, että seuraavalla letkunvaihtokerralla huusholliisi astelevat kreikkalais/suomalaiset expertit.

  Ei suomalaisille kelpaa raavas, rehti työ. Vaikka siitä maksetaan kunnolla.

 2. Olkoon ruotsalaiset tai kreikkalaiset, ei siinä ole ongelmaa vaan siinä, että pitääkö tuommoista suhteellisen yksinkertaista hommaa varten vaivata korkeasti koulutettuja ammattimiehiä. Kyllä ne letkut ja suuttimet olisivat vähemmälläkin ammattiosaamisella vaihdetuksi tulleet.

 3. Ainakin osa putkitöistä ja lähes kaikki sähkötyöt on säädetty ammattihenkilöiden suoritettavaksi. Eli työnteko on luvanvaraista.

  Voihan niitä itse tehdä, mutta vahingon sattuessa vakuutukset ei korvaa. Se on suurin riski.

 4. Niinpä! En minä ihan sitä vastaan yritäkään urputtaa, että sellaiset sähkö- ja putkityöt pitää teettää ammattilaisilla, jotka oikeasti ammattitaitoa edellyttävät. Tässä meidän talossa vaan ainakin näin maallikosta näyttää siltä, että tuossa hommassa tarvittiin lähinnä tietämistä siitä, kumpaan suuntaan suutinta kierretään. Otin kokeeksi yhden hanasta irti ja panin takaisin ja se toimii ihan yhtä hyvin kuin ammattailaisenkin jäljiltä.

  Mitäs jos muutkin työt pantaisiin luvanvaraisiksi? Esimerkiksi vieraskielistä kirjallisuutta saisi lukea vain tutkinnon suorittanut kielenkääntäjä? Tai piimälimppua leipoa vain laillistettu leipuri?

 5. Jep. Aivan selvästi on menty liian pitkälle noiden lupien ja erilaisten korttien kanssa. Toisaalta voi ajatella niinkin, että ammattitaitoisille putkimiehille kyseessä oli leppoisa päivä, josta maksettiin se mikä pahemmistakin töistä.

  Sitä en kyllä ymmärrä miten noiden töiden takia kannattaa lennättää ihmisiä paikasta toiseen. Jossain vaiheessa EU tulee sortumaan juuri tähän. Järkevässä maailmassa taloyhtiö olisi voinut tehdä homman itse ja ottaa jonkun putkimiehen/rakennusinsinöörin tarkistamaan yleisesti työn laadun ja pistämään paperiin merkinnän, että se on asianmukaisesti suoritettu. Näin olisi säästetty hillittömästi rahaa. Väittäisin, että nämä lupamenettelyt, joissa jokaiselta työntekijältä vaaditaan vaikka millaisia kortteja puhaltavat kuplaan ilmaa – yksi työ, sata vaihetta, kymmeniä tekijöitä – ja jossain vaiheessa se puhkeaa.

 6. Taitaa olla jo kupla puhjennut. En kyllä millään saa päähän mahtumaan, että Ruotsissa olisi niin paljon pienempi palkkataso, että tämmöinen keikkailu kannattaa. Olivat ihan ruotsalaisia eivätkä esimerkiksi halpamaista peräisin olevia keikkamiehiä. Vai onko se sitten kertakaikkiaan niin hullusti jo, että Helsingistä ei putkimiehiä löydy? Yhtä hölmöä niitä olisi vaikkapa Oulusta lennättää kuin Ruotsista.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: