Näin tekee osuuskauppaväki!

perjantai, helmikuu 22, 2008 9:39 | Kategoria(t): helsinki, internet, vaalit | 10 kommenttia
Avainsanat: ,

Äänestin juuri HOK-Elannon edustajiston vaaleissa. Netissä äänestäminen alkoi tunti sitten ja sen verran minulla tällä kertaa kului harkintaan. Itse äänestäminen sujui erinomaisesti.

Vaalisivuilta jäin kaipaamaan ehdokaslistojen yhdistelmää, josta kaikki ehdokkaat vaaliliitoittain olisi alkajaisiksi voinut selata läpi. Ehdokkaita sai kyllä hakea eri kriteereillä ja vaalikonekin oli olemassa. Yhdistelmän takia piti erikseen avata eilen postiluukusta tupsahtanut vaalikuori, jolle tällä kertaa siis muuta käyttöä ei löytynytkään.

Puolueet olivat tuttuun tapaan kattavasti edustettuina, useimmat jopa monella eri vaaliliitolla. Suoraan sanoen tämä minua hiukan vierastaa. Osuuskauppavaaleissa ei puoluepolitiikalla pitäisi olla juurikaan merkitystä, varsinkaan sen jälkeen, kun HOK ja Elanto viisi vuotta sitten historiallisesti löivät leipänsä samaan hyllyyn. Muutamia pieniä listoja toki löytyi ilman puoluetunnuksia, mutta niissä puolestaan oli se vika, että en tuntenut yhtäkään sellaisten listojen ehdokasta.

Tokihan vaalikonetta piti testata. Se toimi siten, että esitettyjä väitteitä piti pisteyttää yhdestä sataan sen mukaan kuinka suuressa määrin on väitteen kanssa samaa mieltä. Ehdokkailla oli mahdollisuus lisätä lyhyitä perusteluja.

Tämä pisteytyssysteemi ei ihan toiminut, koska saman- tai erimielisyyden astetta jokainen pisteyttää niin kuin itse ymmärtää. Useassa tapauksessa väitteet samoin pisteyttänyt ehdokas kommentillaan osoitti, että oli ymmärtänyt asian aivan eri tavalla kuin minä ja oli siitä tosiasiassa eri mieltä kanssani. Toisaalta löysin sitten tuttuja ehdokkaita etsiessäni itsestäni kaukana olevia pisteitä, mutta perustelut olivat täysin kohdallaan. Väitteet itsessään olivat hyviä, mutta niitä olisi voinut olla enemmänkin, jotta eroja olisi syntynyt.

Vaalikoneesta ei siis ollut minulle minkäänlaista apua. Tuon pisteytyssysteemin lisäksi siinä mätti se, että en tuntenut ketään kärkikymmenikköön päässeistä ehdokkaista. Heitä oli puoluekentän laidasta laitaan. Mielenkiintoisesti lähes kaikki asuivat jossain varsin kaukana minusta, useimmat Helsingin ulkopuolella.

Lopuksi sitten harkitsin neljää tuntemaani ehdokasta, jotka sattuivat olemaan kahden eri puolueen listoilla. Noiden vaalikonevastauksien perusteella en sentään ryhdy ventovierasta ihmistä äänestämään vaan vähintään jotain kosketuspintaa on täytynyt minulla ehdokkaan kanssa olla jo ennestään. Näistä neljästä kaksi tunnen hyvinkin, toiset kaksi vähän pinnallisemmin. Kaikkia olisin asiakysymysten puolesta voinut äänestää.

Lopuksi tein sitten valintani läheisyysperiaatteella. Pekka Saarnio asuu lähes kuuloetäisyydellä; jos oikein kovaa parvekkeellani karjuisin, saattaisi Pekka sen omallaan kuulla. Hän käy samoissa kaupoissa kuin minäkin, olen hänet silloin tällöin Kontulan S-Marketissa nähnytkin. Kun Pekka on vielä tähän saakka kaupunginvaltuustossa edustanut minua ihan kiitettävästi, tekee hän sen varmasti HOK-Elannon edustajistossakin. Näin tekee osuuskauppaväki!

Mainokset

10 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Läheisyysperiaate on paras näissä vaaleissa. Kuinka helppoa onkaan nyt ottaa Pekkaa kaupassa hihasta kiinni, ja narista tai kiittää kulloinsenkin tarpeen mukaan.

 2. Kyllä me ollaan Pekan kanssa hyvissä puheväleissä muutenkin ja oltaisiin edelleenkin, vaikka olisin jotakuta muutakin äänestänyt.

  En kerta kaikkiaan näe näissä osuuskauppavaaleissa mitään poliittisia kuvioita, eiköhän putiikkia johdeta samalla tavalla riippumatta edustajiston väristä. Mutta se, että on siellä joku kunnon tyyppi, joka tuntee paikallista arkielämää, tekee jo paljon asiaa.

 3. Heitin jo kuoren paperinkeräykseen ja ajattelin jättää näissä vaaleissa äänioikeuden käyttämättä. Mutta äsken kaupassa käydessäni kuulin, että nettiäänestys on mahdollista ja nyt sitten täälläkin muistutetaan asiasta. Täytyy vissiin sittenkin kaivaa koodit esiin jo ihan siitä riemusta, että pääsee koneelta äänestämään.

 4. Äänestettäessä tarvitset vain pankkiutunnistautumisen koodit. Toivottavasti Sinulla on ehdokas tiedossa, koska ehdokaslistojen yhdistelmä on siinä paperinkeräykseen heittämässäsi kuoressa.

 5. Juu löytyy, enhän minä sitä paperinkeräyskassia vielä saanut aikaiseksi tyhjentää 🙂

 6. Näen toisin kuin ”Larko” hyvinkin paljon poliittisia kuvioita HOK-Elannon vaalien taustalla. Vasemmistoliitto (ent. Skdl+ ent. SKP) johon äänestämäsi henkilö kuuluu oli mukana päättämässä ja tyrimässä osuustoiminnan ns. e-liikkeessä niin, että Eka-yhtymä, Haka, Kansa ja vieläpä STS-pankinkin saivat demarien kanssa nurin. Asiakasomistajana en halua samaa kohtaloa HOK-Elannolle. Siksi olen asettunut ehdokkaaksi kokoomuksen vaaliliittoon (nro 365). Seuraavalla kerralla voit korjata äänestysvahinkosi sillä uskon, että HOK-Elannon vaalien äänestäjät luottavat kokemukseen ja osaamiseen niin, että firma on jatkossakin eräs Suomen parhaista niin asiakasomistajille kuin henkilöstöllekin. Vaaliterveisin: Seppo Helminen, Helsinki

 7. Seppo, kunnioitan mielipidettäsi ja toivon, että Sinäkin kunnioitat minun mielipidettäni. Sitä ei valitettavasti osoita harkitun äänestyspäätökseni nimittäminen ”äänestysvahingoksi”. Erilaiset mielipiteet kuuluvat demokratiaan, myös osuuskauppademokratiaan. Näkemykseni halventaminen ei tee kunniaa itsellesi eikä edustamallesi puolueelle.

  On muuten kohtuutonta panna koko n.s. punapääoman kaatuminen Pekka Saarnion piikkiin, vaikka hän onkin ollut erilaisissa luottamustoimissa vuosikymmeniä. Olen myös pettynyt siihen, että näytät olevan syvällä osuuskauppaliikkeen menneiden vuosikymmenien taisteluhaudoissa. Ymmärtääkseni fuusio tehtiin juuri siksi, että sieltä noustaisiin ylös.

  Olen edelleen sitä mieltä, että poliittisella värillä ei ole juurikaan merkitystä tämän päivän HOK-Elannon liikkeenjohtoa koskevassa päätöksenteossa. Olen perehtynyt osuuskauppamme tilinpäätöksiin ja taseisiin, joista voi todeta, että meillä menee hyvin. En näe sellaisia uhkakuvia, joita kommentissasi maalaat. En myöskään ole havainnut, että edustajistossa, hallintoneuvostossa tai hallituksessa olisi ollut merkittäviä poliittisluonteisia erimielisyyksiä strategisissa kysymyksissä.

  Lopuksi suosittelen Sinulle vastaehdokkaittesi diskreditoimisen asemesta esittämään rakentavia mielipiteitä yhteisen osuuskauppamme kehittämisestä. En voi parhaalla tahdollanikaan pitää kommenttiasi minään muuna kuin negatiivisena vaalikampanjointina, valitettavasti.

 8. Larkolle: kiitos ymmärtäväisestä suhtautumisestasi historian roskatynnyreiden kaiveluihini. Ne asiat vaan koskettivat niin läheltä varsinkin omien vanhempieni sukupolvea, e-osuusliikeväkeä. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että HOK-Elanto on hyvin johdettu yritys. Haluan antaa mahdollisena edustajiston jäsenenä sen johdolle kaiken tukeni jotta asiakasomistajien kannalta tärkeät vakaa ja edullinen hintataso, hyvän työnantajan maine ja eettisen kuluttamisen edistäminen kehittyisivät suotuisalla tavalla. Osoitteessa http://www.s-osuuskauppavaalit.fi olen vaalikonevastauksissani tuonut näkemyksiäni esille tilan sallimissa puitteissa.
  HOK-Elanto on työelämään tulevan nuorison yksi halutuimmista työnantajista pääkaupunkiseudulla. Näin on oltava jatkossakin jottei historia toista epämiellyttävällä tavalla itseään. Tarjoan HOK-Elantolaisille kokoomuslaista talouden ja hallinnon yli 20 vuoden kokemustani.
  Vaali-innokkuutta kaikille ja kerro ”reilu-Pekalle” terveisiä: Seppo Helminen nro 365 ”Vuoden kaikkina päivinä asiakasomistajan asialla”

 9. Tämä toinen kommenttisi on huomattavasti rakentavampi kuin ensimmäinen. Kiitos siitä!

  Me elantolaiset emme suinkaan tulleet HOK-Elantoon köyhinä huutolaispoikina vaan toimme mukanamme merkittävän omaisuuden. 1980-luvun alkupuolella taistelimme itsenäisen Elannon puolesta juuri mainitsemasi punapääoman nielaisuyrityksiä vastaan ja silloinkin oli itsenäisen Elannon tukena kaikkia poliittisia värejä edustava joukko helsinkiläisiä. Jos 1980- ja 1990- luvun Elannon johdolle jotain haluaa virheeksi lukea, niin epäilemättä siihen samaan punapääomaan ei olisi kannattanut luottaa niin paljoa.

  Menneisyydestä olemme päässeet, toivottavasti myös oppineet. 2000-luvulla osuuskauppaväellä on aivan uudet haasteet. Katsotaan luottavaisina eteenpäin ja jätetään se vanhojen asioiden kaiveleminen, siihen ei enää tänään ole aihetta.

 10. […] HOK-Elannon vaaleista kirjoitin heti nettiäänestyksen alettua. Nyt sain sitten vilkaistua tulostakin. Kovin […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: