Ysiluokka

sunnuntai, maaliskuu 23, 2008 4:25 | Kategoria(t): koulutus, ruotsi | Jätä kommentti

Maalainen kirjoittaa Ruotsin TV:ssä esitettävästä dokumenttisarjasta Klass 9A. Siinä Malmön heikoimman peruskoulun ysiluokkalaisten opettajat vaihdetaan syyslukukaudeksi 2007 Ruotsin parhaisiin pedagogeihin. Projektin kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa luokka Ruotsin kolmen parhaan joukkoon, mutta realistisempaa lienee toivoa, että oppilaat saisivat lukio-opintoihin oikeuttavat arvosanat. Kahdeksannen luokan todistusten perusteella 20 oppilaasta viisi ylittäisi lukiokynnyksen joten ihan helpolla lukion ovi ei 9A-laisille aukene.

Katsoin äsken 13-osaisesta sarjasta ne kuusi osaa, jotka tähän mennessä on lähetetty. Lähtötilanne oli todella masentava. Oppilaat eivät tienneet sellaisia äidinkielen käsitteitä kuin yksikkö ja monikko. Vastaamatta jäi myös kysymys, missä maassa Lontoo sijaitsee eikä Intiaa löydetty maailmankartalta.

Sarja on nyt puolivälissä ja samoin myös syyslukukausi. Ero alkusyksyyn on hämmästyttävä. Tunneille saavutaan nyt suurinpiirtein oikeaan aikaan eikä opettajien juurikaan enää tarvitse huomautella häiritsemisestä ja hälisemisestä. Oppilaat alkavat myös pikkuhijaa ymmärtämään, että tie toiveammattiin aukeaa vain kovien opintoponnistelujen kautta.

Sarjassa ja yleisemminkin Ruotsin mediassa kerrotaan peruskoulun ajautuneen kriisiin viimeisen 10 vuoden aikana. Tätä väitettä en täysin allekirjoita, sillä mielestäni Ruotsin peruskoulu ei ole koskaan erityisen korkeatasoinen ollutkaan. Muistan kuinka vuonna 1980 aloittaessani työt ruotsalaisessa pankissa uusien työntekijöiden perehdyttämiskurssilla oli ruotsalaisen peruskoulun käyneitä kollegoja, joille tuotti vaikeuksia erottaa toisistaan tuhannet ja kymmenet tuhannet (1000 ja 10.000). Juuri maahan muuttaneena olin ainoa, joka sai täydet pisteet kurssin loppukokeessa. Kysymykset ja tehtävät olivat sellaisia, että niistä olisi mielestäni pitänyt suoriutua peruskoulun matematiikan ja äidinkielen perustiedoilla.

Ongelma ei siis ole uusi, mutta onneksi siihen on viimeinkin älytty kiinnittää huomiota. Tämäkin projekti on silti herättänyt vastustusta ja epäilyjä poliitikkojen, byrokraattien ja jopa oppilaiden vanhempien keskuudessa. Yhdenkin futislahjakkuuden äiti oli lukukauden alkupuolella vahvasti sitä mieltä, että poika kyllä pärjää vähän heikommillakin tiedoilla.

Noita kahdeksaa opettajaa katsellessa nostan kuvitteellisen hatun päästäni. Juuri tuollaisia opettajia pitäisi olla jokaisessa koulussa. Näinhän ei Ruotsissa ole, koska ruotsalaiset opettajat ovat käyneet Ruotsin peruskoulun. Toivottavasti keskimääräinen suomalainen opettaja on lähempänä noita kahdeksaa kuin keskimääräistä ruotsalaista.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: