Sensuurin logiikka

sunnuntai, huhtikuu 6, 2008 15:42 | Kategoria(t): sananvapaus, sensuuri | Jätä kommentti
Avainsanat: , ,

Iranin parlamentin puhemies yllyttää muslimeja boikotoimaan hollantilaisia tuotteita, koska Alankomaiden parlamentin jäsen Geert Wilders julkaisi islamiin kriittisesti suhtautuvan filminsä Fitna. Mitenköhän hollantilaisilla juuston tai tulppaanien tuottajilla lienee ollut vaikutusmahdollisuuksia Wildersin päätökseen julkaista filminsä? Vai onko koko hollantilainen yhteiskunta syyllinen, koska siellä on sananvapaus? Koskeekohan tuo boikottiin yllyttäminen myöskin hollantilaisten muslimien valmistamia tai myymiä tuotteita?

Wilders julkaisi Fitnan brittiportaali LiveLeakissa. LiveLeak poisti kuitenkin filmin palvelimeltaan sen jälkeen, kun sen henkilökunnan henkeä ja terveyttä oli uhattu. Uskosta ja ideologiasta riippumatta kaikenlaisten fundamentalistien logiikka tuntuukin perustuvan itselle epämieluisien mielipiteiden sensurointiin.

Itse en kuulu yhteenkään uskontokuntaan eikä minulla myöskään ole minkäänlaista uskonnollista vakaumusta. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että yhtään uskontoa ei voi loukata, koska ne ovat loukkauksien yläpuolella. Eivät Muhammed-pilakuvat eikä myöskään Fitna ole tehneet islamia yhtään heikommaksi uskonnoksi, kuten vaikkapa Hannu Salaman Juhannustanssit eivät aikoinaan vähentäneet kristittyjen jumalan arvoa uskovaisten kristittyjen silmissä.

Minä en läheskään kaikessa ole Geert Wildersin kanssa samaa mieltä. Siitäkin huolimatta hänellä on yhtä suuri oikeus mielipiteisiinsä kuin kenellä tahansa muullakin, ainakin niin kauan kuin ei pyri estämään toisten oikeutta olla kanssaan eri mieltä. Ja jotta kaikki tietäisivät, mikä tuon absurdin boikotin on aiheuttanut, panen tähän(kin) näkyviin Fitnan YouTuben välityksellä. Huomautettakoon kuitenkin, että filmi sisältää väkivaltaisia kohtauksia.

Tarkoitukseni ei ole vähentää esimerkiksi Nokian kännyköiden myyntiä muslimimaissa. Nokialla kun ei ole kontrollia siihen, mitä blogissani julkaisen.

Edit: Kuten odottaa sopi, on Fitna poistettu myös YouTubesta. Striiman sen siis tähän muualta. Ei tämä raina koskaan tule netistä katoamaan.

Vodpod videos no longer available.

more about ”Geert Wilders – Fitna”, posted with vodpod

Edit: Ivi Anna Masso kirjoittaa samalla teemalla. Harvinaisen hyvin ja asiallisesti kirjoittaa.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: