Terveisiä Euroopan presidentiltä!

maanantai, huhtikuu 14, 2008 16:45 | Kategoria(t): internet, media | 3 kommenttia
Avainsanat: , , , , ,

Suur-Tukholma -lehden toimituskuntaan kuuluva Seppo Isotalo on omilla nettisivuillaan julkaissut viestejä, jotka ovat väitettävästi Matti Vanhasen tekstareita Susan Kuroselle. Isotalo kertoo YLE:lle, että on ”toistaiseksi epävarmaa”, tullaanko sms-sanomat julkaisemaan lehden toukokuun numerossa. Sillä ei sinäänsä ole enää väliä, koska kerran nettiin jouduttuaan viestit eivät sieltä katoa, vaikka esimerkiksi Isotalo itse päättäisi ottaa ne sivuiltaan pois. Internet toimii sillä tavalla, että sinne on helppo panna mitä tahansa, mutta lähestulkoon mahdotonta poistaa mitään.

Isotalon mukaan viestit ovat peräisin julkisesta oikeudenkäyntiaineistosta:

De är offentliga för att de ingår i rättegången som statsministern har startat mot fickvännens bok.

Petteri Paalasmaa kirjoittaa Uudessa Suomessa, että suomalainen media ei ole viestejä julkaissut. Hän perustelee sitä Uuden Suomen osalta seuraavasti:

Uusisuomi.fi ei julkaise tekstiviestejä sellaisenaan, eli menettelytapa on sama kuin ulkoministeri Ilkka Kanervan Johanna Tukiaiselle lähettämien viestien kohdalla. Syynä tässä nimenomaisessa tapauksessa on se, että uusisuomi.fi ei pidä lukemiensa Vanhasen viestien yksityiskohtaista sisällön julkaisemista yhteiskunnallisesti tärkeänä tekona ja toisaalta oikeudelliset kysymykset näissä tapauksessa eivät ole selkeät.

Silläkään ei edellä mainitsemastani syystä ole mitään väliä: minäkin guuglasin itseni Isotalon saitille parissa minuutissa. Viestit eivät siitä tulisi yhtään enempää julkisiksi kuin jo ovat, jos Iltalehti, Uusi Suomi ja muu media ne julkaisisi. Jättämällä ne julkaisematta vältetään riskejä oikeudellisesta vastuusta ja toisaalta mahdollistetaan julkaisun esiintyminen yksityissyyttä kunnioittavana. Tuo viimeinen nyt kyllä kuullostaa (ainakin joidenkin medioiden osalta) varsin vähän uskottavalta, sanoisinpa jopa tekopyhältä.

Suurin osa tekstareista ei herätä minussa minkäänlaista uteliaisuutta. Ne ovat saunaan ja seksiin liittyvää yksityistä viestintää. Korkeintaan voin olla pääministerin puolesta jopa hiukan iloinen: minua pari vuotta vanhemmalla Vanhasella näyttää ainakin jonkun aikaa olleen sangen laatuun käypä suhde. Sellaisia ei meidän iässämme yksinäisille miehille aivan jatkuvasti siunaannu.

Joukossa on kyllä muutama sellainenkin viesti, joita voi mielestäni pitää, jos nyt ei suorastaan ”yhteiskunnallisesti tärkeänä”, niin ainakin vaikkapa poliittisen historian kannalta mielenkiintoisena. Tämä tosin sillä varauksella, että viestit todella ovat aitoja.

Suomen EU-puheenjohtajuuden alkupuolella on kirjattu seuraava viesti:

1.7.2006 klo 10.28
Huomenta kyllä nukutti aurinko paistaa toivoo euroopan presidentti

Ongelmallinen julkisuuskuva näyttää huolestuttavan. Samalla Vanhanen (jos se nyt on hän) haluaa pitää asiat selkeästi erillään toisistaan:

7.6.2006 klo 10.01
Lähetin tekstin kyllä mä tuun sun kanssa julkisuuteen mutta vasta puoluekokouksen jälkeen jotta saan kokousasioille täyden huomion siksi näiden kahden jutun jälkeenkin lähipäivät ovat tärkeitä älä sano sanaakaan jos kysyvät

Välillä pääministeri tuntuu tuskaantuvan työhönsä:

14.6.2006 klo 21.59
Taas yksi päivä pulkassa lähden helsingistä on tää mun homma sairasta

9.7.2006 klo 16.36
[ensimmäinen lause selkeästi yksityistä viestintää] (Oonko kertonut että tää pääministerin homma on p…homma kaikki ongelmat vain kaadetaan päälle)

Euroopan presidentti viljelee välillä huumoriakin:

7.7.2006 klo 8.44
Huomenta helsingin sanomien nyt-liitteessä hyvä vanhanen haluaa eu:lle läheiset suhteet usaan mutta ei yhtä läheisiä kuin susaan

Ilmeisesti suhteen merkitystä politiikallekin on pohdittu:

13.8.2006 klo 10.42
Niin olet älä sitä pelkää että olisit mulle vaalien kannalta ainakaan ongelma

Työnsä pääministeri näyttää asettaneen ensisijalle:

23.8.2006 klo 19.38
Jos pääsisin budjettiriihestä illalla järkevään aikaan niin mikä on sun tilanne

Poliittisen historian tutkijoita voisi ehkä kiinnostaa, millaisten asioiden parissa pääministeri syyskuun ensimmäisenä päivänä työskenteli. Tehtiinkö oleellisen tärkeitä päätöksiä?

1.9.2006 klo 7.11
Huomenta buranan voimalla töissä ällö olo koita jaksaa hali

Työuupumusta vastaan taistelevat monet muutkin kuin huippupoliitikot. Tahtia pitäisi osata hellittää, kun kukaan kuitenkaan ei ole korvaamaton. Syyskuun alussa näyttää olleen tuskastuttavan kiireistä:

2.9.2006 klo 21.49
Tällaista on ollut 3 ja puoli vuotta lasken päiviä vuoden vaihteeseen silloin saan loman

2.9.2006 klo 21.55
Jaksan mutta syksystä tulee rankka kun nähdään harvoin

3.9.2006 klo 12.20
Ei ole kohtuuton pyyntö ja mua harmittaa kun mä en varmasti tiedä edes tulevia päiviä tää syksy tulee oikeasti olemaan mulle kiireinen ja sitten jos ois illalla aikaa väsyttää ja pitää levätä koitan tänään saada alkavan viikon osalta pari vaihtoehtoista aikaa

Ilmeisesti tähän rakoon sattui sitten julkisuusmylly:

13.9.2006 klo 13.09
Jos saavat kiinni älä sano mitään hakevat varmaan jatkojuttua gardian…jossa iltalehti teki tänään ison jutun ei siinä mitään kieleistä ollut mutta parempi kuin eivät pääsisi jatkojuttuihin

Eikä se sitten hellittänyt:

28.10.2006 klo 10.21
Ei epäkohtien korjaaminen edellytä sitä että spekuloit hailla sellainen on yksityisasia vastauksesi antoi lehdelle oikeuden tehdä siitä pääjuttu ja jokaisen arvio on se että minä olen tiennyt jutusta ja hyväksynyt sen mun yritys tapella poliitikkojen yksityiselämän puolesta näyttää naurettavalta kun omaa elämääni käsitellään sinun kauttasi näin jokainen arvioi että juttu on tehty täysin minun hyväksynnällä tästä ollaan puhuttu jo aikaisemmin

Näitä yksityissfäärin varjeluun liittyviä viestejä on loppupuolella enemmänkin, mutta en ryhdy niitä tämän enempää tähän liittämään. Nämä näytteet riittänevät sen seikan toteamiseen, että yksityisen ja julkisen raja on verrattavissa kuuluisaan veteen piirrettyyn viivaan. Julkista valtaa käyttävällä poliitikolla on yksityisyyttä selvästi vähemmän kuin ns. keskivertokansalaisella, mutta olisi toki kohtuutonta lähteä siitä, ettei sitä ole lainkaan.

Viime vuoden helmikuussa totesin, että minusta ei kukaan kirjoita kirjoja, vaikka pidänkin seksistä ja perunoista. Minun yksityisyyteni onkin huomattavasti suurempi kuin Euroopan presidentillä. Perunoita saan ainakin syödä niin paljon kuin haluan. 😛

Mainokset

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Osasin minäkin googlata nopeasti samat tiedot. Ja meillä on samanlainen uutiskorva. Pidin myös tuota euroopan-presidenttiyttä uutisena. Jos olisin toimittaja, niin huomenna olisi lööpissä: Vanhanen piti itseään EU:n presidenttinä. Myöhemmin ja väsyneenä ei sitten enää halunnutkaan. Edes usa:n presidentiksi.
  ———
  Kauhean surullista tämä on, kun täydellisen yksityiseksi tarkoitetut viestit päätyvät koko maailman töllisteltäväksi ja naurettavaksi.

  Kanervan nti Reheväinen teki tekonsa täysin suunnitelmallisesti alusta lähtien. Ja nimenomaan Kanervalle pahaa tarkoittaen. Kuros-Ruusunen päätti kostaa oman katkeruutensa. Hinta on kova, jokaiselle osapuolelle. Molemmilta naisilta on aikanaan jäänyt oppimatta tai sisäistämättä yksityisyyden loukkaamattomuus.

  Tästä lähtien julkisessa virassa olevat eivät voi luottaa kehenkään. Tuskin puolisoihinkaan, jotka mahdollisissa eroissa päätyvät samanlaisiin toimiin.

 2. Tuo Euroopan pressa oli kyllä jo siinä kirjassakin, mutta ei ihan tuossa muodossa.

  Kemppinen on useaan otteeseen käsitellyt tektstiviestin tekijänoikeudellista asemaa. Noissa Vanhasenkin tekstareissa lienee sekä sellaisia, jotka Kemppisen määritelmien mukaan täyttävät teoksen tunnusmerkin että sellaisia, jotka sitä eivät täytä. Esimerkiksi 7.7.2006 klo 8.44 lähetetty viesti tuskin on teos, mutta 28.10.2006 klo 10.21 lähetetty saattaa olla. Jälkimmäisen julkaisemiselle on kuitenkin olemassa journalistiset perusteet.

  Ei kai koskaan kehenkään ole voinut varauksetta luottaa. Nykyaikainen viestintäteknologia terkee luottamuksesta sitäkin riskaabelimman, että viestien sisältö on niin helposti todennettavissa.

 3. […] Larkon havaintoja Muistin tueksi merkittyä « Terveisiä Euroopan presidentiltä! […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: