Tehottomuus ei ole säästämistä

lauantai, huhtikuu 19, 2008 20:10 | Kategoria(t): byrokratia, hölmöily | Jätä kommentti
Avainsanat:

Valtion tarve säästää on ymmärrettävä. Järkeen käy sekin, että kaikkien valtion laitosten tulee osallistua säästötalkoisiin. Nykytaiteen museo Kiasma ei ole tästä poikkeus.

Sillä on kuitenkin väliä, miten säästöt toteutetaan. Kiasmalta edellytetään säästämistä henkilöstökuluja vähentämällä. Tämä on tarkoitus toteuttaa jättämällä eläkkeelle siirtyvien työntekijöiden työpaikat täyttämättä. Ensi kuulemalta tämäkin vaikuttaa järkevältä.

Sitä se ei kuitenkaan ole! Lähivuosina eläköityminen koskee pääasiallisesti nykyisiä vahtimestareita. Jos heidän tilalleen ei oteta uusia vakseja, täytyy museon aukioloaikoja vastaavasti supistaa. Tästä seuraa kävijämäärien väheneminen.

Museon kokoelmien ylläpito maksaa joka tapauksessa sen, minkä maksaa. Kiinteistökulutkin ovat jokseenkin vakio. Toisin sanoen Kiasma käyttäisi taiteeseen suurin piirtein saman verran rahaa kuin ennenkin, mutta harvemmat pääsisivät sitä taidetta näkemään. Tästä seuraisi, että Kiasman kustannukset kävijää kohden kasvaisivat.

Miten tässä nyt sitten ”säästäminen” toteutuu? Ei se ole säästöä, että pakotetaan laitos toimimaan tehottomammin. Se on hölmöilyä, jonka keksimiseen tarvitaan byrokraatteja.

Byrokraatit ovat jo lähtökohtaisesti tehottomia. Eikö säästöjä voisi pikemminkin toteuttaa byrokratiaa karsimalla? Se lisäisi toiminnan tehokkuutta ja tuottaisi oikeasti säästöjä.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: