Hyvinvointivaltio romutettu

maanantai, Touko 5, 2008 18:28 | Kategoria(t): sosiaaliturva | 3 kommenttia

Hyvinvointivaltiosta on enää myyttinen muisto jäljellä. Suomen sosiaaliturva on kaukana Euroopan kärjestä mitataanpa sitä miten päin tahansa. Sosiaalikulujen osuus bruttokansantuotteesta, asukasta kohden laskettuna tai ostovoimaan suhteutettuna jää kauaksi muista Pohjoismaista ja monesta muustakin maasta.

Perusturvan varassa elävät kansalaiset pärjäävät nyt huonommin kuin vuonna 1995. Talous on kasvanut, palkat ja hinnat ovat nousseet, mutta vähäosaisille ei ole liiennyt hyvinvoinnin hedelmistä edes raatoa käteen.

En ole samaa mieltä Claes Anderssonin kanssa läheskään kaikessa, mitä hän sanoi toissapäiväisessä Lauantaiseurassa (toistaiseksi nähtävissä YLE:n Areenassa), mutta yhdessä seikassa hän osui naulan kantaan: Vanhasen hallitus huolehtii hyvinvoivasta kahden kolmasosan enemmistöstä, mutta ummistaa silmänsä viidennekseltä, jolla menee tosihuonosti. Siinäkin Clasu on oikeassa, että tämä on vaarallista myös niille, joilla menee hyvin.

1990-luvun puolivälin paikkeilla perustettiin runsaasti työttömien yhdistyksiä lievittämään suurta sosiaalista hätää. Nyt niitä ajetaan alas, vaikka perustoimeentulo on osotovoimaltaan tuota aikaa matalammalla tasolla. Sekin on paitsi tyhmää ja lyhytnäköistä, myöskin aikaa myöten vaarallista.

Mainokset

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Välillä tosissaan ihmettelee, miksi 1920-30-luvun tilannetta kaivataan takaisin ja kuka siitä hyötyy. Siltä nimittäin tuntuu kun seuraa hallitusten touhuja molemmin puolin Pohjanlahden. Pula-aika tulee, ja sitä ennen pitää turvata ”tärkeiden” ihmisten asema.

  2. Kyllä minä sen voisin hyväksyä ja hyväksynkin, että ei valtio voi elää yli varojensa, mutta se ei kertakaikkiaan käy, että ylivelkaiset, pitkäaikaistyöttömät ja muut syrjäytyneet on järjestelmällisesti uhrattu, jotta enemmistön ei tarvitsisi tinkiä mistään. Sen sijaan, että autettaisiin heikko-osaisia auttamaan itseään ja pääsemään elämänsyrjään kiinni, pidetään yllä mahtavaa ja tehotonta kyttäysbyrokratiaa, joka rankaisee kaikenlaista omatoimisuutta. Ja tässä suhteessa ei vasemmisto ole vallassa ollessaan ollut yhtään oikeistoa parempi.

  3. […] Poliitikot turvassa Suomessa poliitikkoja ei juurikaan uhkaa vaara kansalaisten taholta. Ainakaan toistaiseksi. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: