Blogilistan kummalliset käyttöehdot

lauantai, Touko 17, 2008 20:02 | Kategoria(t): blogosfääri, Työkalut | Jätä kommentti
Avainsanat: ,

Vähän aikaa sitten vilkaisin pikaisesti blogosfäärissä paljon polemiikkia aiheuttanutta Blogilistan uutta käyttöliittymää ja totesin siellä olevan bugeja. Arvelin kuitenkin, että listasta voisi tullakin vielä jotain, kunhan lapsukset korjataan kuntoon. Nyt en pääse edes toteamaan, millainen käyttöliittymä on tällä hetkellä, koska sisään kirjauduttaessa vaaditaan hyväksyntää käyttöehdoille, joita en ole valmis nielemään.

Loppujen lopuksi Blogilista ei ole mitään muuta kuin nettipohjainen RSS-syötteiden lukemisalusta. Se ei tuo mitään lisää muita lukijoita käyttävälle ihmiselle. Esimerkiksi minulla kulkevat suomalaiset blogit vaivatta Google Readerissä mukana. En tarvitse blogien lukemiseksi Blogilistaa eikä se siinä mielessä ole kellekään muullekaan välttämätön.

Sitä ihmeellisemmältä tuntuu, että käyttöehtoihin on ympätty yhtä jos toistakin aivan kuin Blogilistan käyttäjät olisivat siitä jotenkin riippuvaisia. Katsotaanpa vaikka ehtojen kohtaa 4.7:

4.7 Palvelu on suojattu tekijänoikeudella Suomen lainsäädännön mukaisesti. Palvelu voi sisältää tekijänoikeudella, tavaramerkkioikeudella tai muulla immateriaalioikeudella suojattua aineistoa. Käyttäjällä ei ole ilman Palveluntarjoajan tai muun oikeudenhaltijan nimenomaista kirjallista lupaa oikeutta levittää, julkaista, kopioida, saattaa yleisön saataville tai muuten kaupallisesti hyödyntää Palveluun sisältyvää aineistoa, ellei pakottavasta lainsäädännöstä muuta johdu. Käyttäjällä ei ole oikeutta muodostaa Palvelusta tai sen osasta uutta palvelua.

”Palvelu” itse ei käsittääkseni tuota yhtään mitään sisältöä. Siellä oleva sisältöhän koostuu viitteistä blogeihin. Nämä puolestaan tuotetaan sinne automaattisesti blogien RSS-syötteistä. Blogilistalla ei siten pitäisi olla mitään sanomista siihen, miten minä käytän jonkun muun blogissa julkaistua aineistoa, vaikka olisinkin sattunut sitä lukemaan Blogilistalla olevaa linkkiä klikkaamalla. Tekijänoikeuskysymykset ovat minun ja kyseisen blogin kirjoittajan välinen asia.

Tässä vielä toinenkin kukkanen:

4.9 Palveluntarjoajalla on oikeus poistaa Palvelusta aineisto, jonka ilmaisemisen Palvelussa Palveluntarjoaja on kieltänyt tai joka Palveluntarjoajan näkemyksen mukaan on lain tai hyvän tavan vastaista, sopimatonta, virheellistä, haitallista taikka vahingollista Palveluntarjoajalle, Käyttäjille tai kolmannelle osapuolelle. Palveluntarjoajalla ei ole velvollisuutta ilmoittaa aineiston poistamisesta Käyttäjille etu- eikä jälkikäteen.

Eli jos minä kirjoitan blogissani jotain, jota ”Palveluntarjoaja” ei hyväksy, voi ”Paklveluntarjoaja” poistaa linkin postitukseeni. Linkkaaminen on toki vapaaehtoista, ei siinä mitään. Toivotan Blogilistalle menestystä automaattisesti syntyvien linkkien manuaalisessa tarkastuksessa ja sensuroinnissa!

Seuraavat kohdat ovat sellaisia, joille en voi missään tapauksessa hyväksymistäni antaa:

3.4 Palvelussa ei saa esittää lain tai hyvän tavan vastaista materiaalia. Tällaista on muun muassa materiaali, joka sisältää rasistisia, ihmisarvoa loukkaavia tai yksityisyyden suojaa loukkaavia ilmauksia, kirjoituksia tai esityksiä.

—–

3.7 Käyttäjä sitoutuu siihen, että hän ei lähetä, välitä tai tallenna Palveluun tai sen kautta aineistoa, joka on lain tai hyvän tavan vastaista sekä siihen, ettei hän yllytä toista tällaiseen toimintaan.

—–

3.9 Käyttäjä on korvausvelvollinen Palveluntarjoajalle ja suoraan muille tahoille mahdollisista Palveluun liittyvistä väärinkäytöksistä sekä lain- tai sopimuksenvastaisista toimistaan.

No RSS-lukijalle nyt ei millään tavalla kuulu, mitä minä blogissani julkaisen tai julkaisematta jätän! Blogilistalle ei myöskään voi syntyä minkäänlaista oikeutta saada minulta korvausta blogipostitusteni sisällöstä. Ja minähän en anna kenellekään etukäteen mitään yleissitoumuksia siitä, millaisia postituksia blogissani julkaisen. Sitähän tässä takaa ajetaan, koska en minä nyt varta vasten Blogilistalle mitään ”lähetä, välitä tai tallenna”; minä kirjoitan omassa blogissani, jonka RSS-syötteestä Blogilistan robotilla on oikeus käydä postitukseni lukemassa tai jättää käymättä.

Minä tulen mainiosti toimeen ilman Blogilistaa, mutta Blogilista ei tule toimeen ilman blogien postituksia, joiden syötteen välittäminen on sen pääasiallinen sisältö. Sieltä tulee vielä jonkun verran liikennettä blogeihini, mutta se on viime aikoina selvästi vähentynyt. En yhtään ihmettele, että ihmiset ovat ryhtyneet etsimään muita virityksiä RSS-syötteiden seuraamiseen!

En ryhdy aktiivisesti poistamaan blogejani listalta enkä myöskään lakkauttamaan käyttäjätunnustani. Olkoot siellä, jos minua ei heitetä ulos! Jos heitetään, niin eipä voisi vähempää kiinnostaa. Tällaisille ehdoille en missään nimessä hyväksyntääni anna ja suoraan sanoen ihmettelen, että sitä kehdataan edes pyytää.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: