Stubb puhuu levottomia

sunnuntai, Touko 25, 2008 1:13 | Kategoria(t): eu, suomi, venäjä | Jätä kommentti
Avainsanat: ,

Ulkoministeri Alexander Stubbin mielestä Suomen pitäisi suhtautua myönteisemmin viisumivapauteen Venäjän kanssa. Ulkoministerin mielestä siitä olisi Suomelle hyötyä. Lisäksi hän väittää, että vapaakauppa ja viisumivapaus Venäjän ja EU:n välillä edistäisi demokratian kehitystä Venäjällä.

Mahtaakohan Stubb itsekään tuota uskoa? Olen tähän saakka pitänyt häntä suhteellisen järkevänä. Ei tunnu olevan erityisen rehellinen tai sitten olen vain erehtynyt.

Tuo demokratia-argumentti nyt on täyttä potaskaa: sitä ei ole Venäjällä koskaan ollut eikä koskaan tulekaan. En muista, mistä sen luin, mutta jonkun aikaa sitten entisistä KGB- ja GRU-upseereista koostuvassa keskusteluringissä joku entinen eversti tai kenraali sanoi, että Venäjällä on pärjätty ilman demokratiaa viimeiset 500 vuotta ja pärjätään myös seuraavat 500 vuotta. Siinä ei viisumivapaudella ole minkäänlaista osaa eikä arpaa.

Yleensäkin on melkoinen harhaluulo, että Venäjä käyttäytyisi jollain lailla paremmin, jos sille tehdään myönnytyksiä. Asia on tasan päinvastoin. Myönnytykset se kyllä ottaa vastaan, mutta esittää sen jälkeen uusia vaatimuksia ja antaa itse periksi vain silloin, kun siitä on sille välitöntä hyötyä.

Tähän asti viisumivapautta ovat kannattaneet lähinnä Venäjästä kaukana sijaitsevat EU-maat ja vastaan ovat olleet lähinaapurit. Kaukaisempiin EU-maihin ei ole varaa matkustaa muilla kuin juuri sellaisilla venäläisillä, joita EU:hun halutaankin eli varakkailla turisteilla ja liikemiehillä, jotka kyllä pystyvät viisumistaan maksamaankin. Lähinaapureihin olisi sitten tulossa toisenlaista porukkaa eikä edes vähän.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: