Norton jätti skeidaa jälkeensä

keskiviikko, Touko 28, 2008 22:27 | Kategoria(t): tietokone | 2 kommenttia
Avainsanat: , ,

Vuosi sitten ostamassani läppärissä ollut Norton Internet Security näyttää aiheuttavan ongelmia vieläkin, vaikka sen poistamisesta on kulunut yli kymmenen kuukautta. Erehdyin poistamaan Nortonin Windowsin ohjauspanelilla oivaltamatta, että Norton jättää koneen syvyyksiin kaikenlaista skeidaa. Tänään AntiVir viruksenpelätin löysi Nortonin jälkeensä jättämistä ohjelmista ja tiedostoista neljästä kohtaa Pykse.M.1 -nimisen madon!

Konetta ostaessani oli siinä esiasennettuna Windows XP ja 60 päivän kokeiluajalla Norton Internet Security. Asensin koneeseen heti paikalla Ubuntun, jota olen tyytyväisenä käyttänyt ja päivittänyt siihen uudet versiot 7.04:stä 7.10:n kautta nyt käytössä olevaan 8.04:ään saakka. Jätin kuitenkin tuon XP:n paikalleen, vaikken sitä edes joka päivä tarvitse. Windowsia käytän ehkä pari kertaa viikossa lähinnä nettikameraan, videoeditointiin ja Skypeen liittyvissä tehtävissä. Lisäksi wifi-käyttö ainakin vielä toistaiseksi useimmiten edellyttää Windowsia, koska wlan-korttini ajurit jostain syystä toimivat Ubuntussa satunnaisesti.

Kuukauden kuluttua koneen ostosta Norton ryhtyi tarjoamaan maksullista versiotaan joka kerta kun Windowsiin buuttasin. Yhtenä kauniina päivänä otin itselleni aikaa ja poistin Nortonin sekä asensin sen tilalle viruksenpelättimeksi AntiVirin, palomuuriksi ZoneLabin ilmaisversion ja haittaohjelmia hätistelemään SpyBotin. Viruksenpelättimen olen päivttänyt joka kerta Windowsin käynnistäessäni ja yleensä kerran viikossa olen ajanut täystarkastuksen sekä AntiVirilla että SpyBotilla.

Windowsosioni on siis hyvin suojattu, mutta pari kolme kertaa sieltä on jotain pientä löytynyt. Täydellistä turvaahan ei olekaan ja netissä surffatessa saattaa hyvinkin törmätä saastaan, jota päivitetytkään turvatyökalut eivät heti huomaa. Koneessa muhinut Nortonin jälkeensä jättämä paska kuitenkin yllätti ilmestyessään näinkin pitkän ajan kuluttua näkyviin.

Guuglatessani ohjelmatiedostoja, joista AntiVir tuon Pykse.M.1:n löysi selvisi, että ne kaikki liittyivät aikaa sitten poistamaani Nortonin ohjelmistoon (tässä yksi esimerkki). Itse matoa guuglattaessa löytyi yllättäen suomenkielellä asiaa koskeva kysymys ja vastaus, jolla toivottavasti nyt ongelman lopullisesti ratkaisin. Latasin ja ajoin Nortonin poistotyökalun ja poistin uudelleen buuttauksen jälkeen neuvotut kansiot sekä poistotyökalun itsensä.

Tässä kristallisoituu yksi niistä perustavaa laatua olevista syistä, miksi vihaan Windowsia. Suljetut koodit tuottavat rajapintoja, jotka puolestaan aiheuttavat pahimmillaan turvallisuusriskejä ja parhaimmassakin tapauksessa epämukavuutta käytössä, kun käyttöjärjestelmä ja sovellukset eivät pelaa yhteen. Aivan arkipäiväisissäkin tilanteissa ne jatkuvasti häiritsevät toisiaan.

Tässä tapauksessa Windowsin ohjauspaneli ei löytänyt Nortonia poistaessaan sovelluksen tekemiä muutoksia rekistereissä ja käynnistysparametreissa. Niiden löytämiseksi ja poistamiseksi tarvittiin Nortonin omaa työkalua. Ubuntussa tällaista ei pääse tapahtumaan, koska pakettien yhteensopivuus tarkastetaan joka kerta, kun koneeseen jotain asennetaan tai sieltä poistetaan.

Nortonin roskat on nyt siivottu ja saan ehkä jonkun aikaa keskittyä koneen käyttämiseen sen huoltamisen asemesta. Odotan kuitenkin toiveikkaana sitä päivää, jolloin kaikki oheislaitteet tukevat avoimen koodin ohjelmistoa ja voin heittää Windowsilla lopullisesti vesilintua. Kyllä sekin aika koittaa, mitä pikemmin sitä parempi.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Mul on veel hästi meeles, mida eelmisel sülearvutil veel aasta pärast Nortoni eemaldamist leidsin. Võtsin kasutusele jõumeetmed ja muretsesin selle eest, et arvutis enam Nortoni haisugi ei ole. […]

  2. Hei, mielenkiintoista tietoa järjestelmän prosesseista, löysin process-info.org.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: