Kansalaisjournalismia niistetään

maanantai, kesäkuu 9, 2008 10:16 | Kategoria(t): media | Jätä kommentti
Avainsanat: , ,

Hesarin ”Lukijan kuvat” (jota lehti erehdyttävästi kutsuu palveluksi) täyttää vuoden. Onnea syntymäpäivän johdosta! Merkkipäivän kunniaksi Hesari järjestää parhaista ”palvelunsa” kautta julkaisemistaan kuvista näyttelyn.

Kun Hesari viime vuonna lanseerasi lukijakuvapyydyksensä, käytiin sen ehdoista blogosfäärissä kriittistä keskustelua, johon minäkin osallistuin. Rajoittamatoman ja ikuisen käyttöoikeuden luovuttamista Hesarille pidettiin kohtuuttomana vaatimuksena. Itse kutsuin sopimusehtoja orjakontrahdiksi ja totesin, etteivät minun kuvani noilla ehdoilla Hesarille heltiä. Vaikka sopimusehtojen sanamuotoiluja on nyttemmin hiukan siivottu, ei niitä tuolta osin juurikaan ole muutettu. Enää siellä ei sentään mainita ”toistaiseksi tuntemattomia liiketoiminnan alueita”, joskin voinee tulkita ”ikuisen ja rajoittamattoman” käyttöoikeuden kattavan myös toistaiseksi keksimättä olevat bisneksen tekemisen muodot.

Juhlanäyttelystä kertovassa uutisessaan Hesari mainitsee, että lukijakuvia on vuoden aikana lähetetty noin 12.000 ja niistä valtaosa on myös julkaistu. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kuvia lähetetään keskimäärin yli 30 päivässä. Hesari on siten saanut lukijakuvista edullisesti merkittävän lisän kuvavarastoonsa, vieläpä ikuisella ja rajoittamattomalla käyttöoikeudella. Tekijänoikeudet sentään jäävät kuvaajalle, kiitos siitäkin!

Miksi ihmiset sitten suostuvat antamaan kuviaan valtalehdelle noin huonoilla ehdoilla? Luulen, että kuviaan lähettävät pääasiallisesti ns. tavalliset kännykänrääkkääjät, joiden itsetuntoa hivelee se, että kuva kelpaa valtamediaan. Heille ehkä raha on asiassa toisarvoinen suure ja muu juristeria menee yli hilseen. Otetaan tyytyväisenä vastaan se, mikä annetaan.

Ja tämähän nimenomaan olikin tarkoitus. Kansalaisjournalismi on pantu paikalleen eikä muutaman blogikirjoittajan urputtamisesta tarvitse välittää, koska suurin osa kuvien lähettäjistä tuskin lukee blogeja.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: