Sopeutuminen, korruptio ja vapaus

tiistai, kesäkuu 10, 2008 6:32 | Kategoria(t): venäjä | Jätä kommentti
Avainsanat: ,

Jaanus Piirsalu referoi eilisessä postituksessaan lyhyesti Levada Keskuksen sosiologin Boriss Dubinin tutkimusta, jonka mukaan venäläiset ovat sopeutumiskykyisiä. Suuri osa kansasta ei pyri muuttamaan yhteiskuntaa vaan sopeutumaan siihen. Tarkermmin oli tutkittu keskiluokkaan kuuluvia, joita tiettävästi on Venäjällä suhteellisen vähän.

Keskiluokalle ei ole ongelma se, että Venäjällä esiintyy laittomuuksia ja mittavaa korruptiota, koska tiedetään, miten sellaisissa olosuhteissa tulee menetellä. Tätä mieltä oli 60 % keskiluokkaan kuuluvista. Asiat hoidetaan mieluummin sopimalla kuin oikeusteitse ja esimerkiksi lääkäreille maksetaan pimeästi siitä, että tekisivät työnsä asiallisesti. Tavallinen lahjus ei kata mitään ekstraa vaan normaalin huolellisen hoidon. Enpä haluaisi olla ohitusleikkauspotilas Venäjällä, jos kukkarosta puuttuu voitelurahaa! Tosin en haluaisi kyllä olla ohitusleikkauspotilas missään muuallakaan, mutta se taas ei kuulu tähän asiaan.

Samassa tutkimuksessa kysyttiin myös mielipiteitä vapaudesta. 57 % venäläisistä on sitä mieltä, että vapautta on Venäjällä riittävästi. 24 % mielestä vapautta on suorastaan liikaa ja vain 12 % oli sitä mieltä, että vapautta on liian vähän. Olikohan se loppu 7 % sitä mieltä, että vapautta ei ole lainkaan vai eikö osannut vastata? Toisaalta, sillä ei Venäjän tapauksessa liene suurtakaan eroa.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: