Mitä Kontulalle tapahtui?

lauantai, heinäkuu 19, 2008 2:21 | Kategoria(t): helsinki | Jätä kommentti
Avainsanat:

Isä aloitti aikanaan maaimankiertämisen Juankoskelta ja päätyi lopuksi Kontulaan. Viimeiset kuukautensa hän tosin kierteli Helsingin sairaaloita, joista viimeisenä oli Myllypuro. Hänen elämänsä reitti oli kuitenkin Juankoski-Kontula muutamin välipysäkein.

1960-luvun puolivälissä Kontula oli perspektiivikäs paikka. Se oli 36-vuotiaalle neljän lapsen isälle unelmien täyttymys. Kontulaan muuttaessaan isä luultavasti tahtoi viettää siellä loppuelämänsä kuten sitten suurin piirtein viettikin.

En tiedä, mitä Kontulalle on runsaassa 40 vuodessa tapahtunut, mutta enää se ei ole perspektiivikäs. En tiedä yhtään lapsiperhettä, jonka vanhempien unelmana olisi lasten kasvattaminen ja eläkepäivien viettäminen Kontulassa. Mitä Kontulalle on tehty ja kuka sen teki?

Kontulan ostarin läheisessä puistikossa oli perjantaina teini-ikäinen pariskunta pussikaljaa juomassa ja musiikkia kuuntelemassa. Yllättäen poika otti kuulokkeet pois korviltaan, pani paidan päälleen ja katsoi tyttöä silmiin. ”Mennään vittuun Kontulasta”, loihe hän lausumaan.

Kontulasta pois käy niiden tie, jotka haluavat tehdä elämässään jotain merkittävää. Syyn ymmärtää, jos kiertelee kylällä vaikka muutaman tunninkin. Kontulaan jääminen merkitsee jo itsessään antautumista ellei satu olemaan poikkeuksellisen vahva persoonallisuus. Vastarinta Kontulassa edellyttää munaa, jota toivon itselläni vielä riittävän siihen tarkoitukseen.

Alle kaksikymppisille nuorille maailma on vielä terra incognita. He voivat luoda itselleen tulevaisuuden missä hyvänsä eikä Kontula ole korkealla toiveiden luettelossa. Meillä viisikymppisillä on valinnanvaraa vähemmän.

Ken tästä käy, voi kaiken toivon heittää. Sellaisen kyltin voisi varsin hyvin pystyttää tien varteen johonkin Myllypuron voimalaitoksen tienoille. Tästä eteenpäin pääsee Kontulaan, johon itse kukin saapuu omalla vastuulla. Pois pääsemistä ei taata.

Toivo toki kuolee viimeisenä. Juankoskella minulla ei olisi muuta tekemistä kuin sukulaisten haudoilla käyminen. Arvokas asia sinänsä, mutta ei siitä kauaksi elämään sisältöä löytyisi.

Jotain muuta olisi tarvis keksiä. Muuten uhkaa elinkautinen Kontulassa. Murhaajatkin päästetään vankilasta noin 12-14 vuodessa, mutta Kontulasta ei pääse pois, jos ei ole sopivan nuori. Toivottavasti se nuoripari pääsee ”vittuun” täältä.

Panen tähän loppuun Juankosken toisen  suuren pojan kunnianosoituksen synnyinkapungilleen. Hänen tiensä tosin kävi Juankoskelta pois. Nyt hän lepää Tampereen Kalevankankaalla, toivottavasti rauhassa.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: