Kiinan Suuri Palomuuri

sunnuntai, heinäkuu 27, 2008 22:23 | Kategoria(t): internet, sananvapaus | 3 kommenttia
Avainsanat: ,

Huolimatta antamastaan lupauksesta raottaa Kiinan Suurta Palomuuria olympialaisten lehdistökeskuksessa Kiinan viranomaiset sensuroivat olympiakisoihin akreditoitujen journalistien nettiyhteyksiä. Uskoiko joku tosissaan, että toimittajille olisi annettu sensuroimaton netti?

Kiinan nettifiltteröinti on massiivinen ilmiö, jossa sensuroidaan sekä hakusanoihin perustuvaa nettisisältöä, että kokonaisia domeeneja sisältöä sen kummemmin valikoimatta. Esimerkiksi tätä postitusta ei voi lukea Kiinassa, koska koko domeeni wordpress.com suodatetaan pois Kiinan netistä. Bloggerin blogeihin voi Kiinassa postittaa sisältöä, mutta niitä ei voi lukea, koska blogspot.com on sensuroitu, mutta blogger.com’iin pääsee ilman esteitä.

Sensuuria tukevat myös suuret lännen yhtiöt. Tästä saa mainiosti käsityksen vaikkapa guuglaamalla hakusanan ”tiananmen” (muistanette verilöylyn) sekä Suomen että Kiinan Googleen. Edellinen antaa yli 2,8 miljoonaa linkkiä, jälkimmäinen 85.800. Kiinan versiosta on kaikki poliittinen ja ”kumouksellinen” sisältö siivottu pois.

Tätä pätkää ei Kiinan netissä voi katsoa kuten ei myöskään suurta osaa YouTuben muusta sisällöstä:

Mainokset

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ja jos joku toimittaja kirjoittaa siellä lehdistökeskuksessa tämän sorttista, lienee edessä äkkilähtö lentokentälle.

    Saas nähä kuinka siellä oikein käy.

  2. No aivan varmasti kirjoittaa ja todennäköisesti ilman sen kummempia seurauksia. Kyllä ne varmaan edes yrittävät näyttää hiukan pehmeämpää ilmettä eikä journalistien (siis ulkomaisten) sensurointi mitenkään onnistu. Tulevaisuudessa tosin voi olla vaikeuksia akreditoinnin saamisessa Kiinaan.

    Sen sijaan tämä nettisisällön filtteröinti on mielenkiintoinen kysymys, koska nimenomaan pressikeskuksessa luvattiin filtteröimätöntä nettiä, mutta sitä ei (ainakaan vielä) siellä ole. Kiinan Suuri Palomuuri on niin viimeisen päälle viritetty, että suodatettavaa sisältöä voi tarvittaessa höylätä ja fiilata lähestulkoon yksittäisen tietokoneen tasolla.

  3. […] tyhjät lupaukset Sunnuntaina kirjoitin Kiinan Suurestra Palomuurista ja kysyin, uskoiko joku tosissaan, että Kiina aikoo sallia kisoihin akreditoiduille […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: