Suomen historian pikakurssi tanskalaisille

torstai, heinäkuu 31, 2008 3:06 | Kategoria(t): historia, suomi | Jätä kommentti

Historioitsija Lars Hovbakke Sørensen kirjoittaa Berlingskessä otsikolla Finland – det glemte nordiske land (Suomi – unohdettu Pohjoismaa). Kirjoituksen lähtökohtana on seikka, että Tanskassa Suomea tunnetaan huomattavasti vähemmän kuin muita Pohjoismaita. Kirjoitus on itse asiassa pikakurssi Suomen historiaan Ruotsin ristiretkistä 1800-luvun kansalliseen heräämiseen saakka.

Jos artikkelista haluaa löytää jotain huomautettavaa, niin Hovbakke Sørensen mainitsee kyllä Suomen aseman suuriruhtinaskuntana, mutta jättää painottamatta siihen liittyvää autonomiaa. Täten Suomen historiaa tuntemattomalle lukijalle (jollaisia lienee enemmistö Berlingsken lukijoista) ei synny selkeää käsitystä siitä, että Suomen valtio rakennettiin autonomian aikana, mikä puolestaan helpotti itsenäistymistä. Kirjoituksen aikajana myös päättyy 1800-luvun lopulle; sortoajat, itsenäistyminen ja sen jälkeiset tapahtumat jäävät suorastaan mainitsematta.

Joka tapauksessa ansiokas artikkeli, jonka lukemista suosittelen vaikkapa lukion Suomen historian kursseja kertaaville. Tämä tietystikin edellyttää jonkinasteista luetun tanskankielen ymmärtämistä. Ruotsin perustiedot omaaville se on huomattavasti helpompaa kuin kuullun ymmärtäminen.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: