Balttian ja Puolan presidentit tuomitsevat Venäjän agression

sunnuntai, elokuu 10, 2008 14:44 | Kategoria(t): venäjä | 1 kommentti
Avainsanat: ,

Presidentit Toomas Hendrik Ilves (Viro), Valdis Zatlers (Latvia), Valdas Adamkus (Liettua) ja Lech Kaczyński (Puola) tuomitsevat yhteisessä julkilausumassaan Venäjän hyökkäyksen Gruusiaan. Julkilausuman koko teksti on viroksi tässä ja englanniksi tässä.

Käytämme kaikkia käytettävissämme olevia keinoja, jotta Venäjän sotaväen yksipuolista hyökkäystä tuota Euroopan pientä valtiota vastaan ei vaiettaisi kuoliaaksi ja ettei sille reagoitaisi ainoastaan sisällöttömin lausumin, joissa uhrit rinnastetaan sortajiin”, presidentit kirjoittavat. Tästä syystä Balttian ja Puolan presidentit kehottavat maidensa hallituksia ottamaan esille EU:ssa ja NATOssa seuraavat kyymykset:

– Voiko Venäjän nykyisiä vallanpitäjiä ylipäänsä kutsua Euroopan Unionin asianmukaisiksi strategisiksi kumppaneiksi?

– Voiko Euroopan demokraattisten valtioiden perhe jatkaa kahdenpuolista hyödyllistä dialogia sellaisen valtion kanssa, joka käyttää raskasta aseistusta toista itsenäistä valtiota vastaan?

– Ei ole mielekästä jatkaa viisumimääräysten yksinkertaistamisen ohjelmaa sellaisen valtion kanssa, joka ei täytä Euroopan Unionin asettamia ehtoja edes minimaalisesti ja joka viisumihelpotuksia hyväkseen käyttäen myöntää ulkomaalaisille Venäjän Federaation passeja ja sen jälkeen käyttää Euroopan Unionin tekemiä myönnytyksiä väärin vaatimalla itselleen oikeutta interventioon sanomalla, että ”puolustamme Venäjän kansalaisia” Etelä-Ossetiassa.

– Venäjän Federaation toiminnan Gruusiassa pitää vaikuttaa Venäjän Federaation kanssa käytäviin neuvotteluihin, muun muassa keskusteluihin kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta.

Presidentit korostavat, että Venäjän ”rauhanturvaoperaation” mandaatti on mitä ilmeisimmin mitätöitynyt, koska Venäjä on astunut konfliktialueella yli ns punaisesta rajasta, joka erottaa rauhan ja vakauden turvaamisen alueella omien kansalaisten puolustamisesta Venäjän rajojen ulkopuolella.

Presidentit vaativat Venäjän ”rauhanturvaajien” korvaamista kansainvälisillä rauhanturvajoukoilla:

Euroopan Unionin ja NATOn on otettava aloite ja vastustettava imperialistisen ja revisionistisen politiikan levittämistä Itä-Euroopassa. Koska nykytilanne on osoittautunut tehottomaksi, olisi perustettava uudet kansainväliset rauhanturvajoukot.

Presidenttien mielestä on valitettavaa, että NATOn päätöstä jättää Gruusialle myöntämättä NATOn jäsenyysohjelma on tulkittu vihreäksi valoksi agressiolle. Konfliktin ratkaisu on heidän mielestään EU:n ja NATO:n uskottavuuden ja luotettavuuden koetinkivi.

Balttian ja Puolan presidenttien mukaan heidän julkilausumansa on avoin kaikille demokraattisten valtioiden johtajille, jotka haluavat siihen yhtyä. Onko Suomi demokraattinen? Allekirjoittaako presidentti Halonen?

Mainittakoon, että Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt esittää englanninkielisessä blogipostituksessaan hyvin samanlaisia ajatuksia kuin presidentit Ilves, Zatlers, Adamkus ja Kaczyński. Lisäksi hän vertaa Venäjän hyökkäystä Hitlerin toimiin ns sudeettisaksalaisten varjolla sekä Serbian agressioihin viime vuosikymmenellä. Bildt korostaa, että jokaisen maan kansalaisten ja asukkaiden oikeuksista vastaa se valtio, jonka alueella he asuvat ja että esimerkiksi Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin on tarvittaessa tähän sopiva foorumi.

Tässä postituksessa esitetyt suorat sitaatit olen kääntänyt julkilausuman vironkielisestä versiosta.

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Larkon havaintoja Muistin tueksi merkittyä « Balttian ja Puolan presidentit tuomitsevat Venäjän agression […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: