Oikea asia mutta väärä peruste

keskiviikko, elokuu 13, 2008 13:27 | Kategoria(t): lainsäädäntö, ruotsi, tietoturva | 1 kommentti
Avainsanat: ,

Ruotsin vakoilulaista (FRA-lagen) on valitettu EU:n komissiolle sillä perusteella, että se valittajan mukaan asettaa ulkomailla työskentelevän, ruotsalaista asiakasta edustavan asianajajan Ruotsissa työskentelevään nähden eriarvoiseen asemaan, koska ensinmainitun yhteydenpito asiakkaansa kanssa voi tulla vakoilluksi, mutta jälkimmäisen ei. Valitusperusteena käytetään siis sangen omaperäisesti EU:n kilpailusäännöksiä. Tämä näkökulma on sangen kaukaa haettu ja itse asiassa se ei edes tarkkaan ottaen pidä paikkaansa.

Valittaja nimittäin olettaa, että Ruotsissa toimivan asianajajan ja hänen Ruotsissa asuvan päämiehensä välinen tietoliikenne ei ylitä Ruotsin rajoja. Näinhän ei läheskään aina ole. Riittää, että jommallakummalla on ulkomaisella palvelimella sijaitseva sähköpostiosoite, esimerkiksi Gmail tai Yahoo. Siinä tapauksessa jokainen asianajajan ja päämiehen välinen sähköpostiviesti ylittää Ruotsin rajat ja on laillisesti vakoiltava. Myös puheluita voi FRA vapaasti kuunnella, jos jompikumpi käyttää esimerkiksi Skypeä tai jotain muuta Ruotsin ulkopuolella sijaitseva VoIP-puhelinpalvelua.

Tämä on syytä pitää mielessä myös niillä Telia-Soneran asiakkailla, joiden sähköpostit siirrettiin Suomessa sijaitsevalle palvelimelle huhtikuussa. Jos ne olisi jätetty Ruotsiin, kaikki Telia-Soneran suomalaisten asiakkaiden sähköpostit olisivat olleet FRA:n luettavissa, mutta siirto ei suinkaan merkitse sitä, että Ruotsin vakoilijat eivät niitä pääsisi lukemaan. Suuri osa Suomen nettiliikenteestä nimittäin reititetään Ruotsin kautta.

EU:n komissiolle tehty valitus on siten perusteeltaan virheellinen, vaikka itse laki ei vapaaseen yhteiskuntaan sovikaan. Onneksi muissa elimissä on runsaasti perusteeltaan vettäpitäviä valituksia FRA-lakia vastaan.

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Vaikka FRA saataisiinkin kumoon niin UK:ssa tehdään samaa internet- ja puhelinliikenteen seurantaa aivan laillisesti puhumattakaan esim. Venäjästä.

    Lisäksi pitää muistaa että vakoilu on nykyään myös taloudellista toimintaa ja kerätyt tiedot ovat kauppatavaraa. Luulisi toimittajien pitävät asiasta suurta meteliä sillä nythän voidaan kätevästi seurata vaikka toimittajien sähköpostiliikennettä ja saada ”vasikat” selville. Kukapas enää muistaa Soneran Relander tapausta jossa jopa seurattiin puhelu- ja sähköpostiliikennettä…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: