Suo siellä, vetelä täällä

perjantai, elokuu 22, 2008 10:52 | Kategoria(t): internet, tietoturva | Jätä kommentti

Amerikassa on kehitelty tietoturvasovellusta, jolla pyritään estämään pankkitilien kaappaamista asiakkaan käyttäytymismalleja analysoiden ja ennustaen.

Järjestelmä kerää kaiken aikaa tietoja siitä, mitä esimerkiksi nettipankin asiakas istuntonsa aikana puuhaa. Havainnoista rakennetaan käyttäytymismalli, jota asiakkaan oletetaan jatkossakin noudattavan.

Luotavaan käyttäjäprofiiliin yhdistetään myös tiedot siitä, mistä ja millä päätelaitteella asiakas yleensä ottaa yhteyttä palveluun. Nämä yhdistetään istunnon aikana tallennettaviin tietoihin. Jos tilille kirjautuu jossakin vaiheissa oikeillakin tunnuksilla käyttäjä, jonka puuhat eivät lainkaan muistuta totuttua käytöstä, pankin turvajärjestelmä voi puhaltaa pelin poikki.

Tuon systeemin heikko puoli on siinä, että se saattaa estää myös legitiimin käytön sellaisessa tilanteessa, jossa tilinomistaja poikkeaa ”käyttäytymismalleistaan”. Minä esimerkiksi kirjaudun pankkitilille tavallisesti kotikoneeltani, mutta saatan joskus poikkeuksellisesti kirjautua myös ulkomailla. Ne tilanteet ovat lisäksi sellaisia, joissa kirjautuminen on suorastaan välttämätöntä. En olisi yhtään mielissäni, jos tuikitarpeellinen pankkitoimi siinä tilanteessa estettäisiin.

Jos suomalaispankit jossain vaiheessa aikovat ottaa tämän mallin käyttöönsä, olisi asiakkaalla oltava mahdollisuus kieltäytyä siitä. Minun koneeni on niin hyvin suojattu, että pidän tunnuksieni vuotamista tietokalastuksen avulla äärimmäisen epätodennäköiseksi. Viime kädessä vastuu tietoturvasta onkin aina käyttäjällä itsellään.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: