Vaaliblogeja kuin sieniä sateella

sunnuntai, elokuu 24, 2008 18:33 | Kategoria(t): blogosfääri, internet, politiikka, vaalit | 7 kommenttia
Avainsanat: ,

On se aika kädessä, jolloin blogosfääriä sulostuttamaan ilmestyy kunnallisvaaliehdokkaiden vaaliblogeja kuin sieniä sateella. Ei tarvitse olla suuri ennustaja päätelläkseen, että suurin osa niistä jää kesannolle jo heti vaalipäivänä tai välittömästi sen jälkeen. Jos edes muutama ehdokas, tulipa valituksi tai ei, innostuu kirjoittamaan blogissaan pysyvämminkin, on blogisatsauksesta pitkällä tähtäyksellä jotain hyötyäkin.

En saata ymmärtää niitä vaaleista toiseen ehdolla olevia, jotka luulevat sen riittävän, että netissä näyttäytyy tehostetusti kuukauden tai pari ennen vaaleja. Blogeja säännöllisesti lukevat ihmiset eivät ole hölmöjä, vaikka tämä saattaa jollekulle olla suurikin yllätys. Äänipyydysblogi on ihmeellisen helposti tunnistettava. Samoin tunnen jo kaukaa sellaisen ehdokkaan, joka käy minun tai jonkun muun blogissa säännöllisesti kommentoimassa välittömästi vaalien alla ja häipyy sen jälkeen kuin pieru Saharaan. Näitä on jo vuosien varrella nähty.

Suomessa on harmiteltavan vähän aktiivipoliitikkoja, jotka kirjoittavat edes tyydyttävän säännöllisesti luettavaa blogia vaalien välillä. Luettavana en pidä sellaista blogia, johon paiskataan poliitikon lehdistötiedotteita, lakialotteita tai eduskuntakyselyjä. Sellainen blogi on perinteisen yksisuuntaisen tiedotusmallin kädenpidennys; blogosfäärin kahdensuuntainen vuorovaikutteisuus on valitettavasti jäänyt oivaltamatta.

Positiivisia poikkeuksiakin toki on. Itse seuraan suurella mielenkiinnolla vakituisesti kansanedustajista Jyrki Kasvin ja Liisa Jaakonsaaren blogeja. Kumpikin kirjoittaa persoonallisesti ja rehellisen tuntuisesti. Varsinkin Kasvin blogissa on myös kiitettävän paljon kommentteja, joita oletan bloginpitäjän myös lukevan.

Kaupunginvaltuutetuista on vakituisessa seurannassani aina analyyttinen ja usein yllättäväkin Osmo Soininvaara. Osmo osallistuu kommenttiosaston keskusteluihin aktiivisesti ja ottaa mitä ilmeisimmin lukijoiden mielipiteen myös huomioon. Usein kommenteista versoaakin aivan uusia postituksia, joissa aihetta käsitellään syvällisemmin.

Uusi Suomi on laukaissut edellä mainittuja sienisadevaaliblogeja varten oman blogialustansa. Se on tässä vaiheessa avattu vain kunnallisvaaliehdokkaille, mutta oletan tämän olevan korkeintaan yhtä väliaikainen ilmiö kuin itse vaaliblogitkin. Niistä suurin osa nimittäin katoaa heti, kun vaalit on pidetty. Tämän toteaa minun lisäkseni myös Matti Lintulahti.

Mainokset

7 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Nyt Sinulta unohtui yksi parhaasta päästä poliitikkoblogeja, nimittäin nykyinen ulkoministeriblog Alex Stubb
  http://alexstubb.com/fi/index.php?trg=diary

  Olen samaa mieltä, että ei paljon sykähdytä lukea tiedotteita. Ja tästä seuraa, etteivät kaikki ihmiset osaa ilmaista itseään kirjoittamalla. Puhua monet sitä vastoin osaavat.

 2. Onhan ne lehdistötiedotteet usein sujuvasti kirjoitettuja, mutta jos ne ovat blogin pääasiallinen sisältö, niin menee hukkaan hyvä väline.

  Tuo ministeri Stubbin blogi ei näytä olevan ollenkaan kommentoitavissa. Sopii verrata vaikkapa Ruotsin kollegan Carl Bildtin blogiin, joka on kerrassaan mainio.

 3. Stubbilla on kommenttiloota, ja siellä on t o d e l l a vilkas keskustelu.

 4. Lisäys: Katsoin just, että viimeisessä postituksessakin on 28 kommenttia.

 5. Joo, näyttää ne kommentit siellä olevan, katsoin kiireessä vinoon.

 6. Vaasassa vaaliblogit toteutetaan toisin. Käy vilaasemassa.

 7. Tuossa Vaasalaisenkin mallissa on pohjimmiltaan kysymys siitä, että ehdokkaat viestittävät ja ovat ”tavoitettavissa” juuri vaalien alla sen sijaan että blogaisivat säännöllisesti myös vaalien välisenä aikana. Näissä mediavetoisissa vaaliblogialustoissa on tietenkin se hyvä puoli, että ne tuovat ehdokkaita verkkoon edes vaalien alla; jos joku jää jopa näistäkin pois, kertoo se asianomaisen täydellistä tietoyhteiskunnasta vieraantumisesta. Paras olisi tietysti, että poliitikoille olisi blogiminen ja verkossa vuorovaikuttaminen niin luonnollinen jokapäiväinen homma, että mitään erillisiä ”vaaliblogeja” ei tarvita.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: