Dementia

perjantai, lokakuu 17, 2008 3:05 | Kategoria(t): terveys | Jätä kommentti
Avainsanat:

Saunasta tultuani kymmenen aikaan illalla kierteli matalalla lentävä helikopteri pitkän tovin tässä aivan lähellä. Parvekkeelta saatoin nähdä, kuinka se välillä laskeutui lähes puunlatvojen tasalle ja suuntasi voimakkaan valonheittäjän alaspäin. Päättelin, että kadonnutta henkilöä siellä varmaankin etsitään, kun niinkin myöhään tiheään asutulla alueella sangen kovaa ääntä pidetään.

En erehtynytkään: kyseessä oli aamuyhdeksältä kotoaan kävelylle lähteneen 72-vuotiaan dementoituneen miehen etsintä. Rajavartiolaitoksen helikopteri yritti löytää häntä Kontulan, Kivikon ja Myllypuron metsistä. En tiedä, löytyikö eksynyt vanhus, joka tapauksessa kopterista minulla ei ole havaintoa kello yhdentoista jälkeen.

Dementia on ylivoimaisesti tavallisin vanhusten toimintakykyä rajoittava sairaus. Mitä kauemmin dementoitunut vanhus pystyy asumaan kotonaan tutussa ja turvallisessa ympäristössä, sitä parempi sekä yhteiskunnalle että hänelle itselleen. Nykylääketiede ei kykene sairautta parantaman. Sen etenemistä voidaan hidastaa ja varhaisessa vaiheessa jopa joksikin aikaa pysäyttääkin lääkityksellä ja virikkeisellä arkipäivän ympäristöllä.

Ennemmin tai myöhemmin tulee jokaisen dementikon elämässä vaihe, jossa kotona asuminen ei enää ole mahdollista. Yksinäisellä vanhuksella hoitokotiin muuttaminen osoittautuu välttämättömäksi varhaisemmassa vaiheessa kuin muilla, mutta myös läheisten jaksamisella on rajansa.

Väestön ikääntyessä sekä dementikkojen hoitopaikkojen että ennaltaehkäisevän ja kotona asumista tukevan toiminnan tarve tulee lähivuosina nopeasti kasvamaan. Nyt on oikea aika kysyä kunnallisvaaliehdokkailta, mikä on heidän dementianhallinnan reseptinsä. Kaupunginvaltuutetut itsekin vanhenevat. Kun seuraavan kerran valtuustossa päätetään terveysmäärärahojen leikkauksista, kannattaa muistaa, että jonain päivänä helikopteri voi etsiä ketä tahansa meistä, vaikkapa valtuutettua.

Toivottavasti tämäniltainen etsintä päättyi onnellisesti. Varsinkin kun ei ole aivan pieni todennäköisyys, että sattuisin tunteman etsittävän miehen.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: