O tempores o mores

keskiviikko, lokakuu 29, 2008 5:26 | Kategoria(t): helsinki, kaupunkikuva | Jätä kommentti
Avainsanat: ,

Rakennuslautakunta ehdottaa roskaajien sakottamista. Lautakunnan mielestä sakotusoikeus pitäisi poliisin lisäksi antaa myös puistovahdeille. Tämä edellyttäisi lain muuttamista ja puistovahtien palkkaamista: sellaisia ei tällä hetkellä ole kaupungin palkkalistoilla.

Lautakunnan jäsenet eivät näytä etukäteen keskustelleen asiasta oman virastonsa Rakennusvalvontaviraston virkamiesten kanssa. Ainakin viraston päällikkö Lauri Jääskeläinen tuntuu suhtautuvan epäileväisesti sakotukseen ja yleensäkin koko valvontaan. No enpä kyllä itsekään mielelläni tekisi puistovahdin työtä, jossa saisi joka päivä pelätä, milloin tulee turpaan känniseltä kaljakööriltä, jos menee huomauttelemaan roskaamisesta, puhumattakaan siitä, että yrittäisi kysellä heiltä papereita sakkolapun kirjoittamista varten.

Jääskeläinen on oikeassa todetessaan, että tehokas valvonta vaatisi runsaasti uusia vakansseja. Siinä tapauksessa kustannukset ylittäisivät reilusti sakkojen tuoton. Sitä voisi tietysti pitää siistimmän kaupunkikuvan hintana, mutta vähän epäilyttää sellainenkin kaupunkiympäristö, jossa puolet kyttää, mitä toinen puoli tekee.

Rakennuslautakunta esittää myös, että puistojen porteille pitäisi pystyttää kylttejä, joissa kehotetaan panemaan roskat roskikseen. Voihan niitä sinne toki pystytellä, mutta rohkenen hiukan epäillä toimenpiteen tehokkuutta. Välillä herää epäilys, tokkopa pahimmat roskaajat edes ovat lukutaitoisia.

Siinä lautakunta osuu naulan kantaan, että roska-astioiden tyhjentämisessä on monimutkainen ja vastuunjaoltaan sekava säännöstö:

Lain mukaan kiinteistöjen on huolehdittava alueellaan olevien roska-astioiden tyhjentämisestä. Lautakunta esittää, että kaupunki huolehtisi tulevaisuudessa kaikkien ulkona olevien roska-astioiden tyhjentämisestä.

Helsingin kaupunki tyhjentää jo nyt esikaupungeissa olevat astiat. Kiinteistöjen omistajia laskutetaan palvelusta jälkikäteen.

Tässä on kysymys vähän samasta asiasta kuin talvisten lumitöiden järjestelyssä. Toki on selvempää, jos kaupunki hoitaa asian keskitetysti. Silloin on hommat hoidettu yhtä hyvin tai huonosti joka puolella, mutta ennen kaikkea kaupunkilainen tietää, mihin voi valittaa huonosti tehdystä tai tekemättä jääneestä työstä.

Mahtaakohan kaupungilla myös olla valtuuksia määrätä roskiksia sijoitettavaksi yksityisen maalle tai tarvittaessa sijoittaa niitä sinne itse? Monta kertaa varsinkin täällä laitakaupungilla joutuu kävelemään roska kädessä pitkäänkin ennen kuin löytyy astia, johon sen voi heittää. Ymmärrän kyllä, että kaikki eivät viitsi, vaikka itse viitsinkin.

Roskaaminen ei tietenkään kuulu hyviin tapoihin ja sen lisääntyminen on muiden joukossa yksi merkki siitä, että hyvät tavat eivät ole kunniassa. En tiedä voidaanko tapainturmellukselle juuri mitään tehdä. Tapapoliisin perustaminen tuskin kuitenkaan asiaa auttaisi. Varsinaisella poliisilla taas lienee ihan riittävästi työtä jo nykyiselläänkin.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: