Palopuheet ei suojele pakkaselta

keskiviikko, marraskuu 26, 2008 5:29 | Kategoria(t): byrokratia | 1 kommentti
Avainsanat: ,

Eilinen uutinen mietitytti, että mitähän siellä Sisäasiainministeriössä oikein ajatellaan, kun oikein julistaudutaan ”syrjintävapaaksi vyöhykkeeksi”.

Syrjinnästä vapaa alue tarkoittaa sisäministeriön mukaan sitä, että ”organisaatio toivottaa kaikki ihmiset tervetulleiksi riippumatta sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta”.

Uljaita periaatteita toki ja varmaan on paikallaan niitä korostaa Sisäasiainministeriön maskuliinisessa ja monokulttuurillisessa toimialassa. Ministeriön alaisuudessahan ovat mm. poliisi, palo- ja pelastustoimi, rajavartiosto ja muut ns voima-alat. Jäi askarruttamaan, miten tätä ”syrjintävapaata vyöhykettä” käytännössä luodaan; milloin on odotettavissa, että passintarkastajana nähdään mustaihoinen jalka-amputoitu lesbo?

Kieltämättä tuli myös mieleen pienoinen epäilys, että syrjintävapaaksi julistautumisen taustalla voisi olla joku konkreettinen tapaus. Ja näinhän asia näyttääkin olevan. Tämänpäiväinen uutinen kertoo, että lappeenrantalainen ylikomisario on saanut sakot syrjinnästä.

En liene kovin väärässä olettaessani, että ”syrjintävapaa vyöhyke” oli tarkoitettu pehmentämään Lappeenrannan tapauksen väistämättä aiheuttamaa imagovahinkoa. Enkä taida valitettavasti olla aivan väärässä olettaessani, että vyöhykkeeksi julistautumisella on sangen vähän käytännön seurauksia, jos ollenkaan. Tasa-arvoa kun ei rakenneta julistuksilla vaan käytännön toimenpiteillä.

”Palopuheet ei suojele pakkaselta, eikä rumpujen paukutuskaan”

Bertolt Brecht

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Voima-alatpa nimenomaan. Syrjintävapaan ministeriön alaisuudessa samoilla ominaisuuksilla varustettu nainen pääsee poliisikouluun, mutta mies ei.

    Naisilla ei voi olla matalampia fyysisiä vaatimuksia. Joko ne ne vaatimukset ovat välttämättömiä, tai sitten ne tarpeettomasti syrjivät pieniä ja heiveröisiä miehiä.

    Luulisin jalka-amputaation vaikeuttavan monissa tilanteissa tyypillisiä passinvartijan työtehtäviä. Mutta uskoisinpa, että amputoituja työntekijöitä ja vammautuneita työntekijöitä löytyy, tai ainakin ovat päässeet jonkin sortin eläkkeelle, jos työkyky on mennyt.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: