Eihän se nyt noin mene

torstai, marraskuu 27, 2008 14:15 | Kategoria(t): eu, tupakka, viro | 1 kommentti

MTV 3 uutisoi, että Suomi aikoisi säätää lain, jolla olisi tarkoitus estää ensi vuodesta alkaen tupakan yksityistuontia Virosta.

Ensi vuodelle ennakoitu Viron tupakkaralli aiotaan estää lakimuutoksella.

Laki sallisi vain sellaisten tupakkatuotteiden maahantuonnin, joissa on suomen- ja ruotsinkieliset varoitustekstit, ja niitäkin vain 200 savuketta.

Maikkari ei mainitse uutisensa lähdettä. Kuka lieneekin, ei a.o. taho tunnu olevan perillä EU-oikeudesta. Asia ei mene tuolla tavalla.

Kun Viro vuonna 2004 liittyi EU:hun, oli sen liittymissopimuksessa siirtymäaika, jonka kuluessa tupakan verotus on nostettava EU:n minimitasolle. Sopimukseen on kirjattu vanhoille jäsenmaille, mm. Suomelle, oikeus rajoittaa tupakan yksityistuontia niin kauan kuin vero on alle minimin. Heti kun minimitaso täyttyy, on rajoitukset poistettava.

Jos joku valtionhallinnossa nyt kuvittelee, että tuommoinen laki menisi EU:ssa läpi, niin kuvittelee väärin. Ja on tasan varma, että siitä valitettaisiin EU-tuomioistuimeen. Se puolestaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä toteaisi, että Suomen parlamentti on ratifioinut Viron liittymissopimuksen kaikkine karvoineen ja että kuvatun kaltainen rajoitus olisi karkeassa ristiriidassa EU:n vapaan kaupan säännösten kanssa.

Suomen tupakkavero on reilusti korkeampi kuin EU:n minimitaso. Fiksu hallitus olisi käyttänyt nämä viisi vuotta sen asteittaiseen laskemiseen, jotta hintaero Viron kanssa ei olisi niin suuri kuin se nyt on. Nyt sitä sen sijaan vielä nostetaan vuoden vaihteessa.

Milloinkahan Suomessa virkamiehet ja poliitikot oppivat, että itse aiheutettuja ongelmia ei voi ratkaista teeskentelemällä, että EU-oikeus ei koske Suomea silloin, kun se on kansalaisen kannalta edullisempi kuin valtion?

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] sattuisi näin olemaan, olisivat tupakan tuontirajoitukset Viron EU:hun liittymissopimuksen mukaan päättyneet. Joka tapauksessa nykyisellä verotasolla Viro on lähellä […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: