Ei hassumpi ehdotus

lauantai, marraskuu 29, 2008 22:06 | Kategoria(t): byrokratia, helsinki, politiikka, raha, sosiaaliturva | 4 kommenttia
Avainsanat:

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki, josta näyttää olevan tulossa koko puolueenkin seuraava puheenjohtaja, ehdottaa alle tuhannen euron kuukausituloille verovapautta. Se ei ole lainkaan huono ehdotus. Lisäksi sen toteuttaminen lienee poliittisesti realistisempaa kuin vihreiden eduskuntavaalien alla lanseeraama kansalaispalkkamalli. Viimeksi mainutussa on järkeä siinäkin, mutta yhteiskunta ei taida olla siihen vielä valmis.

Esimerkiksi täällä Helsingissä Sinnemäen ”tonni käteen” vapauttaisi kertaheitolla tuhannet työmarkkinatuen ja asumistuen varassa elävät nöyryyttävästä toimeentulotuen kerjäämisestä. Neljän viikon työmarkkinatuki yksinäiselle on tällä hetkellä bruttona 490,20  €. Siitä menee Verohallituksen päätöksen mukaisesti ennakonpidätyksenä  98,04 € eli käteen jää 392,16  €. Helsingin vuokrataso ja siitä laskettava asumistuki aiheuttavat sen, että sangen moni jää muutaman kympin alle yksinäisen henkilön toimeentulominimistä.

Pitkäaikaistyöttömille tämä olisi suuri helpotus. Lisäksi Sosiaalivirastolle koituisi merkittäviä säästöjä hallinnointikuluissa. Uudistus siis maksaisi suurelta osin itseään takaisin. Byrokratian vähenemisessä on toki itseisarvoakin.

Alle tuhannen euron kuukausitulot ovat muutenkin suuressa osin sosiaalisia tulonsiirtoja. Toisin sanoen valtio maksaa etuuden, josta pidättää itselleen veroa. Tässä ei ole järkeä, Sinnemäen ehdotuksessa sen sijaan on.

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hyvältä kuulostava ehdotus. Maalla tuhannen euron tuloilla jopa pärjää, jos asuminen on halpaa. Mutta entä se rajankäynti. On varmaankin paljon ihmisiä, joilla tulot ovat vähän yli tuhannen euron. He saattaisivat tuntea epäoikeudenmukaisuutta. Jospa he pyrkivät vähentämään tulojaan, mitä siitä sitten seuraa?

  2. Riippuu siitä, miten laki kirjoitetaan. Senhän voi tehdä niinkin, että kaikki maksasaisivat veroa vain 1000 € kuukaudessa ylittävältä osalta. Jos se veroton tonni tulisi kaikille, niin ehkä se ei herättäisi hyväosaisissa turhaa kateutta.

    Joka tapauksessa tämän ehdotuksen idea on hyvä. Tehtäisiin kerrankin jotain sellaista, mikä oikeasti auttaisi pienituloisia. Tähän asti jos jotain on annettu, on se samalla viety toisesta taskusta pois: jos työmarkkinatuki nousee muutamalla eurolla, niin toimeentulotuki vastaavasti laskee.

  3. Siitä vaan tilastotieteilijät laskemaan ja me kaikki puntaroimaan, mitä kansantalous kestää ja mitä vaikutuksia olisi. Soininvaara tietysti etunenässä.
    Pienituloisen asemassa joka tapauksessa on olla käpälälaudassa ja se kaipaisi korjaamista.

  4. Tuo ensimmäisen tonnin verovapaus voisi olla hyvä alku. Tietysti se sitten merkitsisi sitä, että yli menevästä tulosta veroprosentti hiukan nousisi, mutta olisi käsittääkseni kuitenkin pienituloisia suosiva malli. Sittenhän sitä voisi kehittää tuon Soininvaaran mallin suuntaan esimerkiksi siten, että keikkatyöstä saatava tulo ei söisi työmarkkinatukea tuonne tonnin pintaan saakka, jolloin lyhytaikaistakin virapelia kannattaisi tehdä. Nythän se on työttömän taloudelle turmiollista.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: