Tekeekö työ vapaaksi?

sunnuntai, joulukuu 7, 2008 16:34 | Kategoria(t): työelämä | 6 kommenttia

Osmo Soininvaara pohdiskelee lyhyesti työn olemusta lähtien Linnan Pohjantähden sitaatista ”Jos työ olisi herkkua herrat tekisivät sen itse”.

Tuo vanha sananlasku on nyt toteutunut. SAK-laisen väen työaika lyhenee lyhenemistään ja akavalaisen pitenee. Olemme siirtyneet mielenkiintoiseen tilanteeseen, jossa “herrat” tekevät enemmän työtä kuin “duunarit”.

Tuo paradoksaalinen tilanne koskee nähdäkseni nimenomaan palkkatyötä. Kun sitä ei riitä kaikille tasapuolisesti, syntyy uusi luokkajako sen pohjalta, ketkä saavat osallistua palkkatyöhön ja ketkä eivät. Osmo toteaa aivan oikein, että tavarat ja palvelut tulisivat kyllä tuotetuksi, vaikka työntekoon käytetty kokonaisaika olisi nykyistä pienempi. Palkkatyön vähentäminen ei välttämättä heikentäisi elintasoa.

Protestanttiseen työetiikkaan kuuluu jostain syystä myös sellainen käsitys, että palkkatyön ulkopuolella tehtävä työ ei ole työtä ollenkaan, vaikka olisi itsessään arvokasta ja jopa yhteiskunnallisesti hyödyllistä. Palkkatyön ulkopuolella voi puuhastella mielekkäästi ja tuottaa myös yhteiskunnallista lisäarvoa. Vapaaehtoistyöhön osallistuminen, sairaan omaisen hoitaminen tai vaikkapa blogin kirjoittaminen on työtä sekin, vaikka siitä ei makseta palkkaa eikä se tuota tekijälleen yhteiskunnallista arvostusta.

Työ tekee vapaaksi” on protestanttiseen kultuuriin kuuluva fraasi, jonka päälle natsit sittemmin heittivät oman synkän varjonsa. Mutta tekeekö palkkatyö vapaaksi ja jos tekee, niin tekeekö vain palkkatyö vapaaksi? Ideaalitilanne lienee sellainen, jossa ihminen tekee ominaisuuksilleen sopivaa ja mielekkääksi kokemaansa työtä juuri niin paljon, että hänelle jää riittävästi aikaa levätä sekä seurustella perheensä tai ystäviensä kanssa.

Toteutuuko ideaalitilanne palkkatyössä? Onko täysin mahdotonta, että ihminen voisi päästä lähelle ideaalia perinteisen palkkatyön ulkopuolella? Onko ainoastaan perinteisessä työsuhteessa kuukausipalkkaa vastaan tehtävä työ arvokasta? Kuinka tärkeää on raha, jos sitä ei oikeasti tarvitse paljon?

Kun ”herrat” nyt pyrkivät omimaan palkkatyön itselleen ja duunarit pitävät omastaan kynsin hampain kiinni, syntyy sikäli perverssi tilanne, että monet väsyttävät itsensä loppuun tehden hampaat irvessä joissain tapauksissa turhaakin työtä palkkansa eteen. Samaan aikaan työttömyysviranomaiset kiusaavat vaikeasti palkkatyöhön sijoittuvia ikääntyviä pitkäaikaistyöttömiä ”aktivointitoimenpiteillä”, jotka pahimmassa tapauksessa häiritsevät palkkatyön ulkopuolella tehtävää mielekästä ja yhteiskunnalle hyödyllistä työtä.

Pakkoaktivoinnista ei voi kieltäytyä, koska siitä seuraisi armotta taloudellisia sanktioita. Näin siitäkin huolimatta, että työtön saattaa olla kiitettävän aktiivinen jo omilla toimillaan, jotka sitäpaitsi parhaimmassa tapauksessa saattavat johtaa palkkatyöllistymiseen mielekkäissä tehtävissä. Vaikka niin ei kävisikään, tuottaa moni työtön omaehtoisesti yhteisölle huomattavaa lisäarvoa, olkoon sitten rahassa tai jossain muussa suureessa mitattavaa.

Perinteistä palkkatyötä tekemällä tuskin rikastuu. Parhaassa tapauksessa se voi vapauttaa rahahuolista ja samalla antaa tekijälleen tyydytystä. Olisi kuitenkin korkea aika tunnustaa myös työsuhteiden ulkopuolella tehtävä työ työksi ja sallia siitäkin tunnettavan tyydytystä. Sitä perinteistä kun ei enää kaikille riitä ja herrat tekevät sen vähän, mitä tehtäväksi jää.

Mainokset

6 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Kiitos pohdinnasta. Minä en ihan allekirjoita etteikö palkkatyön ulkopuolella tehtävää työtä arvostettaisi. Esim se, joka ei arvosta lapsiaan kotona hoitavan työtä, on pahasti pihalla. Suurimmaksi osaksi kotityötä arvostetaankin. Suomessa saattaa olla nimittäin korkeintaan yhden käden sormin laskettava määrä sellaisia kotirouvia, jotka ilman lastenhoitoa elävät miehensä palkalla vailla omaa työtä.

  Olen samaa mieltä, että ihanne – johon minäkin olen pitkään pyrkinyt – on elämäntilanne, jossa taloudellinen perusta on turvattu ja voi elää tehden kaikkea itselle mielenkiintoista. Olkoon se sitten bloggaamista, järjestötyötä, ruoanlaittoa tai ns. hyväntekeväisyyttä. Tai vaikka kylän vesiosuuskunnan perustamista ja vetoa.

  Hyvinvointivaltion suuri saavutus on, että eläkkeellä ollessaan tämä ihanne jopa mahdollistuu. On siis vaan koetettava pysyä pinnalla mahdollisimman pitkään. Eikä eläkkeisiin tulevien korotustenkaan tarttis olla harvassa.

 2. Työvoimahallinto ei valitettavasti noteeraa omatoimista aktiivisuutta miksikään ja se rassaa erityisesti 40-50 vuotiaita ja sitä vanhempia, jotka ovat liian nuoria eläkkeelle, mutta liian vanhoja kelvatakseen avoimille työmarkkinoille. Tämä porukka on niitä edellisen laman uhreja, joita useassa tapauksessa vielä painaa ulosotto. Nyt on seuraava lama tulossa, mikä ei tilannetta helpota. Voisi olla aika miettiä, kannattaako kiusattuja kiusata vielä lisää.

 3. Tunnen mainitsemasi joukon, koska kuuluin siihen seitsemän vuotta itsekin. Minulla oli pelastuksena ansiosidonnaisen työttömyysturvan antama leipä ja voi. Muuta ei silläkään saanut.

  Viimeiset pari vuotta ovat olleet työllisyyden kannalta erinomaisia, ja vetämäni työttömien ryhmäkin hävisi kuin se pikku pieru Saharaan, koska kaikki saivat töitä, pätkinä ja jopa kokoaikaisina. On totta, että lähitulevaisuus ei ehkä ole yhtä ruusuinen.

  Velkojen anteeksiannosta olen kuullut radiosta. Ketähän ne koskevat?

 4. Se velkalaki koskee toki kaikkia, mutta on siirtymäaikoineen sangen hidas prosessi. Nyt ovat vanhenemassa vuonna 1993 vireille pannut perinnät, ensi vuonna sitten vuosi 1994 jne.

 5. […] tarkoittaa työttömien kiusaamista erilaisilla pseudokursseilla, joista on pahimmassa tapauksessa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kurssien järjestäjille ne ovat sen sijaan oiva […]

 6. […] asioista olen kirjoittanut tässä blogissa aikaisemminkin: Tekeekö työ vapaaksi 7.12.2008 ja Hyvää päivää kirvesvartta […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: